Kasıp kavuran sıcaklar, ani hava değişimleri, ormanları küle çeviren yangınlar, kentleri boğan seller, kuruyan nehirler, tükenen türler, azalan tarımsal üretim derken ekolojik krizin uzak bir gelecekte değil, bizzat şu anda yaşanmakta olduğunu sert bir şekilde fark ediyoruz. Peki, iklim krizini çözmek elimizde mi? Karbon ayak izi ne demek? Bireysel olarak ne yapabiliriz? Yerel yöneticilerden, hükümetlerden ne tür taleplerde bulunabiliriz? İklime ve ekolojiye dair zihnimizi aydınlatacak, günlük hayatımızda bize yol gösterecek kitapları seçtik.
#En İyi İklim KitaplarıBüyük şehirlerde yaşayanların bir kısmının hayalidir bir gün ata topraklarına dönmek, orada doğayla iç içe yaşayıp üretim yapmak. Çoğu zaman hayallerde kalır ekmek-biçmek… Fakat bunu gerçekleştirenler de var. Köylerine dönen, kendilerine köy bulan ve orada üreterek hayat kuranlar nasıl başardıklarını anlattı.
#Büyük ŞehirYazar Buket Uzuner, son yüzyılda gezegene, doğaya, hayvanlara, çocuklara, kadınlara gösterdiğimiz saygısız tavra duyduğu öfkeyle 2008 başında yazmaya başladığı ‘Tabiat Dörtlemesi’nin son romanı ‘Ateş’ ile karşımızda. Yazar “İnsan haksızlıklara karşı isyan etmez, çığlık atmazsa çıldırıyor. Benim çığlığımsa yazarak anlatmak” diyor.
#Buket Uzunerİlk kitabı ‘Muhtelif Evhamlar Kitabı’ndan itibaren dilindeki olgunlukla dikkat çeken Ömür İklim Demir, 2020’deki romanı ‘Kum Tefrikaları’ndan sonra 14 öyküye yer veren kitabı ‘Mutedil Dalgalı’ ile karşımızda. Her katmanıyla okurunu daha derine çeken, bunun yanında şiirin de kapılarını zorlayan bir dünyası var yazarın; varla yok arası...
#Ömür İklim Demirİklim değişikliği, hepimizin önemli bir gündem konusu olmalı. Yalnızca çocukların okuldaki dersleri, evde izlenen birkaç dakika süren bir haber ya da reklam ile sınırlı kalmamalı, ailede, okulda, toplumda üzerine konuşulan tartışılan fikir üretilen ve en önemlisi eyleme geçilen bir konu olmalı.
#Konuk Yazarİletişim Başkanı Fahrettin Altun'un İngilizce kaleme aldığı 'Türkiye as a Stabilizing Power in an Age of Turmoil (Küresel Kaos Çağında İstikrar Sağlayıcı Bir Güç: Türkiye)' kitabı yayımlandı. Altun'un kitabı; küresel sistemin bir tür kaos yaşadığı bu zamanda Türkiye'nin tezlerini ve istikrar sağlayıcı, düzen kurucu rolünü anlatıyor.
#Fahrettin AltunSon dakika haberi... Türk şiirinin yaşayan efsanelerinden Sezai Karakoç, 88 yaşında hayatını kaybetti. Sadece edebiyat değil siyaset dünyasını da yasa boğan acı haberi Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın sosyal medya hesabından verdi. Kalın, "Diriliş şairi Üstad Sezai Karakoç rahmet-i Rahman’a kavuştu" mesajı paylaştı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden (Mülkiye) sınıf arkadaşı olan Cemal Süreya, '99 Yüz' adlı deneme kitabında Sezai Karakoç'u şöyle tanımlamıştı: "Öyle bir Müslüman ki Marx da bilir, Nietzsche de bilir, Rimbaud da bilir. Salvador Dali de sever. Nâzım da okur." Öte yandan Karakoç, yarın toprağa verilecek.
#Sezai KarakoçCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden’la F-16 konusundaki görüşmesini “Biden ‘Çok kısa zamanda netice alamayabiliriz. Temsilciler Meclisi ve Senato’dan geçiyor. Malum, durum 50-50 ama elimden geleni yapacağım’ dedi. Ben de kendisine ‘Bunu başarabileceğinize inanıyorum, ağırlığın sizde olduğunu görüyorum’ dedim” sözleriyle anlattı. Roma’da düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi’nin ardından uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, özetle şu mesajları verdi:
#ErdoğanCumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile görüşmesi hakkında "Bizim bu F-35 konumuz var. Malum bizim 1 milyar 400 milyon dolarlık yaptığımız bir ödeme var. Bununla ilgili olarak da F-16 tedarikini müzakere ettik. Biden 'Çok kısa zamanda netice alamayabiliriz. Biliyorsunuz iki farklı bölümden, Temsilciler Meclisi ve Senato’dan geçiyor. Malum, durum 50-50 ama ben elimden geleni yapacağım' dedi" ifadelerini kullandı. Fransa'nın Yunanistan'a Rafale uçağı satışı ve Dedeağaç'taki ABD üssü konusunda ABD Başkanı Biden ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a "Burada böyle bir üssün kurulması bizi, halkımızı ciddi manada rahatsız ediyor" dediğini aktaran Erdoğan, "Macron sahiplenemedi ve Rafale ile ilgili de 'Onların parası var' dedi. Dedim ki 'Bak seni aldatıyorlar. Bunların parası falan yok. Sadece Batı’ya 400 milyar avro borcu olduğunu biliyorum'" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sınır ötesi operasyonla ilgili de "Operasyonun yapılması gerektiği zamanda tabii ki operasyon yapılır. Ondan geri adım atılmaz" dedi. Türkiye'nin yerli koronavirüs aşısı TURKOVAC'la ilgili de konuşan Erdoğan, "TURKOVAC’ta inşallah bu yıl sonuna kadar üretime tam manasıyla geçtiğimizde burada herhangi bir kıskançlık yapmadan bunu dünya ile paylaşacağız" mesajını verdi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanBulutlu ve yağmurlu havada kimi huzur bulduğunu anlatıyor, kimi “Sokakta yaşayan insan ve hayvanlar olmasa hep yağmur yağsın isterdim” diyor. Yağmurda yürürken ıslanmanın ve üşümenin ona bu dünyaya ait hissettirdiğini söyleyen de var. Kışa yaklaştığımız bu günler için “Tam benim havalar” diyenler anlatıyor...
#Kışİlk kez Türkçeye çevrilen Amerikalı yazar Jenny Offill, üçüncü romanı ‘Hava Durumu’nda iklim değişikliğinin yaratacağı kıyamet beklentilerinin, politik durumun ve kişisel hayatlardaki tıkanıklığın yol açtığı endişeleri konu alıyor. Küçük parçalar halinde, didaktikliğe kaçmayan, şaşırtıcı güzellikte bir dille yazılmış ‘Hava Durumu’, çağdaş yaşamın hem ‘korkunç müziğini’ hem de ‘sessiz ışıltısını’ yakalıyor.
#Jenny OffillFerhan Şensoy meslektaşı Rasim Öztekin’i bekletmedi, yaklaşık beş buçuk ay sonra veda mektubunda bahsettiği neşeli bir meyhanedeki yerini aldı. Dün aramızdan ayrılan Şensoy artık nesli tükenen bir profilin en özgün, en çalışkan temsilcilerindendi. Kitap yazdı, oyun yazdı, sahneye koydu, oynadı, dizilerde, filmlerde rol aldı. 70 yıllık ömrüne sığdırdığı onca sanatsal izin yanında ‘muhalif’, başkaldıran bir ses ve ruhtu.
#YazarMelih Uslu’nun altıncı kitabı ‘Arabayla Anadolu’ geçen hafta yayımlandı… Hürriyet Seyahat’in de yazarlarından olan Uslu’yla kitap için dört teker üzerinde yaptığı 22 bin 200 kilometre yolu, sevdiği rotaları, arabayla seyahatin inceliklerini ve yolda olmanın güzelliklerini konuştuk.
#Melih Usluİthaki’den iki yeni kitap; Mazlum Mengüç ‘O Olmak’, Tuba Bozkurt ‘Kontrollü Patlama’. Bu kez iki kitabı koşut biçimde okudum ve birlikte yazacağım. İlki sıcak, ikincisi ‘cool’ bir kitap, tam da adının imlediği gibi ‘Kontrollü Patlama’. Mazlum konuşur gibi yazıyor, şiiri bir konuşma olarak düşünüyor besbelli, Tuba defterine notlar kaydediyormuş gibi.
#Tuba BozkurtGazeteci-yazar Celal Özcan’ın Türk yemek kültürü üzerine kaleme aldığı yeni kitabı ‘Hep Kebap Olmaz’, Almanca ‘Es muss nicht immer Kebap sein” Türkçe ve Almanca olarak Almanya’nın saygın yayınevlerinden dtv Verlag’dan çıktı. Kendisiyle yeni kitabı üzerine konuştuk: “Niye kebap olmaz?”
#Turkey HenOscar’lı yıldız Julianne Moore’un Amerikan feminist hareketinin lideri, kadın hakları savunucusu Gloria Steinem’e hayat verdiği “The Glorias” filmi, dijital platformda yayınlanmaya başladı. Başarılı oyuncuyla görüntülü olarak yeni filmini konuştuk. Yeni normal hayata ve yeniden çalışmaya adapte olmaya çalıştığını söyleyen Moore, “İşe dönmek şahane” diyor.
#Julianne MooreOscar’lı yıldız Julianne Moore’un Amerikan feminist hareketinin lideri, kadın hakları savunucusu Gloria Steinem’e hayat verdiği “The Glorias” filmi, dijital platformda yayınlanmaya başladı. Başarılı oyuncuyla görüntülü olarak yeni filmini konuştuk. Yeni normal hayata ve yeniden çalışmaya adapte olmaya çalıştığını söyleyen Moore, “İşe dönmek şahane” diyor.
#Stephen KingYeni çıkanlarda bu hafta; çevreci ve belgesel yapımcısı Sir David Attenborough’un 50 yıllık efsanevi kariyerini anlatan “David Attenborough: Gezegenimizden Bir Yaşam”, James McBride’ın ödüllü kitabından ekrana uyarlanan Ethan Hawke’lu mini dizi “The Good Lord Bird”, Haydar Ergülen’in A’dan Z’ye kelimeleri yeniden tanımladığı kitabı “Nişanlılar İçin Şarkılı Alfabe” ve Oceanvs Orientalis’in yeni EP’si “Gran Tribulación” var.
#Uğur YÜKSEL