Türk kamuoyu vicdanlara sığmayan cinayet gibi kazanın ardından oğlu Timur Cihantimur’u ABD’ye kaçıran Eylem Tok’u konuşuyor, ‘Annelik bu mu?’ sorusu tartışılıyor. Hürriyet’e konuşan uzmanlar, Tok’un tavrını ‘helikopter ebeveyn’ olarak tanımladı ve bu tutumun çocuklara verdiği zararları anlattı...
#Eylem TokAmerika’daki Çinli annelerin başlattığı zorlayıcı “Kaplan Annelik” akımına son vermeye hazırlanan o akım, “Kasmadan Annelik”. Zamanla çocukları sıkan “Kaplan Annelik” modelinin aslında onları pek de mutlu etmediği ortaya çıktı. Çocuklarımızı bir proje gibi yetiştirmek yerine onların da her konuda mükemmel olmadığını kabul edersek her şey çok daha kolay olacak. “Kasmadan Annelik” adındaki rahat ebeveynlik modeli sizi ve çocuklarınızı daha mutlu edecek. Tara Kitap etiketiyle raflarda yer alan “Kasmadan Annelik” kitabının yazarı Daisy Waugh kısaca “Kasmayın ve anneliğin keyfini çıkarın” diyor.
#Kaplan Annelik ModeliEbeveynlik ve çocuk gelişimine dair son araştırmalar, çocukların güçlü yönlerine odaklanan ebeveynlik modelinin çocukların tam potansiyellerine ulaşabilmeleri, yaşam tatmini ve mutluluğu açısından oldukça etkili olduğunu gösteriyor. Uzman Psikolog Sinem Olcay Kademoğlu çocuk yetiştirmede uygulanan modelleri anlatıyor.
#Ebeveynlik ModeliDoğru ebeveynlik tartışmaları genellikle anneler üzerinden yürütülse de bu babaların tavsiye aramadığı anlamına gelmiyor. Bazen telaşlı bir çocuğu sakinleştirmek veya bir ergenle bağlantıda kalmak her zaman kolay olmuyor. Babalar Günü’ne özel, babalara ‘sihirli formüllerini’ sorduk…
#Babalar GünüGösteri dünyasında son zamanlara damga vuran ayrılıklardan en çok konuşulanlardan biri onlarınki olmuştu. Kavga gürültü olmadan ve dudak uçuklatan servetleri için birbirlerine girmeden dostça ayrılan ünlü çiftin arasını asıl bozan şeyin bir yasak olduğu iddiası gündeme bomba gibi düştü.
#Gisele BündchenGünlerdir Metin Akpınar ve dava ile ortaya çıkan kızlarını konuşuyoruz. Bu hikâyede “Neden Akpınar kızları sahiplenmedi? Hamilelikten haberi var mıydı? Anne nerede?” gibi çok fazla cevaplanmayan soru vardı. Dün sabah sevgili Hakan Ural ve Nur Tuğba Namlı’nın “Neler Oluyor Hayatta” programında Akpınar’ın kızı Duygu Nebioğlu’nun ağzından hepsi yanıt buldu. Biyolojik babası Akpınar’ın en başından beri her şeyi bildiği ama inkâr ettiğini söyledi Nebioğlu. Yanı sıra çok önemli bir şey daha anlattı: KALBİYOLOJİK ailesi, Özdener- Emine Nebioğlu’nun onlara nasıl sahip çıktığı, sevgi ile büyütüp, yeni bir hayat verdiğini... Bu detay gözden kaçmasın istedim. Zira bu trajik hikâyenin kahramanları bence onlar.
#Metin AkpınarÇocukların ebeveynlerine karşı “saygısız” olması sanılanın aksine iyi bir şey olabilir. Uzmanlar, kendilerini aile ortamında güvende hisseden çocukların ebeveynlerine meydan okuma dürtülerinin geliştiğini söylüyor. Peki ama bir çocuğun eğitiminde hoşgörülü mü yoksa sert ve otoriter mi olmak lazım? Peki duygularını özgürce ifade eden ama bunu saygısızlık olarak değerlendirmeyen gençler ve ebeveynleri ne diyor?
#Çocuk GelişimiDünyanın en gözde çiftlerinden biri olarak yıllarca kameralara gülümseyerek poz verdiler. Biri spor dünyasının en yakışıklı ve başarılı yüzlerindendi, diğeri ise dünyanın en çok kazanan ve en gıpta edilen modeli. Peri masallarını 13 yıl boyunca anlattılar, masal bitti, yollar ayrıldı. Herkesin merak ettiği bir soru ise bugün itibarıyla cevaplandı.
#Gisele BundchenGeçmişten günümüze baş döndürücü bir değişimin sonuçları ile karşı karşıyayız. Dünün hayalleri, bugünün gerçekleri oldu. Bu değişim, siyasetten, ekonomiye, toplumun sosyolojik yapısından sanata, hukuktan ahlaka kadar bütün alanlarda etkisini gösteriyor.
#Endüstri 2.0Zorlukların bizi etkilemesi, zorluklara yüklediğimiz anlama göre değişiyor. Çok vurguladığım bir söz vardır. Acı ve zorluk büyümenin bir parçasıdır. Acı yoksa sancı yoksa büyüme yoktur. Kazanç yoktur. “No pain no gain” zorluk yoksa kazanç yok! Bu, gizli psikoloji yasasıdır. Bu kurala göre zora talip olan ve onu aşan kimse onun içerisinden büyüyerek çıkar.
#ZorlukAylardır beklediğimiz güzel haberi aldık, corona virüsün aşısı bulundu. Haftalardır aşıyla ilgili gelişmeleri heyecanla izliyoruz. Elbette ki aşıyı ilk bulan, bilimsel değerlendirmelerde sonuçları en başarılı ve güvenilir olan tarihe geçiyor ve hafızalardaki yerini alıyor. İşte bu noktada hikaye bizler için özel bir anlam kazanıyor: Corona virüs aşısını, 21. yüzyıl global felaketine çareyi, Türk Göçmen bir çift buldu. Ne kadar sevindirici ne kadar mutluluk verici bir durum.
#COVID-1916 Mart-31 Mayıs tarihleri arasında salgın nedeniyle kapanan özel okullarda telafi eğitimi başladı. Salgın devam ettiği için telafi yine ‘uzaktan’ yapılıyor. Bu yazıyı da sadece 6 ay, yani 1 dönem okula gidebilen, yazmanın bir kısmı ile okumanın çoğunu benden öğrenmiş 7.5 yaşında, ikinci sınıfa giden bir erkek çocuğu annesi olarak yazıyorum. “Az daha sabır” ile “Çıldırmaya az kaldı” arasındaki ince çizgiden sesleniyorum.
#YazarÇim biçme makinası ve ebeveynlik kelimelerini bir arada duymak şaşırtıcı olsa da, son günlerde sosyal medyada gündemde olan ve çim biçme makinasına benzetilen bu ebeveynlik türü, aslında aşırı derecede koruyucu çocuk yetiştirme tarzı için kullanılan bir isim. Çim biçici ebeveynler olarak tanımlanan bu anne-babalar, çocuklarının mutlu olmasını o kadar çok istiyorlar ki, çocuklarının karşısına çıkabilecek her türlü problemi, çocuklar daha problemle karşılaşmadan çözmeye çalışıyor ve maalesef çocuklarının zorluklarla baş etmeyi öğrenmelerini engelliyorlar.
#Çim Biçme Makinesi Modeli EbeveynlikHaftanın yenilerinden ‘Küçük Bir Rica’nın iki başrol oyuncusu, Blake Lively ve Anna Kendrick’le New York’ta yüz yüze görüştük. 20-25 dakikalık sohbet boyunca filmden, senaryodan, oyunculuktan çok Instagram postları, ‘influencer’ (ilham verenler) kuşağı, saç baş ve kılık kıyafet üzerine konuşmak, filmin ve bu söyleşinin başlıca özeti. Unutmadan: Blake Lively, şu an Instagram hesabınızı karıştırıyor olabilir! Aman, dikkat.
#Blake LivelyTürkiye, kadın istihdamı konusunda oldukça kötü bir tablo çiziyor. Türkiye’de kadın istihdam oranı sadece yüzde 28. İş hayatına katılan kadınların da bir kısmı annelik ve tükenmişlik sendromu nedeniyle iş hayatına ara veriyor. Kreş imkanının, esnek çalışma saatlerinin olmayışı kadınları iş hayatından koparıyor. Ve iş hayatına dönmek istediklerinde de ne yazık ki bu kadınların daha önceki iş deneyimleri yok sayılıyor. YenidenBiz’in araştırmasına göre Türkiye’de 1.5 milyon kadın yeniden iş başı yapmak için bekliyor.
#Anneler GünüAnne-baba olmak yetişkin yaşamında önemli bir varoluşsal alanı ifade ediyor. Birçok ebeveyn çocuk sahibi olmayı yaşama bağlanmanın, geleceğe tutunmanın bir yolu olarak mutluluk verici deneyim olarak tarif ediyor. Bazen de gelecek kaygısıyla ümitsizliğe düşerek veya çocuklarıyla yaşadıkları sorunlara bakarak ebeveyn olmayı endişeli ve stresli bir durum olarak görüyor. Sağlıklı ebeveyn olmak için çocuğunuzla ilişki kurarken dikkat edilebileceğiniz bazı noktalar var.
#AnneBebeğiniz var gücüyle kapıyı iterek açmaya çalışırken, hemen yardımına mı koşuyorsunuz? Çocuğunuzun parktaki çocuklarla kavga edeceğini anlayınca, “iş işten geçmeden” araya mı giriyorsunuz? Ev ödevlerini onun yerine siz mi yapıyorsunuz? Akrabaların, komşuların, öğretmenlerin yanında sözcülüğünü mü üstleniyorsunuz? Hatta daha ileri gidip “Biz büyüyünce doktor olacağız Nazan teyzesi” gibi cümleler mi kuruyorsunuz? Cevabınız çoğunlukla evetse, “helikopter ebeveyn” olabilirsiniz.
#ÇocukTürkiye’de erken çocukluk dönemi ile ilgili araştırma yapan, çocuklar ve aileleriyle çalışan kuruluşların yeni başlayan projelerine Hollanda’dan destek sağlanıyor. Hollanda merkezli Bernard van Leer Vakfı’nın amacı çocukların daha sağlıklı, güvenli ve destekleyici bir ortamda yetişmelerine katkıda bulunmak.
#AraştırmaMedeni Kanun’daki “Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür” hükmünü, muhtaç vatandaş yerine doğrudan devlet işletecek. Mahkemelerce hükmedilecek nafaka miktarı defterdarlıkça akrabalardan tahsil edilip ihtiyaç sahibine ödenecek.