EMA haberleri sayfasında EMA hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 577 EMA haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA), ABD merkezli Novavax firması tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısı Nuvaxovid’in 18 yaş üstündekilerde kullanılmasını tavsiye etmesinin ardından Avrupa Komisyonu aşı için şartlı pazarlama izni (CMA) verdiğini duyurdu. Bu kararla birlikte aşının AB’de onaylı 5’inci aşı olduğu belirtildi.
#EMASon bir ay içinde aşılamada hızlanan Almanya, 12 yaş üstü çocuklara da aşı yapılması için hazırlık yapıyor. Federal Eğitim Bakanı Anja Karliczek, yeni eğitim döneminde okulların tam açılmasının 12 yaş üstü öğrencilerin de aşı olmasına bağlı olduğunu belirtti.
#Anja KarliczekAvrupa İlaç Ajansı (EMA), BioNTech-Pfizer tarafından geliştirilen Covid aşısının saklama koşullarında değişiklik yapılmasını önerdi. Koşullarda yapılan değişikliğin Avrupa Birliği (AB) genelinde aşı kampanyalarında lojistik ve planlamada olumlu bir etki yaratması bekleniyor.
#Biontech-PfizerKoronavirüse karşı aşılama kampanyaları tüm hızıyla devam ediyor. Öte yandan virüsü etkisiz hale getirebilecek ilaç geliştirme çalışmaları da bilim insanlarının en önemli gündem maddelerinden biri. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tüm dünyaya umut olabilecek yeni bir koronavirüs ilacını incelemeye başladı.
#Avrupa İlaç AjansıAvrupa Birliği’nin (AB) Rus aşısı siparişine sıcak bakmaması üzerine Almanya Sputnik V satın almak için harekete geçti. Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn’ın Sputnik V aşısı üreticileriyle ikili görüşmeler yapacağı belirtilirken, ilk olarak Bavyera Eyaleti’nin Sputnik V isimli Rus aşısını almak üzere ön anlaşma imzaladığı açıklandı.
#Sputnik VSon aylarda koronavirüs aşısı tartışmalarının odağına oturan AstraZeneca'dan art arda flaş haberler gelmeye devam ediyor. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) yan etki konusunda yeni kararını açıklarken aşının kendi ülkesi İngiltere de kritik bir adım attı. Ülkede 30 yaş altı kişiler bundan böyle AstraZeneca aşısı yaptıramayacak.
#AstrazenecaKüresel çapta başlayan koronavirüs aşı kampanyalarına devam edilirken ortaya çıkan ciddi yan etki vakalarından sonra birçok Avrupa ülkesi tarafından kullanımı askıya alınan AstraZeneca aşısıyla ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) açıklamalarından sonra aşının uygulamasını askıya alan tüm ülkeler teker teker kararlarından vazgeçtiklerini açıkladı. Aşı üreticisinden ve bilim insanlarından ise tartışma yaratan yan etki karmaşasıyla ilgili flaş açıklamalar peş peş geldi.
#Astrazeneca/Oxford AşısıKovid-19'a karşı geliştirilen ilk iki aşıdan biri olan Oxford-AstraZeneca'nın kullanımı birçok Avrupa ülkesinde ciddi yan etkiler görülmesi üzerine askıya alındı. Salgından aşıyla kurtulma umutlarını kıran bu gelişme karşısında yetkili kurumlar paniğe kapılmayın mesajları verirken İtalya, Fransa ve Almanya gibi ülkelerden Rusya'nın geliştirdiği Sputnik V aşısı için flaş bir hamle geldi.
#Astrazeneca AşısıÇekya Cumhurbaşkanı Milos Zeman, Rusya’nın yeni tip koranavirüse (Kovid-19) karşıtı geliştirdiği Sputnik V aşısının Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) onayı olmadan kullanılmasına sıcak bakmayan Sağlık Bakanı Jan Blatny’in istifa etmesi gerektiğini söyledi.
#Çekya’Da Rus Kovid-19 Aşısı GerginliğiŞef Yaren Çarpar Türkiye’de bir kadının sorumluluğundaki ilk ocakbaşı olan Dafni’yi geçen hafta açtı. Ateşin başından servise kadar her şeyi o yönetiyor. “Dedemin mangalı, anneannemin mezesi” diyerek yola çıkan İskenderunlu şef, aileden devraldığı mutfak kültürünü yansıtıyor. Atomu köz patlıcanlı, taş kadayıfı paçanga tarzı; ciğer, küşleme, yağlı kara, şiş köfte ise mangalda...
#Ebru ErkeAlmanya’da Alzheimer nedeniyle 2023 yılında 10 bin 100 kişi hayatını kaybetti. 20 yıl öncesinde ise 2003 yılında Alzheimer bağlantılı 5 bin 100 ölüm vakası yaşanmıştı. Federal İstatistik Ofisi, bu artışın temel nedeninin Almanya’da yaşlanan nüfus olduğunu belirtti.
#ALMANYASağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de görülmediğini belirtirken, 'Pandemi oluşmayacağı yönünde kanaat var. Tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz. Şu ada ekstra bir tedbire ihtiyacımız yok.' dedi.
#Sağlık Bakanı Kemal MemişoğluFahiş fiyatlı yemeklerin boykot edilmesiyle ilgili fikir ve yorumlar genelde ikiye ayrılıyor. Kimileri restoranların günah keçisi ilan edilmesine karşı; alım gücümüzün düşmesini sorumlu gösteriyor. Kimileriyse enflasyondan aldıkları güçle fiyatların çok fazla abartıldığını söylüyor. İşin aslını gastronomi sektörünün tecrübeli isimlerine sorduk, restoran müşterilerinin görüşlerini aldık.
#Fiyat2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞTürk kahvesi, filtre kahve, americano, latte, espresso… Herkesin bir favori kahvesi var. Peki, iple çektiğimiz o kahve molasında hangi tatlıyı tercih edersiniz? 1 Ekim Dünya Kahve Günü’nü bahane ettik, Ema Bakery’nin sahibi ve şefi Yaren Çarpar’dan kahve çeşitlerinin tat profillerini dengeleyip tamamlayacak leziz tarifler aldık.
#KahveDünya genelinde de yaygın hale gelen Eris varyantı ve Pirolo varyantı vaka sayılarını hızla arttırıyor. Kafalarda ise aynı soru dönüp duruyor: Yeni bir pandemi mi geliyor? Kısıtlamalar ve kapanmalar olur mu? Tüm merak edilenleri uzman isimlere sordum
#ErisTürkiye geçen hafta psikiyatr Prof. Dr. Süleyman Salih Zoroğlu hakkındaki iddialarla sarsıldı. Haberlere göre Zoroğlu çocuklara hafıza kaybına da neden olan bir ilaç veriyor ve cinsel tacize uğradıkları yönünde telkinde bulunuyordu. Zoroğlu’na danışan üç aileye ulaştık, medyada çıkanlarla ilgili yorumlarını ve bu süreçte yaşadıklarını iddia ettikleri ‘inanılmaz’ olayları dinledik.
#Süleyman Salih ZoroğluSağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Türkiye'de 9 kişide Eris varyantı görüldüğünü açıklaması üzerine Covid-19 yeniden konuşulmaya başlandı. Dünya genelinde de yaygın hale gelen Eris varyantı ve Pirolo varyantı vaka sayılarını hızla arttırıyor. Kafalarda ise aynı soru dönüp duruyor: Yeni bir pandemi mi geliyor? Kısıtlamalar ve kapanmalar olur mu? Tüm merak edilenleri uzman isimlere sorduk, şimdilik derin nefes almamızı sağlayacak çok önemli bilgiler aldık.
#Covid-19Damla sakızı kaçakçılığına karşı Osmanlı döneminde para cezasından ölüme kadar değişik ölçüde yaptırımların varlığına dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Betül Öztürk ekliyor: “Bu, değerinin bir ölçütü ve bana hep pırlantayı hatırlatıyor. Pırlanta taşını sadece kesimine göre değil, rengine göre de ayırarak değer biçeriz. Damla sakızı da aslında öyle, rengine göre ayrılıyor. Elbette büyüklüğünü de atlamamak lazım. Pırlanta taşı gibi damla sakızının da büyüklüğü önemli.”
#1Zayıflama amacıyla yaptırdıkları mide botoksu sonrası yoğun bakımlık olan hatta hayatını kaybeden hastaları sayısında artış yaşandı."Botulismus" yani botoks zehirlenmesiyle ilgili konuşan Doç. Dr. Serkan Demir, "20 yıllık meslek hayatımda son 1.5 yılda gördüğüm kadar botoks zehirlenmesi vakası görmedim. Asla ehil olmayan ellerde yapılmaması gerekiyor." dedi.
#İSTANBULTürkiye’de 100 bine, dünya genelinde ise 7 milyona yakın insanın hayatını kaybettiği COVID-19 pandemisinde mRNA bazlı aşı üreterek pandeminin sonunu getiren BioNTech ve Moderna’ya karşı bu hafta başı Almanya’da açılan dava Türkiye’de endişe yarattı.
#BiliminsanlarıSiyah beyazlı kulüp, kadın voleybolunda örnek alınması gereken bir başarıya imza attı. Kapanmanın eşiğinde iken yeniden hayat bulan siyah beyazlıların bu başarısında, voleybolda bir dünya markası olan Eczacıbaşı ile yapılan iş birliği anlaşması kilit rol oynuyor. Eczacıbaşı altyapısından kiralık olarak transfer edilen 8 genç oyuncu şampiyonlukta büyük pay sahibi oldu. Beşiktaş Ceylan’ın kadrosundaki 17 voleybolcunun 11’i 20 yaş altı gençlerden oluşuyor.
#Beşiktaşİstanbul ve İzmir’de mide botoksu ile zayıflamak isteyen 250’ye yakın hasta zehirlendi. Aynı gün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sosyal medya hesabından, mide botoksunun endikasyon (kullanım dışı) olduğunu duyurdu. Yani estetik amaçlı ya da migren ve boyun ağrısı ile genel cerrahide makat çatlağı gibi tedavilerde kullanılması yasal ama mide için izin yok! Ancak, Bakanlığın önermediği ve hatta ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA’nın kalp krizi, nöbet, solunum durmasına karşı uyardığı mide botoksu bugün hala birçok devlet hastanesi ve özel hastanelerin de neredeyse tamamında yapılıyor. Uzmanların, ‘Kanıtlanmış kilo kaybettirici etkisi yok’ dediği mide botoksu bunca zararına rağmen neden hâlâ yapılmakta, nedir bu mide botoksu, tehlikeleri neler, kim, neden yaptırıyor ve yasaklanmalı mı? Sordum.
#Mide Botoksu“Çiçekleri sevdiğini söyleyen bir kadının çiçekleri sulamayı unuttuğunu görürsek, onun çiçek sevgisine inanmayız. Sevgi, sevdiğimiz şeyin büyümesi ve yaşaması için gösterdiğimiz etkin ilgidir. Bu etken ilginin bulunmadığı yerde sevgi de yoktur.” (Erich Fromm-Sevme Sanatı)
#Kadın Döner Ustası