El Salvador, Bitcoin yatırımcılarına vatandaşlık vererek küresel kripto topluluğundan daha fazla ilgi ve kaynak çekmeyi hedeflediğini duyurdu. Bu açıklamanın ardından El Salvador nerede ve El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele kimdir gibi sorular gündemde yer almaya başladı. Peki, Nayib Bukele kimdir? İşte, o detaylar
#El SalvadorEl Salvador Cumhuriyeti Devlet Başkanı Nayib Bukele, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye geldi. Bu ziyaret ardından El Salvador'un konumu ve Devlet Başkanı Nayib Bukele hakkındaki bilgiler gündeme geldi. Peki, El Salvador nerede? El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele kimdir?
#El SalvadorABD’deki okul saldırısının faili, Salvador Ramos adlı lise öğrencisi çıktı. Akran zorbalığı sonucu psikolojisi bozulan Ramos, katliamın sinyallerini önceden vermiş. 18 yaşına basar basmaz silah alan ve sosyal medyada silahlı fotoğraflarını paylaşan caninin, katliamdan hemen önce mesajlaştığı kadına “Bir şey yapmak üzereyim” diye mesaj attığı ortaya çıktı.
#ABDMaya Uygarlığı, Kolomb öncesinde olan Amerika uygarlıklarından biri olarak bilinir. Çok uzun yıllar boyunca hatta binlerce yıl Mezoamerika'da hükmünü sürdürmeye devam etmiştir. Meksika'nın güneydoğusunda da beş tane devlet kurmuştur. Yaşadıkları tarih boyunca lehçe üremiş ve bunlardan bazıları hala günümüzde konuşulmaktadır. Bu uygarlığın yükselişe geçtiği tarih ise MÖ yıllarında olmuştur. MS. Yüzyıl içerisinde altın çağına adım atan bir uygarlıktır. MS yıllarında sona erme zamanı başlamıştır. Yok olduğu yani sona erdiği bilinen bir uygarlık olsa da Mayalar ortadan kalkmamıştır. Hala pek çok ülkede Maya dilinden bazıları konuşulur. Peki Maya Medeniyeti nerede kuruldu? Özellikleri nelerdir? Maya Medeniyeti neden yok oldu tüm detayları ile derledik.
#Maya Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?Merakla beklenen Ara Güler Müzesi, efsane fotoğrafçının 90’ıncı yaş gününde Bomontiada’da açıldı. Tasarımıyla dikkat çeken aynı adlı kitabın da eşlik ettiği ‘Islık Çalan Adam’ başlıklı açılış sergisi, Güler’i daha yakından tanımamızı sağlıyor. Galatasaray’daki Güler Apartmanı’nın müzeye dönüştürülmesi ve Türkiye’nin görsel hafızası niteliğindeki Ara Güler arşivinin dijital ortama aktarılması çalışmaları ise sürüyor.
#Ara GülerMustafa Doğru, küçük yaşta dünyayı dolaşmayı kafasına koydu. Son beş yılda 70 ülkeyi gezdi. Kıtalar arası uçak ve deniz kullandı. Ancak aynı kıtanın içinde gittiği yerlerin kültürünü daha iyi öğrenebilmek için karayolunu tercih etti. 27 ay süren Amerika kıtası serüveninde üç kez soyuldu. Afganistan’da Taliban tarafından gözaltına alındı. Ancak tüm olumsuzluklara rağmen hayalini gerçekleştirmeyi başardı.
Hürriyet, geçen hafta TBMM’de tartışmalara yol açan, Türk ve Amerikan özel kuvvetlerinin eylülde Colorado’da gerçekleştirdiğigizli tatbikatın detaylarına ulaştı. Tatbikata katılan 15 Türk komandosunun bundan sonra Bin Ladin tarzı sofistike operasyonlargerçekleştirecek seviyeye ulaşması hedeflenirken, yaklaşık 3 hafta boyunca iki tarafın askerleri paraşütle atlamadan rehinekurtarmaya ortak operasyonlar denedi, kişisel ilişkileri güçlendirmek için de beraber bira içip alışveriş merkezlerini
21 Aralık kıyamet senaryoları sayesinde Maya medeniyeti kuşkusuz tarih boyunca hiç bu kadar çok konuşulmamıştı. Aslında yeni dünyanın eski yerlileri Mayalar, bölgedeki tek ileri medeniyet değildi. Kolomb öncesi Amerikası’nda İnkalar ve Aztekler de en az Mayalar kadar gizemli bir geçmişe sahip.
Türkiye’deki sıcaklardan bunaldıysanız size gündüz hava sıcaklığının 20 dereceyi aşmadığı sevimli bir Güney Amerika şehrini tavsiye edeceğim. Şu anda kışı yaşayan Şili’nin başkenti Santigo, Avrupa kültürünü Latin ruhuyla harmanlıyor. İsterseniz şehri keşfedebilir ya da yakındaki dağlarda kayak yapabilirsiniz. 20’nci yüzyılın en büyük ozanlardan Pablo Neruda’nın şehrini merak ediyorsanız, yola çıkma zamanı...
Coğrafya öğretmeni Mustafa Andıç (39), tatillerde sırt çantasıyla uzun yolculuklara çıkan bir gezgin. Dünyada görmediği ülkelerin, şehirlerin sayısı hızla azalıyor. İzlenimlerini kitaplaştırıp, fotoğraflarıyla sergi açıp gezgin kültürünü Türkiye’de yaymaya çalışıyor. Andıç, Güney Amerika’ya iki gezi yaptı. Bunlardan birinde Orta Amerika’yı da gezdi. "Bölgenin kültürel açıdan en özgün ülkesi Guatemala. Maya kültürünü merak edenler mutlaka görmeli" diyor.
B.Remigio (Remi) Maradona, abisinden söz ederken hep Diego diyerek ilk adını kullanıyor. Ben de ona uyarak "Diego'yla Arjantin- Sovyetler Birliği milli maçından sonra röportaj yaptım." dediğimde "Nisan 1982'de River Plate stadında 1-1 biten maç." diyor. Remi ayaklı futbol ansiklopedisi. Yalnızca Arjantin veya Brezilya değil Avrupa futbolu hakkında neyi, hangi futbolcu veya uluslararası maç hakkında sorsam kurulu ses bandı gibi ayrıntılı bilgi veriyor.
Bu yıl Kurban Bayramı tatili yılbaşıyla birleşiyor. Soğuk günlere denk gelen bu tatilde seçeneklerinizin sadece karla kaplı, soğuk yerler olması gerekmiyor. The Sunday Times muhabirlerinden Mark Hodson ve Richard Green, geçtiğimiz günlerde bu kış en sıcak geçecek 14 bölgeyi seçti. Siz de güneşten kopamayanlardansanız, Güney Amerika, Avustralya ve Güneydoğu Asya’da yer alan bu bölgelerden birine gitmeyi düşünebilirsiniz.
İnsanın aklını başından alan şehirlerden biri olan Stockholm, bana göre İskandinavya’nın en güzel başkenti. Ülkesinde sorun yaşayan herkese kucak açmış olan iki milyonluk şehir o kadar kozmopolit ki Türkiye’den izleri değişik yerlerde görmek mümkün.
Dünyanın en muhafazakar ülkelerinden biri olan Şili’de, geçtiğimiz günlerde yapılan devlet başkanlığı seçiminde ilk defa bir kadın, iktidarın sahibi oldu. Boşanmış, sosyalist ve dindar olmayan biri için bu görülmemiş bir başarıydı. Boşanmanın 2004’te serbest bırakıldığı, kürtajın hálá yasaklar listesinde bulunduğu Şili’nin yeni devlet başkanı Michelle Bachelet’nin hikayesini ve gelmiş geçmiş en büyük dünya ozanlarından birisi olan Pablo Neruda’nın şehrini merak ediyorsanız aşağıdaki satırlardaki yolculuğumuza katılın.