Ara tatile çıkan öğrenciler için şimdi dinlenme vakti. Bu süreçte çocuklar, 9 gün boyunca okuldan uzak kalacak ve aileleriyle birlikte vakit geçirebilecek. Ancak tatil boyunca günlük planları değişecek olan çocukların rutinlerinin bozulmaması için ailelere büyük bir iş düşüyor.
#Ebeveynler Ara Tatilde Çocuklarıyla Nasıl Vakit Geçirmeli?Televizyon, bilgisayar, tablet, telefon... Eğer çocuğunuz ekrana bağımlıysa dikkat! Ankara Medipol Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Emel Arslan Sarımehmetoğlu, çocuklarda ekran bağımlılığını “Çağın vebası” olarak nitelendirerek, ebeveynlere şu uyarıyı yaptı: “Erken yaşlarda ekrana maruz kalan çocuklarda iletişim, konuşma, dikkat ve duygu kontrol becerilerinde yetersizlikler oluşuyor.”
#Ankara Medipol Üniversitesi Dil Ve Konuşma Terapisi BölümüPaylaşma duygusu doğuştan gelen bir duygu değildir. Ancak zaman içerisinde deneyimlerle ve öğrenme yoluyla kazanılabilir. Çocuklar hayatın ilk yıllarında sadece kendi istek ve ihtiyaçlarını gidermeye odaklıdır ve benmerkezci bir dönemdedirler. Bu bencillik değil, hayatta kalma güdüsüdür. 2 yaş grubundaki çocuklarda, en çok duyduğumuz sözcükler “ben” ve “benim” kelimeleri olabilir. Dünya benim etrafımda dönüyor diye düşünen çocuk gelişirken yeni bir kavramla tanış(tırıl)ır: Paylaşmak.
#Konuk YazarSon olarak; 2020 Tokyo ve 2021 Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası'ndaki başarılarıyla göğsümüzü kabartan Filenin Sultanları, çocuklara da ilham verdi. Spor okullarında, çocuklar için voleybol tercihi birinci sırada. Yıllarca 'kadın sporu' olarak adlandırılan voleybola bu yıl erkek çocuklardan ve ailelerinden de büyük rağbet var... İşte Yasemin Güveli gibi geleceğimize de damga vuran altın kızların hikayesi ve uzmanlardan ebeveynlere öneriler...
#VoleybolBu yıl LGS’ye girecek öğrencilerin ebeveynlerin zihinlerini en çok meşgul eden, aile içinde edilen sohbetlerde ilk gündem olan sınava yaklaşık iki hafta kaldı. Anne ve babaların bu süreçte de çocuklarının geleceği ile ilgili kaygı duymaları ve onlar için en iyisini istemeleri çok doğal. Ancak uzmanlar sınava yaklaştıkça çocukların kaygısının yükseldiğinin unutulmaması gerektiğini hatırlatıyor.
#LGSPandemi şartları nedeniyle okul dönemi, bir yıla yakın bir süredir evde online dersler ve uzaktan eğitimle geçerken 2020-2021 eğitim-öğretim sezonunun ilk yarısı da sona eriyor. Uzunca bir süredir evde olan çocuklar, üç haftaya çıkarılan sömestr tatilini de pandemi nedeniyle yine evlerinde geçirecekler. Uzun yarıyıl tatilinin verimli bir şekilde geçirilmesi için anne-babalar neler yapmalı? Ebeveynler tatil sürecini planlamalı mı yoksa iyice bunalan çocuklar daha serbest mi bırakılmalı?
#Prof. Dr. Aylin İlden KoçkarÇocuklara öz güven konusunda doğru yönlendirme nasıl yapılır? Eğitmen Aslı Çelik Karabıyık, “Öz güven, pek çok diğer özellikte olduğu gibi sadece akademik alanda değil, sosyal ve duygusal alanda da mutlu ve başarılı olmak için büyük önem taşır” dedi ve konu hakkında önemli öneriler paylaştı.
#ÇocukÇocukların duygularıyla özellikle de öfkeleriyle başa çıkamayıp streslerini çığlık atarak, bağırarak, bir şeyler fırlatarak ya da bir şeylere vurarak ifade etmeleri nadir görülen bir durum değildir. Öfke krizi olarak adlandırabileceğimiz bu durum hem aileler, hem de çocuklar için oldukça zor ve stresli bir durumdur.
#ÇOCUKGenellikle insanlar zor durumda kaldıklarında kendilerini kurtarmak amacıyla yalana başvururlar. Yetişkinler yalanı, kasıtlı ve bilinçli olarak karşısındakini kandırma amacıyla kullanırlar. Okul öncesi dönemde de 3 yaş sonrası çocuklar zaman zaman gerçek olmayan ifadeler kullanabilirler. Ancak bu noktada çocuğun yanlış ifadelerini bir yetişkinin söylediği yalan gibi değerlendirmek doğru değildir. Algısal hatalar, dikkati üstüne çekme çabaları, hayal ile gerçeği ayırt edememe gibi pek çok durum çocukların yalan söylemesine neden olabilmektedir.
#Çocuklarda YalanKoronavirüs salgını önlemleri kapsamında, birçok insanın gündelik hayatı rutinlerinin değiştiğini, sosyal ilişkilerinin kısıtlandığını, alışkanlıklarının değiştiğini, konforunun bozulduğunu biliyoruz. Sosyal izolasyonun hastalığın yayılmasını yavaşlattığı, sosyal mesafeli gündelik yaşamın virüsün bulaşma riskini düşürdüğü bir gerçek. Peki online eğitimin verildiği bu süreci anne-babalar nasıl yönetmeli? İşte Uzman Psikolog Selin Karabulut’un önerileri...
#OkulSalgın nedeniyle sosyal çevrelerinden uzak kalan çocuklara, körelmiş olabilecek sosyal becerilerini yeniden kazandırmak gerekiyor. Bunun için de özellikle anne ve babalara önemli görevler düşüyor. Aileler, bazen yalnız kalmalarına, arkadaşlarını kendilerinin seçmelerine ve eve getirmelerine izin vermek gibi zor olmayan ama etkili yöntemlerle çocuklarının sağlıklı sosyalleşmesine destek olabilir.
#ÇocukTüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs salgını dolayısıyla çocuklar zamanlarının büyük bir bölümünü evlerinde geçiriyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de pandemi döneminde önemli sağlık sorunları arasında yer alan ev kazalarının görülme sıklığı artış gösterdi. Çocuk Cerrahisi Bölümünden Op. Dr. Rahşan Vargün Yıldız, ev kazaları ve çocukları ev kazalarından korumak için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
#ÇocukErgenlik dönemi hem çocuklar hem de ebeveynleri için bir dizi değişimle birlikte gelir. Psikolojik ve fiziksel değişimlerin eş zamanlı yaşandığı ergenlik dönemi yalnızca gelişen bireyi değil aynı zamanda ailesini de etkiler. Testosteron salınımının artması ile birlikte çocukluktan erkekliğe geçişin başladığı bu süreçte erkek çocuklarında endişe, kaygı, kendini ispatlama çabası ve maruz kalınan fiziksel dönüşümler neticesinde cinsel farkındalığının üst düzeye çıkması gibi duygu durumları farklılaşması yaşanır.
#Erkek Çocuklarda Ergenlik Belirtileri2018 verilerine göre; dünya üzerinde 59 çocuktan birini etkileyen otizmden, ülkemizde 550.000’den fazla çocuğun etkilendiği düşünülüyor. Toplumsal farkındalık artıkça otizmle mücadelede özel eğitimin önemi de artıyor. Konuyla ilgili merak edilenleri Özel Eğitim Öğretmeni ve Aile Danışmanı Mine Ağır anlattı.
#OtizmEbeveynlerin en çok yakındıkları ve zorlandıkları konulardan bir tanesi genç olan çocuklarıyla iletişim kuramamaktır. Yani onlarla konuşmanın ne kadar zor olduğundan, çocuklarının kendileriyle hiçbir şey paylaşmadıklarından veya kendilerini dinlemediklerinden sıklıkla şikâyetçidirler. Peki, gençlerin ebeveynleriyle ilgili yakındıkları konular ya da durumlar yok mu?
#Ergenlerle İletişimTürkiye’de internetle tanışma yaşı ikiye kadar düşerken ebeveynler başta şiddet içerikli ve müstehcen görüntüler, yabancılarla konuşma ve oyun bağımlılığı olmak üzere pek çok neden dolayısıyla endişe yaşıyor. Alternatif telekom sektöründen Millenicom, bu yıl 5 Şubat’a denk gelen Güvenli İnternet Günü (GİG) öncesinde, ebeveynlere çocuklarının internet kullanımına yönelik önerilerde bulundu.
#İnternetOkuldan kaçma; çocuğun ailesinin haberi olmadan, sık sık uzun süreli, geçerli bahanesi olmaksızın okula gitmemesi ya da ders saatleri dahilinde okulu terk etmesi olarak tanımlanıyor. Eğitimin herhangi bir döneminde okuldan kaçma vakalarının görülebildiğini belirten Çocuk Psikiyatrisi Uzman Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı, okuldan kaçmanın nedenleri hakkında önemli bilgiler veriyor.
#Okul“Çocuğunuz belki yıllar sonra, 2017’nin yaz tatilinde tanıştığım müzik, resim, sanat, bilim ya da o kişi hayatımı değiştirdi diyecek. Fark Yaratan bir tatil ile bu sürecin kapılarını açabilirsiniz” diyen Profesyonel Koç ve Eğitmen Neslihan Erdoğdu, çocukların da bir birey olduğunun unutulmamasını hatırlatırken, tatil dönemi için önerilerde bulundu…
#Ebeveyn Ve Çocuk İletişimi