Arjantinli gelini tarih zenginliği çok etkiledi

5dk okuma

Vanesa Anthony Fadıloğlu, İzmir’de yaşayan bir Arjantinli. İzmir’de bu yıl birçok ilköğretim okulunda İspanyolca derslerine ağırlık verildi.

Haberin Devamı

Vanesa da Işıkkent İlköğretim Okulu’nda İspanyolca öğretmeni. İspanyolca’ya ve Latin Amerika kültürüne ilgimle başlayan keyifli sohbetimizi paylaşmak istiyorum bu pazar...

- Vanesa nerelisin?
- Arjantin Buenos Aires doğumluyum. Ama babamın babası İngiliz, annemin babası İrlandalı, annesi İtalyan. Bu Arjantin’de çok rastlanan bir şey.
- Neden?
- Çünkü eskiden Avrupa’daki yoksul insanlar hep Güney Amerika’ya göç edermiş. O yüzden Arjantin’de kimse tam Arjantin kökenli değildir. Ama biz yine de Arjantinliyiz.
- Ailen ne iş yapıyordu?
- Babam şimdi sigortacı ama daha önce Arjantin’in en ünlü rugby oyuncularındandı. Hatta Arjantin Milli Takımı’nda 10 yıl oynadı. Adı Adrian Anthony. Annem önce öğretmendi, şimdi dayım ve anneannemle emlak işi yapıyor.
- Anneannen kaç yaşında?
- 85 yaşında, ama her gün işe gidiyor. Gayet iyi. Bu arada teyzem de Arjantin’de ünlü bir şarkıcı, Alejandra Martin.

Haberin Devamı

Arjantin’den sonra gittiğim Amerika’da Türk eşimle tanıştım

- Eğitimini nerede aldın?
- Buenos Aires Salvador Üniversitesi’nde turizm okudum. Sonra bir değişim programıyla Amerika Teksas’a gittim. Okurken de çalışıp ders veriyordum. Sonra Florida Üniversitesi’nde İspanyolca ve Güney Amerika Edebiyatı üzerine master yaptım.
- Eşinle orada mı tanıştın?
- Evet, o da endüstri mühendisliği doktorası yapıyordu. Benim arkadaşımdan İspanyolca ders alıyordu. Öyle tanıştık. Sonra o doktorasını bitirdi ve Ankara Bilkent Üniversitesi’ne döndü.
- E sen ne yaptın?
- 6 ay sonra ben ziyaretine geldim ve 2 ay kaldım. Murat bana Türkiye’yi gezdirdi, çok beğendim. Ben döndükten sonra Murat Arjantin’e geldi ailemle tanıştı. Bizim kültürümüze çok meraklıydı zaten, hemen uyum sağladı. Ailem uzağa gideceğim için üzüldü ama ben mutlu olduğum için mutluydular. Ben de Ankara’ya gelip yerleştim ve Bilkent’te çalışmaya başladım.
- Ankara’da yaşamak nasıldı?
- Biraz farklı geldi önce. Ama güzel bir çevremiz oldu. Zaten ikiz oğullarımız oldu, hayat hızlandı. Eşim İzmirli olduğundan hep burayı özlüyorduk. Oğlum Ege bir gün okuldan gelip, “Bugün çekirdek ve büyük aileyi öğrendik. Biz çekirdek aileyiz ama bizim büyük ailemiz yok mu?” deyince çok üzüldüm. Sonra eşimin ailesinin yaşadığı İzmir’e taşınmaya karar verdik. Eşim Ekonomi Üniversitesi’nde. Ben de Işıkkent’te İspanyolca öğretmenliği yapıyorum.

Haberin Devamı

Tango Avrupa’da ilgi görmeye başlayınca Arjantin’de yeniden moda oldu

- Tango Arjantin’de de buradaki gibi ilgi çekiyor mu?
- Tango Arjantin’in simgesi gibi olmuş ama 20-30 yıl öncesinde gençler hiç ilgilenmiyordu, sadece yaşlılar yapıyordu. Sonra özellikle Amerika ve Avrupa ülkelerinde çok ilgi görmeye başladı, o zaman bizim ülkede de herkes tekrar ilgilenmeye başladı. Hatta biz bile eşimle Arjantin’de kursa gittik.
- Çocuklarına iki kültürü de eşit tanıtabiliyor musun?
- Bu benim için çok önemli. Ben onlarla İspanyolca konuşuyorum, babaları Türkçe konuşuyor. Her iki ülkenin de bayramlarını kutluyorlar, özel yemekleri biliyorlar.
- Özlemiyor musun ülkeni?
- Aslında çok özlüyorum. ama artık benim için İzmir’de ev. Çünkü İzmir çok rahat, güzel bir şehir, kışları çok yumuşak. Burada çok mutluyum.

Haberin Devamı

Arjantinliler Eva Peron’u ya sever ya da nefret eder

- Eva Peron Türkiye’de çok ilgi çekici bir figür. Arjantin’de de böyle mi?

- Arjantin’de özellikle yaşı ileri olanlar ya çok seviyor, ya da nefret ediyor. Ama kesinlikle Arjantin’in önemli bir figürü. Yoksulluktan gelip yükseldiği için yoksulların idolüydü. Güzel ve güçlü bir kadındı, trajik bir şekilde hastalanıp öldü. Che Guevara da Arjantinli mesela. O da burada çok ilgi görüyor. ODTÜ’deki öğrencilerim hep sorardı mesela bana ilginç gelirdi.

Atatürk’ün yaptıklarını öğrenince ona duyulan sevginin nedenini anladım

- Türkiye’de senin ilgini çeken böyle bir figür oldu mu?
- Atatürk. Önceleri neler yaptığını bilmeden, insanların sevgisini ve Anıtkabir’e gittiğimde ağlayanları görünce çok şaşırıyordum. Çünkü bizde kimseye hala bu kadar büyük sevgi beslendiğini görmedim. Sonra yaptıklarını öğrendim ve çocuklarıma da öğrettim. Şimdi bu sevgiyi anlayabiliyorum. Çünkü bir ülkeyi bu kadar değiştirebilen bir başka lider bilmiyorum ve çok şaşırıyorum, ‘Bunları nasıl yaptı’ diyerek. Bence her ülkeye böyle bir lider gerekli.

Haberin Devamı

Menem, Suriye kökenli olmasına rağmen Arjantin’de El-Turco denirdi

- Türkiye’yi önceden biliyor muydun?
- Duymuştum. ama biz Türkiye deyince Ortadoğu’yu anlıyorduk. Çünkü Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ortadoğu neredeyse onlara ait olduğundan Suriye’den de gelse ‘Türk’ diyorduk. Mesela eski başkanımız Menem’e El-Turco deniyordu ama o aslında Suriye’den geliyordu.
- İnsan ilişkileri Arjantin’de farklı mı?
- Türkiye bana çok yakın geldi, Arjantin gibi. Mesela Amerika’da aileler çok yakın değil. Oysa burada bizim ülkemizdeki gibi aileler ve arkadaşlar çok yakın, bu çok güzel. Ama mesela kız çocuklarının evlenene kadar aileleriyle oturması biraz ilginç geldi. Arjantin’de eskiden böyleymiş ama şimdi kendi hayatlarını kuruyorlar.

Haberin Devamı

Nikah memurunu evleniyor sanıp tebrik ettim

- Bizim kültürümüzde neler farklı geliyor sana?
- Yemek çok farklı. Biz çok fazla et yiyoruz mesela. Ama buradaki yemekleri de çok sevdim ve alıştım. Farklı bir çok şey var. Evlilik törenleriniz çok kısa ve ilginç mesela. ‘Evet, evet’ diyorsun bitiyor. Bir de evlenmeden bir gün önce nikah dairesine gitmiştik, oradaki genç bir hanımı evlenmeye geldi sanarak tebrik etmiştim. Meğerse o hanım bizim nikah memurumuzmuş. Bayağı güldük sonra..
- En beğendiğin özelliğimiz ne?
- Burada herşey var. Doğa, tarih özellikle antik şehirler harika. Arjantin’in tarihi çok yeni o nedenle sizin tarihi zenginliğiniz beni çok etkiledi.

Dünyada 450 milyon kişi ispanyolca konuşuyor

- İzmir’de İspanyolca’ya ilgi var mı?
- Artık daha fazla var. Birçok okul İspanyolca dersi koyuyor. Öğrenmek isteyenler arttı.
- İspanyolca bir dönem dünyanın en çok konuşulan diliydi. Hala öyle mi?
- Şimdi en çok konuşulan dil Çince, sonra İspanyolca. Dünyada yaklaşık 450 milyon kişi İspanyolca konuşuyor. Amerika’da bile 2. dil İspanyolca kabul ediliyor. Birçok ülke sadece İspanyolca konuşuyor.
- Latin Edebiyatı da son dönem ilgi görüyor..
- Evet, bizde edebiyatçı, yazar çok. Sanıyorum farklılıklarımız nedeniyle edebiyatımız ve kültürümüz de ilginç geliyor. Bir de Güney Amerika’yı herkes bir gibi görüyor ama aslında birbirinden farklı birçok ülkeden oluşuyor. Kıtanın ortası ile güneyi iklim yönünden bile farklı.
- Türkiye’ye uzak gelse bile artık turizm amaçlı Arjantin’e gidenler de arttı..
- Evet, bu çok güzel. İki ülkenin yakınlaşması çok iyi. Vizesiz olması da kolaylaştırıyor. Buenos Aires çok büyük ve güzel bir şehir. Sonra Patagonya’yı tavsiye ederim. Balina, penguen görmek mümkün. Kuzeyde ise Brezilya, Paraguay ve Arjantin’in en büyük şelaleleri olan Cataratas del Iguazu. Mutlaka görülmeli.

Yazarın Tüm Yazıları