Her gün 270 bin ekmek israf ediliyor

Güncelleme Tarihi:

Her gün 270 bin ekmek israf ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2019 16:11

Ankara Halk Ekmek ve Un Fabrikası A.Ş. Genel Müdürü Saim Fahrettin Gökşin, Başkent’te günde 270 bin civarında ekmeğin israf edildiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Her gün 270 bin ekmek israf ediliyor

Ankara’da günde ortalama 5 milyon ekmek üretildiğini ve bunun yaklaşık 700 bininin Halk Ekmek tarafından karşılandığını kaydeden Gökşin, israfı önlemek için yapılan çalışmalar hakkında şunları söyledi:
“Üretilen ekmeğin yüzde 5.4’ü israf ediliyor. Ankara’da bir günde çöpe atılan yaklaşık 270 bin ekmeğin yüzde 63’ü fırınlarda, yüzde 27’si hanelerde, yüzde 10’u da lokanta, otel, personel ya da öğrenci yemekhanelerinde israf ediliyor.
BUĞDAY KAYBI AZALTILDI

2005’ten beri tam buğday ekmeği üretiyoruz. ‘Önceden 100 kilogram buğdaydan 60-65 kg un elde ediliyordu. Yani yüzde 40’lık bir oran fire olarak ayrılarak hayvan yemi şeklinde kullanılmaktaydı. Ancak, şu anda 100 kilogram buğday vererek yaklaşık 98 kilogram un elde ediyoruz. Her yıl Türkiye’de ortalama 15-20 milyon ton buğday üretilmektedir. Bu proje ile yüzde 38’lik bir buğday kaybı ekonomiye kazandırılmış oldu. Bu da yaklaşık 5 milyon ton buğdaya karşılık gelmektedir. Ekmek israfının önlenmesine dönük önemli çalışmalarımızdan birini de satışını gerçekleştirdiğimiz ‘Halk Çerez’ler oluşturuyor.”

Haberin Devamı

SOSYAL MEDYADAN TARİFLER

Gökşin, Ankaralılara bayat ekmeklerden yapılan; muhammara, vişneli ekmek tatlısı, ekmekli pizza, ekmek köftesi, sütlü bayat ekmek tatlısı, bayat ekmek böreği, bayat ekmek kanepesi ve ekmek ezmesi tariflerini sosyal medya hesaplarından paylaşmayı planladıklarını aktardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!