Konuşurken, aman yorulmasın diye sözlerini siz tamamlamak istiyorsunuz. Yemek bahane. Restoranı olsa, sırf gül yüzünü görmeye gidilir açtığı yere. İstanbul’a niyeti de var, üstelik bekâr. Ha bir de... Yabani çilek yatağında el bebek gül bebek büyütülmüş ama Sara La Fountain’in size kuzu kelle yerken eşlik etmek gibi artıları da var.
#AşçıBu hafta sezonu açan La Boucherie’ye gittim. Dolayısıyla hemen bitişiğindeki Efendy, Chicki Boom ve Chicki Burger’a dauğradım. Etiler’deki mekânda perşembe gecesi Ercan Saatçi sahnedeydi ve kendisinin deyişiyle ‘Türkiye’nin en iyi oyuncuları’ o gece oradaydı! Bu arada mekânda bir de yenilik yapılmış; her pazar ‘gazino’ konsepti olacak, Sakiler ve Coşkun Sabah sahneye çıkacak. Güllü de düşündükleri isimler arasında.
#EtilerElmadağ’daki Divan Oteli’nin içinde fine dining konseptiyle yenilenen Lokanta by Divan, özünde 67 yıllık bir geleneği sürdürüyor: Yerel ve güncel. Mekânın alameti farikasıysa tavana kadar uzanan kırmızı aydınlatmalı, seksi kavı. Bu kav şarap kültürüne odaklı Wine Spectator dergisi ödüllü.
#Savaş ÖzbeyOnlar son dönemin adeta ‘pop star’ları... Ekranda parlıyor, mutfaklarında döktürüyorlar. 2021’de Hürriyet’in Lezzetli Hayat ekinde köşe yazarlığına da başladılar. Danilo Zanna ve Somer Sivrioğlu’yla buluştuk, geçen yılın muhasebesini yaptık. Somer Sivrioğlu “Bu bölümü geçtik, mühim olan o” derken konu yeni yıl anılarına geldi. Danilo Zanna bir yılbaşı gecesi Türkiye’de nar kırmış, sonrası mı? “Nar bir patladı, bütün apartmanı boyatmak zorunda kaldık.”
#Somer SivrioğluYemeklerin lezzeti kadar yaşanan tadım deneyiminin bütününe de odaklanan günümüz gastronomisi ‘Yemek sanat mıdır, değil midir’ tartışmasını gündeme getiriyor. Yemek blog’u Gastromondiale’in editörü Besim Hatinoğlu’nun bu konuda kaleme aldığı kapsamlı makale, geçen pazar gerçekleşen Gastromasa konferansının ana teması ‘tasarım’la üst üste denk gelince, konuyu bilenlere danıştık…
#YemekÜçü de hem mutfağın hem ekranın yıldızları... Onları görmek isteyen binlerce kişi saatler öncesinden çekim yapacakları mekânın kapısında toplanıyor. MasterChef Türkiye yarışmasının jürisindeki şefler Mehmet Yalçınkaya, Danilo Zanna ve Somer Sivrioğlu’yla buluştuk. Hangi şef Monica Bellucci’ye yemek yapmak istiyor? Kendi yemese de sofrasında mutlaka ekmek olmasını isteyen kim? Somer Sivrioğlu “Ondan tevazuyu öğrendim” derken kimi kast ediyor? Cevapları burada...
#GazetehaberleriKarantina günlerinde yaptığımız semt turlarında beni en çok Karaköy şaşırttı. Salgını en az hasarla atlatıyor gibi. Diyeceksiniz ki ‘Orası darbeyi pandemiden önce almıştı zaten’... Haklısınız ama bazı özel sokakların, köşelerin küçük masalı, şirin atmosferi kendini koruyabilmiş. Hâlâ yapılabilecek bir sürü şey var. Tabii yüklenmeden, azar azar...
#YazarBaşta baharat olmak üzere birçok hoş kokunun yükseldiği özel bir yer... Ama öte yandan da kimi yükselişlerin ve alçalışların yaşandığı bir iktidar alanı... Evet, mutfaklardan bahsediyoruz: Mutfaklar ve oraların sakinlerinden. Bu hafta odağımıza ‘şef’leri alıyoruz. İşlerine ruhlarını ve yeteneklerini katan tutkulu insanları yani. İşte size ‘şef’leri anlatan ve arka planda ilginç mutfak öyküleri sunan filmlerden bir derleme...
#YazarOnu sevmeme ihtimaliniz neredeyse yok. Her daim sempatik ve pozitif. Boşuna “Sevimlilikte pandayla yarışır” demiyorlar. Yeni yıla doğru geri sayarken gözde şef Danilo Zanna’yla buluştuk. Zor geçen 2020’nin ardından bizi mutlu edecek yemekleri, yılbaşı sofrasını daha da lezzetli hale getirecek detayları, sofrada olması ve olmaması gerekenleri konuştuk: “Ekmek az yiyin...Çorba yok. Afrodizyak içinse deniz mahsulleri...”
#GazetehaberleriÜnlü şef Mehmet Gürs “Şimdiden tanış, ileride adını çok duyacaksın” diyerek oturtmuştu bizi karşılıklı. Yıl 2013... Efendy adlı restoranıyla Avustralya’da tanınan ama Türkiye’de adı sanı duyulmamış biriydi Somer Sivrioğlu. 7 yılda ünlendi, ünlendi ama bu kadarını ben de tahmin etmezdim. Bunda MasterChef’e jüri seçilmesinin katkısı büyük tabii. Programın formatı gereği yarışmacıların üstüne gitmesi kolay. “Somer Efendy”, bu sefer de biz sizi sorguya alalım...
#Somer ŞefÜnlü şef Mehmet Gürs “Şimdiden tanış, ileride adını çok duyacaksın” diyerek oturtmuştu bizi karşılıklı. Yıl 2013... Efendy adlı restoranıyla Avustralya’da tanınan ama Türkiye’de adı sanı duyulmamış biriydi Somer Sivrioğlu. 7 yılda ünlendi, ünlendi ama bu kadarını ben de tahmin etmezdim. Bunda MasterChef’e jüri seçilmesinin katkısı büyük tabii. Programın formatı gereği yarışmacıların üstüne gitmesi kolay. “Somer Efendy”, bu sefer de biz sizi sorguya alalım...
#Somer Sivrioğlu10 yıl önce Türkiye’ye geldi. Hayatının aşkıyla karşılaşıp evlendi. Kına gecesi de yaptı, hamama da gitti. Türkiye’deki en güzel dönemini Bağcılar’da geçirdi. Türkçe konuşamıyordu ama komşuları onu o kadar sevdi ki ekmeğe bir kere bile para vermedi! Yakında Ortaköy’de açacağı yeni restoranı için 2.800 ayrı zeytinyağı tadan İtalyan şef Danilo Zanna, yaza kadar 'feci' Türkçe çalışıp herkesi şaşırtacağını söylüyor.
#Danilo ZannaDeneyim turizminde yeni çılgınlık bu: Medeniyetten uzakta, ıssızlığın ortasında, sessiz sedasız, mümkünse çölde ya da onun kıyısında yapılmış bir tasarım otelde kalmak! Gün geçtikçe bu otellere bir yenisi ekleniyor. İşte en favori 5 ıssızlık oteli…
#Onur BaştürkYıllarca Türkiye’yi karış karış dolaştı, yol üstündeki lezzet duraklarını keşfetti. Anadolu’nun kıyıda köşede kalmış yemek hazineleri onunla gün yüzüne çıktı. Hürriyet’teki yazılarıyla yeme-içme kültürünün bilinmeyenlerini tartışmaya açtı. Mehmet Yaşin, şimdi de bizi kendi evimizin mutfağına davet ediyor. Yeni kitabında, “Yumurta bile kıramam” demenin marifet olmadığını, basit yemekler pişirerek hayatımıza katabileceklerimizi anlatıyor.
#Mehmet YaşinKökleri pagan kültürüne dayanan Venedik Festivali, bir bahar karşılaması aslında. İtalya’nın, maskeleriyle ünlenen festivali bu yıl 16 Şubat’ta başlayıp 5 Mart’ta son erecek. Hindistan doğumlu Holi Festivali de baharın gelişini, iyinin kötüye üstünlüğünü sembolize ediyor. Renklerin festivali Holi bu yıl, 20-21 Mart’ta düzenlenecek. Samba okullarının birbiriyle yarıştığı, her yıl binlerce turistin Brezilya’da eğlenceye ve dansa koştuğu Rio Karnavalı ise 2-9 Mart arasında. Avrupa, Asya ve Güney Amerika’da bir aya yayılan bu küresel şenliğin bir parçası olmak istiyorsanız, planlamaya şimdiden başlayın.
#FestivalZevkler, tercihler, beğeniler detaylanıp farklılaştıkça, semt aidiyeti artıyor. Bu ayrışmanın vitrinleri de o semtlerin lokal mekânları oluyor. Artık mahallemizde yiyor, mahallemizde içiyor, semtimizde dans ediyor ve sosyalleşiyoruz. Umut etmeye değer mi, ne dersiniz: Mahalle baskısının yerini mahalle sevdası mı alıyor?
#Mahalle KültürüYeni biten N.B.A. şampiyonası, kent merkezindeki yenilenme, birbiri ardına açılan restoranlar, butik biracılar, sanat merkezine dönüştürülen endüstriyel tesisler, genişleyen otel seçenekleriyle Cleveland bugünlerde çok gözde. Dahası, 18-21 Temmuz’da Cumhuriyetçi Parti kongresi yapılacak, başkan adayı Donald Trump ve kurulması muhtemel medya sirkiyle Clevaland daha da hareketlenecek. İşte Cleveland'i merak edenler için gezi rehberi
#Cleveland