Bütün dünyanın bildiği, üç kutsal kitapta adı geçen bir meyve olsa da antikçağda sadece Anadoluluların gıdasıydı incir. Hakkında yazılacak çok şey var, ben biraz efsanelerinden bahsetmek istiyorum bu hafta. Bir de taze taze yedikten sonra kalan yumuşamış incirleri değerlendirebileceğiniz üç pratik tarifim var.
#İncirYeni yıl akşamının planlarını yapmaya başladığımız bugünlerde kutlamaların vazgeçilmez mutluluğu pastalar akla ilk gelen tatlı seçeneklerinden... Üstelik evde kendi rüya pastamızı hazırlamak kolay. Bitki bazlı, vegan, glütensiz ve şekersiz malzemelerdentüm ekipmana, ihtiyacımız olan hemen her şeyi Metro Türkiye’de bulmak mümkün.
#Yeni YılDünyanın gıda kaynakları azalıyor. Devir ‘atıksız mutfak’ devri! Geleneklerimizde bir ürünün sapını, kökünü, yaprağını ayrı ayrı değerlendirmek zaten var. Biz de biraz özenle kendi atıksız mutfağımızı yaratabiliriz. Örneğin turunçgillerin kabuklarını reçel yapabilir, asma yaprağının sapını tencerenin dibine yayarak sarmanın lezzetine lezzet katabiliriz. Tasarımcı Gönül Paksoy, şef Aylin Yazıcıoğlu, yemek programları yapan Şerife Aksoy ve şef Pelin Çakar’dan konuya yaklaşımlarını dinledik, tarifler aldık, çeşitli püf noktaları öğrendik...
#YemekBir şeyin geleneksel olması iyi veya doğru olduğu anlamına gelir mi? Zor bir soru. Kestirme bir cevabı yok. Ama nedense ‘gelenek bu’ deyince akan sular durur. Konu kapanır. Halbuki o geleneği sürdürmenin yarardan çok zarar getireceği birçok düzenleme de var günümüzde.
#YazarKızarmış ekmeklerle nefis bir tatlı hazırlamaya ne dersiniz? Eğer düşünürseniz, bu tarifimiz tam da size göre. Hazırlaması oldukça pratik olan bu tatlı çay saatlerinizin vazgeçilmezleri arasına girecek. Denemek isteyenler için işte kızarmış ekmek tatlısı tarifi... Çok beğeneceksiniz.
#EvdehayatEvlerde en çok atık, yani çöp çıkan yer mutfaklar. Eskiden böyle her şey bol değildi ve öyle her şey atılmaz, değerlendirilirdi. Cam kavanozlar ve şişeler, kutular... Sebze kabukları, kökleri, sapları iyice yıkanır sebze suyu yapılırdı. Ne yazık ki günümüzde sadece ülkemizde değil tüm dünyada en çok çöpe giden “atık” ekmek…
#EkmekTaş ekmeği, Elazığ’ın yöresel lezzetlerinden biri. Yapımı oldukça pratik ve kolay olan taş ekmeği, şerbetli bir tatlı. İncecik pişmiş hamurlar, dövülerek toz haline getirilen ceviz veya fındıkla buluşuyor, tadına doyum olmaz bir lezzet ortaya çıkıyor. Peki, taş ekmeği nasıl yapılır?
#Taş Ekmeği Nasıl YapılırOnur Büyüktopçu'nun sunuculuğunu üstlendiği Yemekteyiz yarışmasında 18-22 Şubat haftasının finali yapıldı. Beş gün boyunca yaptıkları yemeklerle kıyasıya yarışan yarışmacılar arasında hangi ismin kaç puan aldığı ve haftayı birinci olarak bitiren yarışmacının kim olduğu belli oldu. Peki, Yemekteyiz'de haftanın birincisi kim oldu?
#Yemekteyiz Birincisi Kim OlacakÇikolatalı pastayı sevmeyen insan yok denecek kadar az. Durum böyle olunca çikolata severler için, bu bol çikolatalı pasta vazgeçilmez bir lezzet oluyor… Çay sofralarınızın gözdesi, özel günlerinizin baş tacı olacak bu lezzetli bol çikolatalı ganajlı pastanın tarifi ve "Ganajlı pasta nasıl yapılır? Çikolatalı ganajlı pasta yapmanın püf noktaları nelerdir? Çikolatalı pasta nasıl yapılır?" gibi sorularınızın cevapları bütün incelikleri ile aşağıda…
#GanajPuding her zaman gönlümüzde ayrı bir yer etmiştir. Çikolatalısı, çileklisi, muzlusu hepsi ayrı ayrı güzeldir. Fakat bazen tek başına yemektense farklı tarifler denemek onu bambaşka ve daha eğlenceli bir hale getirir. İşte pudingle yapabileceğiniz 4 basit tatlı tarifi.
#TariflerYAŞAR Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, Türkiye’de bilinçsiz tüketim nedeniyle her gün yaklaşık 5 milyon ekmeğin israf edildiğini, günlük 5 milyon lira, yıllık ise 1.8 milyar lirayı bulan bir servetin çöpe atıldığını söyledi.
ABD Başkanı Obama, 6 yıldır yaz tatilini Massachusetts’in lüks adası Martha’nın Bağı’nda geçiriyor. Önceki hafta adanın ismi bu sayede yine haber bültenlerindeydi. Bir zamanların hippi ve sanatçı cenneti, 40 yıl önce Steven Spielberg’in ‘Jaws’ıyla ünlü olmuş ve bu tarihten itibaren hızlı bir değişim geçirmişti. Yine de soluk kesici doğasını, etnik mirasını, canlı kültürel hayatını, kimileri çok ünlü sanatçılarını koruyor.
#SeyahatBirleşik Arap Emirlikleri’nin bir zamanlar adından hiç bahsedilmeyen sahil yerleşimi Dubai, şimdilerde farklı ulusların bir arada yaşadığı büyük bir dünya kenti. Birbirinden güzel, halka açık plajları, yeni metro ve tramvay sistemi, Fransızından Japonuna, İranlısından Amerikanına ünlü restoranlarıyla körfezdeki komşularından ayrışıyor. Son yıllarda sanatta öne çıktı. Galerileriyle ünlü semtleri ve hırslı modacılarıyla gözde. Gece eğlence mekânları da uluslararası kalitede.
#SeyahatMemleketin yetenekli, güler yüzlü, eli lezzetli şeflerinden Didem Şenol, iki restoranı Lokanta Maya ve Gram’ın bir yılını özetledi. Ortaya İstanbul’da mevsim malzemeleriyle yemek pişirmenin kitabı çıktı. Kitabı vesile ettik, Şenol’dan bu ayın tavsiyelerini aldık.
#Didem Şenol