Mevsim geçişleri ruh halimizi, enerjimizi ve günlük rutinlerimizi etkilediği gibi beslenme alışkanlıklarımızı da değiştiriyor. Bununla baş etmenin en kolay yolu dengeli öğünler planlayarak kan şekeri dalgalanmalarının önüne geçmek. Beslenme rutinimizde lif alımını arttıracak sebze, meyve, tam tahıllar ve kuru baklagillere mutlaka dengeli şekilde yer vermeliyiz.
#Berrin YiğitOsmanlı dönemindeki padişahların ferahlamak için içtikleri şerbetler, Türk mutfak kültüründe önemli bir yer tutar. Serinletici, susuzluğu giderici olarak bilinen şerbetler çeşitli hastalıkları önleyip ruh ve beden sağlığına katkı sağlarken aynı zamanda yağ yakımı ve zayıflamaya da yardımcı oluyor. Özellikle ramazan ayında tüketilen şerbetlerin şifa dolu özelliklerini öğrendikten sonra artık onları 365 gün evinizden eksik etmeyeceksiniz. İşte padişah ve sultanların vazgeçemeden içtikleri nefis lezzetleriyle yıllara meydan okuyan şerbetlerin saymakla bitmeyecek faydaları ve tarifleri...
#Miski Amber ŞerbetiDepremler sebebiyle bu ramazan biraz buruk geçecek belki ama sofralar yine birlik ve beraberlik için kurulacak. Peyniri, zeytini, mercimeği, pirinci derken iftar ve sahur alışverişini tamamlamak için az bir süre kaldı. Tüm bu ürünleri afet bölgesinden satın alarak oradaki yerel üretici ve kooperatiflere destek olabiliriz. Jürimize favori adreslerini sorduk...
#Deprem BölgesiElma lifli ve sulu yapısı nedeniyle ara öğünlerin vazgeçilmez meyveleri arasındadır. Elmanın içindeki vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini de desteklediği bilinir. Elma kurusu da elma kadar faydalıdır ve ara öğünlerde ya da elma çayı olarak rahatlıkla tüketilebilir. Elma kurusunun faydaları ve kullanım alanı hakkında ayrıntıları derledik.
#Elma KurusuBeslenme uzmanları kurutulmuş meyve ve sebzelerdeki gizli tehlike aflatoksin mantarına karşı vatandaşları uyararak, bu mantarın pek çok hastalığa neden olduğunu söyledi. Uzun vadede aflatoksin tüketimi karaciğer hasarına ve karaciğer kanserine sebebiyet verdiğini söyleyen Beslenme Uzmanı Gözde Güzelcan, uyarılarda bulundu.
#Kurutulmuş MeyveBağları, bostanları, bereketli ovaları, endemik zenginliği, karakteristik bir ırk olan Karayaka kuzusu ve tüm bunların hemhal olmasıyla ortaya çıkan lezzetli bir mutfak... Ama Tokat’ın lezzet kültürünü sadece yemekleriyle sınırlamak haksızlık olur. Kentin mutfak zenginliğinin kökleri Hititlere uzanacak kadar derin.
#TokatBinlerce kadının ekonomik ve sosyal olarak güçlenmesi için kurulan kadın kooperatiflerinin ürettiği doğal gıdaların listesini yaptık. Tarhanadan erişteye, reçelden salçaya birçok geleneksel ürün kapınıza kadar gelecek, kadınlar kazanacak.
#KadınEn sevilen meyvelerden biri olan elmayı yaz kış keyifle tüketmenin en pratik ve lezzetli yolu kurutmak. Zira mevsimi geçince ki ağzımızın tadına uygun elma bulmak maalesef epeyce zor oluyor. Sağlıklı ve lezzetli bir atıştırmalık arayanların da gözdesi olan elma kurusunu siz de evde yapabilirsiniz! Peki elma nasıl kurutulur?
#Elma- "Dünya kayısı başkenti" olarak bilinen Malatya'da, kuru kayısı ihracatı yılbaşı öncesinde arttı - Malatya Ticaret Borsası Başkanı Özbey: "Yılbaşını kutlayan Hristiyan alemi, meyve kokteyli olarak kayısıyı sofralarında olmazsa olmaz bir ürün olarak görmek istiyor. Bu artışın sebebi de bu"