Sanatçıların ve bilim insanlarının, mevcut şartlardan ötürü, ülkelerinden ayrılıp başka bir ülkede çalışmasına beyin göçü denir. Beyin göçü, ilk kez 20. yüzyılın başında, ''sosyolojik bir sorun'' olarak tanımlanmıştır. Bu sorunun temelinde ekonomik ve kişisel nedenler de yer almaktadır. Beyin göçünün sebepleri ve ülkeler üzerindeki yıkıcı etkileri nelerdir detayları ile derledik.
#Beyin GöçüEğitimde uluslararası izleme değerlendirme çalışmaları, son yıllarda dünyada oldukça fazlalaştı. Bu çalışmalardan en çok bilinenleri şunlar: OECD’nin yaptığı PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı), TALIS (Uluslararası Öğretme ve Öğrenme Çalışması), SSES (Sosyal Duygusal Becerileri Belirleme Çalışması); IEA’nın yaptığı TIMSS (Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması), PIRLS (Uluslararası Okuma Becerilerinde Gelişim Araştırması). Bu çalışmalar belirli yıl aralıklarıyla farklı sınıf seviyelerinde ve yaş gruplarında yapılıyor. Katılan tüm ülkelere eğitim sistemlerini değerlendirmeleri için önemli fırsatlar sağlıyor.
#Konuk YazarRoketsan Genel Müdürü Murat İkinci, CNN TÜRK'te 'Hafta Sonu' programında Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. İkinci, SİHA sistemlerinde dünyada liderliği elde etmek için hareket edildiğini ifade etti. İkinci, "Bazı segmentlerde dünya lideri oldu. Giderek de pazar payını artıran bir alan olarak düşünebiliriz" dedi.
#Roketsan Genel MüdürüRoketsan Genel Müdürü Murat İkinci, CNN TÜRK'te 'Hafta Sonu' programında Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. İkinci, SİHA sistemlerinde dünyada liderliği elde etmek için hareket edildiğini ifade etti. İkinci, "Bazı segmentlerde dünya lideri oldu. Giderek de pazar payını artıran bir alan olarak düşünebiliriz" dedi.
#RoketsanKocaeli'de bulunan Bilişim Vadisi'nin yeni üssü, İzmir'de hayata geçecek. Yıl sonunda tamamlanması planlanan proje ile Türkiye'nin iki büyük sanayi şehri, 'Mega Teknoloji Koridoru' ile birbirine entegre olacak. Temel atma törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bilişim Vadisi Kocaeli ve İzmir'in diğer yenilik ekosistemi bileşenleri ile birlikte Türkiye’yi teknolojide süper lige taşıyacağını, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ise yetişmiş genç beyinlerin kaynak olduğu Türkiye’nin önünde altın bir fırsat olduğunu söyledi.
#Mustafa VarankSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank önemli açıklamalarda bulundu. Varank, "Milletimiz müsterih olsun; riskleri takip edecek, kırılganlıkları gidereceğiz. Ekonomi yönetimi olarak reformcu bir vizyonla, Türkiye'yi salgın sonrası dönemin kazananı haline getireceğiz." dedi.
#Mustafa VarankMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Tekli eğitime geçiş ve okul öncesi eğitim hedefimiz, uzaktan eğitim, okullardaki deprem güçlendirme faaliyetleri ve meslek liselerinin atölye altyapısı gibi özel önem verdiğimiz alanlar için MEB yatırım bütçesini, 5.8 milyar liradan yüzde 94 artırarak 11.3 milyar liraya çıkartıyoruz" dedi.
#EğitimCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, IMF hakkında konuşurken "Mesela bir G20 toplantısında teklifim oldu. Niye borçlandırmaları dolarla yapıyorsunuz? Gelin buraya biz başka bir para birimi kullanalım. Ben diyorum ki, bu borçlandırmalar altınla olsun. Çünkü altının bu noktadaki ayarı hiçbir şeye benzemez. Biz dolarla, sürekli olarak dünya bir kur baskısı altında kalıyor. Devletleri ve milletleri bizim bu kur baskısından kurtarmamız lazım" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanHürriyet Ankara’nın kent ile üniversiteyi bir araya getiren “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 12’nci durağı Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi. Ulus’ta tahsis edilen binalara müzeler planladıklarını söyleyen Rektör Mehmet Barca, “Yapmak istediğimiz cumhuriyetin kurulduğu bu mekanlarda ne yaşanmışsa onları genç kuşaklara bir takım sembollerle aktarmak” dedi.
#AnkademiCumhuriyet’in kuruluşundan beri yüksek lisans/doktora eğitimi için değişik kanun ve yönetmeliklerle Türkiye’nin ihtiyaçları doğrultusunda yurtdışına farklı sayıda öğrenci gönderildi. Ancak gidenlerin birçoğu geri dönmedi. Birinci soru: Ülke olarak acaba nerede yanlış yapıyoruz da gidenler geri dönmüyor? İkinci soru: Gidenlerin hepsi geri dönmeli mi?
#Beyin GöçüEge Üniversitesi'nin (EÜ) Ankara, İstanbul ve İzmir'de devlet ve vakıf üniversitelerinde öğrenim gören 120 kişi üzerinde yaptığı araştırma, gençliğin yüzde 83'ünün yurt dışında yaşamayı istediğini ortaya koydu. Yüzde 17'lik bölüm ise özellikle dil eğitimi için ülke dışına çıkma tercihinde bulundu.
İnternetin gelişmesiyle, yeni sektörler ve birçok yeni iş olanağı ortaya çıktı. Geçmişin popüler sektörleri ve meslekleri, yerini başka sektör ve mesleklere bıraktı. Teknolojinin gelişmesi, bir taraftan işsizliğe yol açarken, diğer yandan da yeni istihdam alanları yarattı.
Kasım 2000 ve Şubat 2001 krizleri sonrasında her 100 kişiden 12’sinin işini kaybetti. Mevcut işsizlere yaklaşık 1 milyon kişi eklendi. İşsizlik oranı yüzde altılardan yüzde 10’lara yükseldi. Kadın işgücünün yüzde 33’ü, eğitim düzeyi yüksek, nitelikli işgücünün üçte birinin işsiz kaldı. Uludağ Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Özlem Işığıçok “Kriz işsizliği ve beyin göçü”nü inceledi.
Kasım 2000 ve Şubat 2001 krizleri sonrasında her 100 kişiden 12’sinin işini kaybetti. Mevcut işsizlere yaklaşık 1 milyon kişi eklendi. İşsizlik oranı yüzde altılardan yüzde 10’lara yükseldi. Kadın işgücünün yüzde 33’ü, eğitim düzeyi yüksek, nitelikli işgücünün üçte birinin işsiz kaldı. Uludağ Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Özlem Işığıçok “Kriz işsizliği ve beyin göçü”nü inceledi.