Her yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımDiyet yaparken hızlı bir şekilde kilo veriyor ve tam bu mutluluğu yaşarken bir bakıyorsunuz verdiğiniz kiloları aynı hızla geri mi alıyorsunuz? Peki diyette yo-yo etkisini hiç duydunuz mu? İşte bu hafta belki de şu ana kadar farkında olmadan birçok kez yaşadığınız ama ilk kez duyduğunuz ‘yo-yo sendromu’ nedir, neden olur, nasıl etkileri vardır gibi konuları detaylı olarak inceleyelim, sonra da bu döngüden nasıl çıkılır ona bir bakalım…
#Yo-Yo SendromuHer yıl dünyanın en iyi mutfakları ve yemekleri listesiyle adından söz ettiren ve büyük tartışmalara neden olan internet platformu Taste Atlas, kullanıcılarının online oyları ile belirlediği “2023’ün en iyi ve en kötü yemekleri” listesini yayınladı.
#LahanaKalp hastalıklarının ortaya çıkışında pek çok etken bulunuyor. İlk başta akla fiziksel hareketlilik, sigara-alkol tüketimi ve stres gibi faktörler gelse de en önemli unsur beslenme şekli! Bitkisel beslenmenin önleyici etkilerini araştıran bilim insanları, kalp sağlığını tehdit eden yüksek kolesterole karşı artık Portfolio (portföy) diyetini öneriyor. Yeni yapılan çalışmayla bir kez daha etkisi kanıtlanan diyet, sağlık için sihirli bir çözüm olarak yorumlanıyor. Peki Portfolio diyeti nasıl oluyor da kalp hastalıklarını önlüyor? Diyette hangi besinleri tüketmek gerekiyor? Popüler diyetlerin tahtını sallamaya aday olan Portfolio diyetini Uzman Diyetisyen Aslıhan Altuntaş ile mercek altına aldık.
#SağlıkVücudumuzdaki bakteri, mantar, virüs gibi mikroorganizmaların tümüne ‘mikrobiyota’ deniyor. Sağlıklı bedenin bağırsakla ilişkili olduğunu söyleyen Dr. Raphael Kellman’ın bulduğu ‘mikrobiyom diyeti’ ise doğru gıdaları yiyerek bağırsakları sağlıklı tutmaya odaklanıyor. Bu diyeti uzmanlara sorduk.
#MikrobiyotaŞeker hastalığı olarak da bilinen tip 2 diyabet, günümüzün en önemli sağlık problemleri arasında. Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından sunulan verilere göre dünya genelinde 20 ile 79 yaş aralığında olan her 11 kişiden biri diyabet hastası ve bu sayının 2045 yılında 10’da 1’e yükselmesi bekleniyor. Bu hastalık, kişinin organlarını ve yaşamsal fonksiyonlarını etkileyerek yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. Hastalığın gelişmesinde ise insülin salgısının bozulması ve insüline vücudun direnç göstermesi önemli rol oynuyor. Üstelik diyabet belirtileri çoğu vakada gözlemlenemiyor ve teşhis raslantısal olarak konuluyor.
#Sponsorlu İçerikTelevizyon seyrederken ya da sinemada patlamış mısır en lezzetli yiyecek türleri içerisinde gelir. Aynı zamanda güzel bir aperatif olarak öne çıkar. Ancak aynı zamanda patlamış mısır çeşitlerinin kilo yapıp yapmayacağı merak edilen konular arasında geliyor. Peki, mısır kilo aldırır mı? Patlamış, haşlanmış, közde ve bardakta mısır kilo yapar mı tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamKilo verdiren besinleri öğrenmek ve oranlarına uygun şekilde tüketmek kilo verme sürecinde kişilere destek oluşturmaktadır. Ananas diyet listeleri içerisinde bulunan en önemli ve temel besinlerden biridir. Vitamin oranının yüksek olması ile beraber metabolizmayı da hızlandırıcı etkisi ön plana çıkmaktadır. Gün içerisinde ananas tüketen pek çok kişi hızlı ve sağlıklı kilo vermeye başlamaktadır. Kilo verdiren besinler ile beraber tüketilmesi de enerji ihtiyacının karşılanmasını sağlamaktadır. Ananas kilo verdirir mi ya da ananas suyu zayıflatır mı sizler için derledik.
Kilo problemi günümüzde pek çok kişinin yaşadığı sorunlardan birisidir. Bu nedenle pek çok kişi diyet yapmakta ve diyet menüsünde yulaf bulundurmaktadır. Bu anlamda yulaf tüketmenin kilo vermeye yardımcı olup olmadığı da sıklıkla araştırılmaktadır. Peki yulaf kilo verdirir mi? Sütlü, yoğurtlu, kakaolu yulaf unu tüketmek kilo vermeyi sağlar mı? Sizlere yulaf hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#YulafKilo problemi olan kişiler birçok ürün kullanarak zayıflamak için çaba göstermektedirler. Ancak her ürün zayıflama konusunda yardımcı olamayabilir. Bundan dolayı etkili olan ürünleri tercih etmek daha doğru olarak görülmektedir. Sizler için yeşil çay kilo verdirir mi? Ananaslı, naneli, limonlu, sütlü ve soğuk yeşil çay içmek zayıflatır mı detayları ile derledik.
#Yeşil ÇayDiyet yapan kişilerin en çok korktuğu şeylerden birisi de hemen hemen herkesin severek tükettiği makarnadan uzak kalmaktır. Ama aslında işin aslı öyle değildir. Makarna, genellikle diyeti ikilemde bırakan bir besin olarak düşünülse de aslında durum buğdayından yapılan oldukça besleyici bir yemek seçeneğidir. Diyette makarna yenir mi sizler için derledik.
#DiyetDengeli ve sağlıklı beslenme aslında bir yaşam tarzı olarak benimsenmesi gereken diyet modelidir. Dönemsel diyetlerle birlikte desteklense de dengeli ve sağlıklı beslenme aslında herkes için kaliteli bir hayat için yapılması önem taşır. Peki, dengeli ve sağlıklı beslenme nedir, nasıl oluşturulur? İşte, dengeli ve sağlıklı beslenme programı listesi.
#Dengeli Ve Sağlıklı BeslenmeKabızlık en sık karşılaşılan sindirim sistemi rahatsızlıkları arasında yer almaktadır. Özellikle şiddetli kabızlık önemli bir sindirim sistemi hastalığı olarak tanımlanır. Şiddetli kabızlık şikayeti yaşayanlar gerek internet gerekse de diğer platformlardan şiddetli kabızlığa neyin iyi geldiğini ve nasıl geçtiğini araştırmaktadırlar. Peki şiddetli kabızlığa ne iyi gelir? Şiddetli kabızlık nasıl geçer? Şiddetli kabızlık nedenleri nedir? Şiddetli kabızlık nasıl tedavi edilir? İşte şiddetli kabızlık ile ilgili tüm detaylar.
#Şiddetli Kabızlığa Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer?Safra kesesi ağrısı en sık karşılaşılan sağlık problemlerinden bir tanesidir. Safra kesesi ağrısı şikayeti yaşayan kişiler bunlara alternatif olarak doğal tedavi seçeneklerini araştırmaktadırlar. Safra kesesi ağrısına iyi gelen pek çok doğal tedavi seçeneği vardır. Son günlerde safra kesesi ağrısı yaşayan kişiler arama motorlarında safra kesesi ağrısına nelerin iyi geldiğini araştırmaktadırlar. Peki safra kesesi ağrısına ne iyi gelir? Safra kesesi ağrısı nasıl geçer? Safra kesesi ağrısı nedenleri ve tedavi seçenekleri nedir? İşte safra kesesi ağrısı ile ilgili tüm detaylar.
#Safra Kesesi Ağrısına Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer?Bağırsak enfeksiyonu en sık karşılaşılan sindirim sistemi hastalıklarından bir tanesidir. Sindirim sistemi kanalının tıkanmasına da yol açan bağırsak enfeksiyonu mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Bağırsak enfeksiyonunun neden olduğu son yıllarda araştırma konusu olmuştur. Peki bağırsak enfeksiyonuna ne iyi gelir? Bağırsak enfeksiyonuna nasıl geçer? Bağırsak enfeksiyonu nedenleri nelerdir? Bağırsak enfeksiyonu tedavisi nedir? İşte bağırsak enfeksiyonu ile ilgili tüm detaylar.
#Bağırsak Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer?Vücudun göstermiş olduğu pek çok alerjik reaksiyon vardır. Bunların başında da protein alerjisi gelmektedir. Protein alerjisi pek çok kişinin şikayetçi olduğu bir alerjik hastalıktır. Bundan dolayı protein alerjisine sahip olanlar bu alerjinin nedenlerini araştırmaktadırlar. Özellikle son günlerde protein alerjisi hakkında yoğun araştırmalar yapılmaktadır. Peki protein alerjisi nedir? Protein alerjisi nasıl geçer? Protein alerjisinin belirtileri nelerdir? İşte protein alerjisi ile ilgili tüm detaylar.
#Protein AlerjisiSon zamanlarda en çok aranan diyet listelerinin başında gelen alkali diyeti, zayıflamak için tercih edilen sağlıklı bir yöntem. 3 ya da 4 hafta süren alkali diyetinde amaç; bir yandan kilo kaybını sağlarken diğer yandan da vücutta sağlık açısından dengeyi sağlayabilmektir. Peki, alkali diyeti nedir? Alkali beklenme şekli nasıl uygulanır? İşte, alkali içeren besinlerin listesi.
#Alkali DiyetiPandemi sürecinde evde geçirilen vakitte yemek yeme alışkanlıkları değişti ve birçok kişi hamur işlerine, abur cuburlara, tatlılara yöneldi. Tüm bu yemekler ise fazla kilo olarak geri döndü. Pandemi kilolarından hızlıca kurtulmak isteyenler son zamanlarda 'şok diyetlere' başvuruyor. Nedir bu şok diyetler? Nasıl yapılır ve en önemlisi ise şok diyet yapmak doğru mu? Gelin beraber bakalım.
#Şok DiyetSoğuk havalar iyiden iyiye kendini gösterirken, bağışıklığımızı güçlendirmek için daha fazla yeme ihtiyacı duyarız. Yazın yediğimiz hafif yiyeceklerin yerini ise kışın yağlı ve ağır yiyecekler alır. Bu da daha fazla kalori ve kilo anlamına geliyor. Şimdi sıralayacağımız basit ipuçlarıyla bu sorunu rahatça ortadan kaldırabilirsiniz. İşte en sevdiğiniz yemekleri kilo almadan yiyebilmenin 7 yolu…
#Sağlıklı YemekSalgının oluşturduğu panik ve stres genellikle yeme alışkanlıklarını değiştirdi. COVID-19 pandemisinde birçoğumuz mutfakta yemek işlerine ağırlık verdik. Ancak glisemik indeksi yüksek olan makarna, pirinç, un, şeker gibi besinlerin fazla miktarda tüketimi hazırladığımız hamur işleri, tatlılar, çeşit çeşit yemekler, ihtiyacımız olan enerjiden daha da fazlasını almamıza yol açtı.
#Pandemi Kiloları Nasıl Verilir‘Temiz beslenme modeli’ hakkında bilgilendirmede bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sedef Aksu, “Temiz beslenme, tıbbi nedenlerden dolayı kısıtlanmış yiyeceklerin öngörüldüğü bir diyet programı değildir. Daha sağlıklı yaşam için iyi beslenme alışkanlıklarından oluşan bir yaşam tarzıdır. Bu beslenme planı otoimmün sorunlar, bağırsak ve sindirim sorunları, depresyon, anksiyete veya ruh sağlığı sorunları, kandaki şeker miktarı yüksek seviyelerde gözlenen kişiler için de önerilir” dedi.
#Beslenme Ve Diyet Uzmanı Dyt. Sedef Aksu