Güncelleme Tarihi:
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, kış mevsiminde tüketilen bitki çaylarının hastalıklardan korunmak için etkili bir çözüm olduğunu söyledi. Kışın hastalıklardan korunma adına C vitamini içeren çayların yoğun olarak tüketilebileceğini dile getiren Usta, bunların başında yeşil çay, kuşburnu ve ekinezya çayının geldiğini ifade etti.
'FABRİKADAN ÇIKAN SERİ ÜRETİM ÇAYLAR FAYDALI DEĞİL'
Bitki çaylarının doğal haliyle kullanılması gerektiğinin altını çizen Usta, fabrika sürecinden geçirilen ve karışıma uğrayan bitki çaylarında etkinin azalacağını dile getirdi.
Usta, bitki çaylarını kullanırken dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Bazı ilaç ve bitki çayları için kullanılan 'yan etkisi yoktur' gibi söylemler, 'bitkilerden zarar gelmez' sözü kesinlikle yanlıştır. Unutulmamalıdır ki ilaçların bazıları da bitki kökenlidir ve ciddi yan etkileri vardır. Bu konuda en önemli etken ilaç ve bitkinin dozudur. Fazla kullanılması durumunda su bile zararlıdır. Çaylarda ideal olan, günde 3 bardak içmektir."
Bir bitkinin herkese aynı etkiyi göstereceği gibi bir düşüncenin de yanlış olduğunu vurgulayan Usta, "Örneğin astıma iyi gelen bir bitki, her astım hastasına aynı etkiyi gösterecektir düşüncesi yanlıştır. Yaşlısı, genci, hamile olanı var. Bu konuda kesinlikle doktor tavsiyesi gerekmektedir" ifadesini kullandı.
KAHVEHANELERDE KIŞIN GAZLI İÇECEKLERİN YERİNİ BİTKİ ÇAYLARI ALIYOR
Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu, kış aylarında kahvehanelerde, kıraathanelerde, kafelerde en çok tüketilen içeceklerin başında bitki çaylarının geldiğini söyledi. Müşterilerin daha çok adaçayı, kekik, ıhlamur, zencefil, kuşburnu ve elma çayını tercih ettiğini anlatan Ağaoğlu, kış aylarında gazlı içecekler yerine genellikle bitki çaylarının istenildiğini vurguladı.
Vatandaşların bitki çaylarına sadece kış mevsiminde değil, yazın da ihtiyaç duyabileceğini dile getiren Ağaoğlu, kahvehanelerde bitki çaylarının karışım olarak değil, doğal olarak kaynatılıp müşterilere sunulduğunu, doğal halin daha çok tercih edildiğini bildirdi.
BİTKİ ÇAYLARININ FAYDALARI
Antalya'da 18 yıldır aktarlık yapan Halil Ecin de müşterilerine ıhlamur, zencefil, adaçayı, havlucan, papatya, tarçın, elma kurusu, zerdeçal, hatmi çiçeği, kuşburnu, narçiçeği, zencefil gibi bitkilerin ve bunları kullanarak hazırladıkları karışımları sunduklarını anlattı.
Ecin, şunları kaydetti:
"Önerdiğimiz bitki çayları vücudun direncini artırıyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Hastalığın daha kısa sürede atlatılmasına da yardımcı oluyor. Zencefil, havlucan, tarçın, boğaz enfeksiyonu için oldukça fayda sağlıyor. Ihlamur, boğaz yumuşatıcı olarak yine etkili. Çayların genellikle günde 3-4 kez içilmesi gerekiyor. Bitki çaylarını gece yatmadan önce içmek daha fazla fayda sağlayacaktır."