Güncelleme Tarihi:
“Oğlum dişlerini fırçala”, “Oğlum dedeni ara”, “Oğlum çantanı boşalt”, “Oğlum ödevini bitir”, “Oğlum marketten süt al” siz de gününüzde bu tür cümleleri defalarca tekrarlıyor musunuz? Amerika’daki Çinli annelerin başlattığı “Kaplan Annelik” akımı aslında çocukları o kadar da mutlu etmiyor olabilir. Daisy Waugh’un kaleme aldığı Tara Kitap etiketiyle raflarda yer alan “Kasmadan Annelik” kitabı bebeklikten okul dönemine kadar suçluluk duymadan, saçını süpürge etmeden, anneliğin keyfini çıkararak, yetersiz hissetmeden annelik yapmanın detaylarını anlatıyor. Yazar: “Annelik çok kasmadığınızda arada topalladığınız, biraz zor ancak keyifli ve kendiniz olduğunuz sürece tadını çıkarabileceğiniz doğal bir süreç” diyor.
Londralı üç çocuk annesi Daisy Waugh, daha rahat bir yaşam hayaliyle İngiltere’nin şehir merkezinden taşınıyor. Bahçeli bir ev hayali ve rahat bir hayat amacıyla taşınan Waugh taşındıktan bir süre sonra çocuklarının teknolojik aletlerle şehir hayatını yaşama devam ettiğini ve kendine ayırdığı vaktin azaldığını fark ettiğinde ise geride bıraktığı hayata dönme kararı alıyor. “Kasmadan Annelik” akımının öncüsü olan bu kitap zamane annelerinin eğlenceli başucu kitabı.
Kendi içgüdüsel, hassas, tembel ama sevgi dolu yöntemlerimize bırakıldığında çok eğlenceli bir halde çözebileceğimiz konular hakkında sürekli yapılan yorumlardan, talep edilmemiş, uygulaması olmayan, suçluluk duygusuna neden olan tavsiyelerden bıkmış anneleri her koşulda savunan akım; geri giden ve sıkışmış “iyi anne” prototipini ise doğru bulmuyor.
Özellikle son zamanda hamilelik döneminde ufak kusurlar canavarca işlenmiş bir suç olarak görünüyor. Hatta o kadar büyük bir suç olarak görünüyor ki diğer insanlar yanınıza gelip sizi bunun için azarlama hakkını kendilerinde görüyor. Bu tür davranışlardan bıkıp “Kasmadan Annelik” akımını başlatan Waugh, zamane annelerine ilham veriyor.
Her şeyden önce meşgul annelere has bir durum olan “Ben zamanı!”nın bütün günlerini koşturarak, endişelenerek geçiren ve arada sırada kendileri için bir şeyler yapmak veya çocukları okula bıraktıktan sonra bir kafede oturup kahve sipariş eden anneler için. Waugh, kitapta sabahtan akşama kadar çocuklarını düşünüp hatta onların organik beslenmesi için bile ekstra çabalayan annelere “Çocuklarınız mesainiz olmasın” diyor ve okuyucularına anneliğin keyfini çıkartmalarının gerekliliğini vurguluyor. Çocukları uyuduktan sonra mesaisi bitmiş gibi hissetmemeniz gerektiğini belirten Waugh onları bir keyif haline dönüştürmenin hikayesini kitabında anlatıyor.