Zaman denilen kavram gerçekten var mıdır? İlk olarak onu kim ölçmüştür? Bir filozof nasıl bakar zamana? Adrian Bardon, ‘Zaman Felsefesinin Kısa Tarihi’nde ‘Zaman nedir?’ sorusunu anlatmak için ölçmekten başlayarak harekete, yanılgıdan kesin inanca pek çok kavramı irdeliyor.
#Zaman Felsefesinin Kısa TarihiSanat dünyasına kazandırdığı özgün perspektiflerle tanınan ve yurt içi ile yurt dışın-da gerçekleştirdiği sergilerle başarısını taçlandıran Türk ressam Ayşe Betil, şimdi edebiyat dünyasına güçlü bir giriş yapıyor. Betil’in ilk kitabı Senden Sonra, İnkılâp Kitabevi’nin prestijli markası Gutenberg etiketiyle yayımlandı ve raflardaki yerini aldı.
#Sponsorlu İçerikÖyle görünüyor ki bunaltıcı sıcaklar ağustos ayının ortasından itibaren düşmeye başlayacak ama hâlâ yaz. Bu yüzden size muazzez vatanımızın her bölgesinden havası suyu en uygun yerleri seyahat hedefi olarak tavsiye edeceğiz. Bunların pek azı deniz kıyısıdır. Neşeli tatil ve geziler dileğiyle...
#İğneadaFransız edebiyatının önemli ismi, pek çok farklı türde eserler veren Jean-Pierre Siménon, ‘Şiire Kısa Övgü’de şiirin insanlık tarihi boyunca geçtiği tüm durakların ve insanlık tarihinde üstlendiği rollerin altını çizerken, edebiyatın o ufku geniş bakışından yeni yeni pencereler açıyor okurlarına: “O halde şiir ne mi? Şiir bir başka bilinç eğilimi, bir başka gerçeklik tasavvuru, bir başka tutum, kısacası bir başka varoluş biçimi ve bir başka yaşam hedefidir.”
#Jean-Pierre SimenonErol Evgin yıllardır durmadan üretiyor. Dinleyicisine hep yeni bir şeyler vermek istiyor. Şimdilerde Cumhuriyet’in 100’üncü yılı için ‘100 Yılda Yüz Akıyla’ isimli bir marş hazırladı. Bu marşın bir de turnesi olacak. Evgin’le buluştuk; hiç değişmeyen fiziğini, projelerini, aşkı ve günümüz müziğini konuştuk: “Akılda kalıcı ama çok günübirlik şeyler. Ömürlük şarkılar değil, mevsimlik bile değil yani.”
#Erol EvginD&R’ın kapalı oturum gerçekleştirdiği online söyleşilerinin son konuğu Türk edebiyatının en popüler ‘polisiye’ yazarlarından Ahmet Ümit oldu. Ümit, yazarlık serüveninden Nâzım Hikmet sevgisine, hazırlıkları devam eden 'Komser Nevzat' dizisinden annesinden yadigâr masallara kadar merak edilen pek çok konuyu sevenleriyle paylaştı.
#Ahmet ÜmitAmerikalı yazar ve doktor Daniel Mason, üçüncü romanı ‘Kış Askeri’nde, I. Dünya Savaşı’nda doktor olarak cephe gerisine gönderilen 22 yaşındaki bir tıp öğrencisinin yaşamak ve yaşatmak için verdiği zorlu mücadeleyi anlatıyor. Savaşın açtığı yaralara, vicdana, hataya ve kefarete, aile ilişkilerine, ilk aşkın coşkusuna dair temalar ve motifler barındıran sürükleyici bir hikâye.
#Kış AskeriKadim medeniyetlerde ve doğu kültüründe anlatının atası ‘kıssa’lardır. Hikâye, masal, fıkra, rivayet ve menkıbelerin genel adıdır bu terim. İçinde bir ‘hikâye’ bulunduran kıssalarla olağanüstü durumlar, din kaynaklı fevkâlâde, kutsal olaylar anlatılarak insanlara ahlakî öğütler vermek amaçlanır. Başka bir ifadeyle, gaye; insanlığa ibretlik olaylar anlatılarak sonucunda bir ders çıkarılmasıdır.
#Konuk YazarKimisi çoktan editörüne teslim edilmiş, rafa çıkmak için gün sayıyor kimisi henüz çeviri sürecinde ya da yazarın masasında... 2022’de hem yerli ve yabancı edebiyat alanında hem de edebiyat dışında kimlerle buluşacağımızı öğrenmek için yayınevlerinin kapısını çaldık. Karşımıza heyecan verici bir liste çıktı. İşte yeni senenin kitaplarından bir seçki...
#KitapTürk edebiyatının önemli isimlerinden... Yazdıklarıyla okuyucunun gırtlağını düğümlüyor. O kadar gerçekçi anlatıyor ki hikâyesini yüzünüze bir tokat yemişsiniz hissi uyandırıyor, canınızı yakıyor, sizi düşünmeye itiyor. Buna rağmen o “Gerçeğin kendisinden daha şiddetli bir şey yazabilmem mümkün değil” diyor. Ciddi bir okur kitlesi olan Hakan Günday, sekiz yıl aradan sonra bu hafta yeni kitabı ‘Zamir’i çıkardı. Onunla buluştuk, edebiyatını, yeni kitabını ve hayatı konuştuk: “İnsanın etrafındaki en kalın duvar, başka insanlar.”
#EdebiyatPandemi sezonu, yaz rehaveti derken durağan bir dönem geçiren yayın dünyası sonbaharla başlayan yeni sezona heyecan verici kitaplarla giriyor. Hürriyet Kitap Sanat’ın her sene hazırladığı yeni sezon dosyasında bu kez 29 yayınevinin, önümüzdeki üç ay içinde raflara çıkaracağı yerli-yabancı, edebiyat ve edebiyat dışı kitapları sizi bekliyor. Kitaplığınızı gözden geçirip yeni okumalara alan açmanın tam sırası...
#Yeni SezonKonu edebiyat olduğunda en çok merak edilmesi durumu söz konusu olan konuların başında nesir kavramı gelmektedir. Sizin için Nesir nedir? Edebiyatta nesir örnekleri ve hakkında bilgi şeklinde belirlenmiş konu başlıklarını tüm detayları ile birlikte derledik.
#Nesir Nedir?2017 Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer görülen Japon kökenli İngiliz yazar Kazue Ishiguro, yeni romanı ‘Klara ile Güneş’te yapay zekâya sahip bir robotun insanı ve toplumu anlamlandırma çabasını işliyor. Ishiguro, yakın geleceğin bu distopik yorumunda bir kez daha hatırlayış ve unutuşu, sevgiyi, sevginin farklı tezahürlerini sorguluyor.
#Kazuo IshiguroYerli edebiyatın yıldız isimleri Orhan Pamuk, Oya Baydar, Ahmet Ümit, Hakan Günday yeni kitaplarıyla geliyor. Dünyanın dört bir köşesinden usta kalemlerse son romanlarıyla Türkçe olarak karşımızda. Dilimize ilk kez çevrilen isimler de var, yerli ve yabancı çok iyi tanıdığımız yazarların kurmaca dışı metinleri de. 2021’de raflarımıza kurulacak kitaplara birlikte göz atalım...
#2021Günlük, otobiyografik özellikler taşıyan bir düz yazı türüdür. Birçok yazarın ve ünü ismin tuttuğu günlükler kitaplaştırıldı ve okuyucularıyla buluştu. Söyleşi ise iki kişinin belli bir konu hakkında düşüncelerini sohbet havası içerisinde anlatan düz yazılardır. 7. sınıflar için söyleşi ve günlük konusunu anlattık.
#7. Sınıf Türkçe Söyleşi Ve Günlük Konu AnlatımıMilli Edebiyat dönemi 20. yüzyılın başlarında başlamış olan bir dönemdir. 1908'de başlayan bu dönemde, ulusçuluk ön plana çıkmıştır. Sanat alanına da yansımış olan ulusçuluk, Milli Edebiyat döneminin temelini oluşturmaktadır. Milli Edebiyat döneminde ulusal/milli kaynaklara yönelim ilkesi benimsenmiştir. Peki, Milli Edebiyat dönemi nedir? Milli Edebiyat dönemi özellikleri, sanatçıları ve şiirleri nelerdir? İşte, detaylar.
#Milli Edebiyat Dönemi Nedir?