duygusal yeme haberleri sayfasında duygusal yeme hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1111 duygusal yeme haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Duygusal yeme, stres, üzüntü, yalnızlık veya mutluluk gibi duygusal durumlara yanıt olarak yeme davranışını tetikliyor. Diyetisyen Mehtap Yakut Yiğit, bireylerin acıkmadığı halde sürekli yemek yeme isteğinin psikolojik olduğunu ve bu durumu yenmenin zor olmadığını belirtti.
#Yeme BozukluğuBazen yoğunluğun içinde kendimizi bunalmış hissedebilir, değişim ve yeni kararlar için doğru zamanı bekliyor olabiliriz. Midenizin kontrolünü beyninize değil duygularınıza teslim ettiyseniz; değişim için tam zamanı! Tüm yaşanmışlıklarıyla ve pek çok olumsuzlukla bir yıl sona ererken, yeni ve pozitif bir ruh haline ulaşmak hala elinizde. Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, yeni bir yılı fırsata çevirmenin püf noktalarını anlattı.
#Yeni YılKarantina ve evde geçirilen aylar birçok insanın sağlıklı yaşam alışkanlıklarını engelledi. Çoğumuz fiziksel açlığımız olmasa bile duygusal olarak yemek yemeye yöneldik. Şimdi önemli olan ise yola nasıl devam edeceğimiz ve bu alışkanlıktan nasıl vazgeçeceğimiz...
#Duygusal YemeDuygusal yeme, olumsuz bir duyguya tepki olarak meydana gelir. Depresyon, çarpık beden algısı ve aile içi problemlerin yeme bozukluklarına zemin hazırlayabildiğini söyleyen Uzman Psikolog Ceylan Şekerci, ihtiyaç duyulduğunda uzman desteği alınmalı diyor.
#Yeme BozukluğuGittikçe artan obeziteye yol açan nedenlerden biri de depresyon. Depresyon vücut metabolizmasını yavaşlatarak obeziteye davetiye çıkarıyor. Araştırmalar depresyondaki kişilerin yiyeceklerle beyindeki ödül merkezini uyarma yoluna daha fazla başvurduklarını gösteriyor.
#DepresyonDuygusal yeme, stres, üzüntü, yalnızlık veya mutluluk gibi duygusal durumlara yanıt olarak yeme davranışını tetikliyor. Diyetisyen Mehtap Yakut Yiğit, bireylerin acıkmadığı halde sürekli yemek yeme isteğinin psikolojik olduğunu ve bu durumu yenmenin zor olmadığını belirtti.
#Yeme BozukluğuSağlıklı bir kiloda olmak bazı kişiler için hayatının doğal akışının bir parçasıyken bazıları için bir öğrenme sürecinin sonucu olabiliyor. Benji Xavier da ikinci gruptakilerden. 25 yaşına kadar diyetten diyete koşan, kilo verse de kısa süre içinde geri alan Xavier, yaptığı iki basit değişiklikle kilo kaybını nasıl kalıcı hale getirdiğini anlattı.
#SağlıkHızlı çözüm arayanlar, bir an önce fazla kilolardan kurtulmak isteyenlerin başvurduğu yollardan zayıflama ilaçları ve iğneleri… Peki, yan etkileri ne, kilo problemine kökten bir çözüm mü? Uzmanlar hızlı kilo verme yöntemi olarak görülen ancak birçok sağlık problemini beraberinde getiren ‘zayıflama’ iğne ve ilaçları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Melis YılmazBirçok kişinin stresli zamanlarda pasta, börek, çörek gibi hamur işlerine yöneldiği bir gerçek. Ancak İngiltere'de Birmingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, stresli dönemlerde yağlı yiyecekler ve hamur işleri tüketmek damar fonksiyonunu yüzde 1,74 oranında azaltıyor, beyne giden kan akışını yavaşlatıp oksijeni azaltarak vücudun stresin etkilerinden kurtulmasına zarar veriyor. Bu da stresi daha da artırıp ruh halimizi ve zihinsel sağlığımızı olumsuz etkiliyor.
#StresSiz de stresli, endişeli ya da üzgün olduğunuzda kendinizi buzdolabının önünde bulanlardan mısınız? Bu dönemlerde tatlıya, abur cubura, yağlı ve kalorili yiyeceklere yöneliyor musunuz? Üzgünüz ama araştırmalar stresliyken bu tür yemeklere saldırmanın stresi azaltmak yerine durumu daha da kötüleştirdiğini ortaya koydu. Peki neden böyle zamanlarda özellikle karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklere başvuruyoruz? Hangi yiyecekler stresi yenmeye yardımcı?
#Sağlıksız BeslenmeBazen bizi sevdiğimiz besinlere götüren şey aslında ‘midemiz’ değil, ‘duygularımız’dır. Özellikle de kaygılı, sinirli ve huzursuz hissettiğimizde duygusal açlığımızdan dolayı kendimizi birden mutfakta buzdolabının başında ya da televizyon karşısında çikolata yerken buluruz. Peki acaba bizi bu duruma getiren nedir? İşte bu haftaki yazımızda hepimizin zaman zaman yaşadığı duygusal açlık konusunda yapılacaklara değindik.
#YEMEMevsim geçişleri ruh halimizi, enerjimizi ve günlük rutinlerimizi etkilediği gibi beslenme alışkanlıklarımızı da değiştiriyor. Bununla baş etmenin en kolay yolu dengeli öğünler planlayarak kan şekeri dalgalanmalarının önüne geçmek. Beslenme rutinimizde lif alımını arttıracak sebze, meyve, tam tahıllar ve kuru baklagillere mutlaka dengeli şekilde yer vermeliyiz.
#Berrin YiğitOyuncu Aslı Samat 10 yılda tam 110 kilo vermeyi başardı. ‘Ekranların tombul, sevimli kızı’ şimdilerde ideal kilosuna kavuşmuş, mutlu bir genç kadın. Samat neredeyse tüm hayatı boyunca verdiği mücadeleyi, kalbinin kırıldığı anları anlattı, onun durumunda olanlara seslendi…
#Aslı SamatSanılandan daha fazla insanı etkiliyen 'Tıkınırcasına yeme bozukluğu' hastalığının çoğu insan varlığından bile habersiz. Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' hakkında bilmemiz gerekenler...
#Yeme BozukluğuEn yaygın ama en çok gözden kaçan yeme bozukluğu olan ‘tıkınırcasına yeme bozukluğu’ sanılandan daha fazla insanı etkiliyor ama çoğu kişi tanı almadığı için problemin farkında değil. Ülkemizde ise klinik araştırmalar dışında bilinmiyor bile... Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' dosyası...
#Yeme BozukluğuRAMAZAN ayına bu yıl büyük üzüntüler, deprem nedeni ile yaşamını yitiren on binlerce yurttaşımızın acısıyla girdik. 2020 yılında başlayan Kovid-19 pandemisi yüzünden altüst olan hayatlarımız bir kez daha sarsıldı. Aslında koronavirüs salgınıyla beraber evlere stoklanan un, makarna, pirinç gibi gıdalar ve o süreçteki hareketsiz yaşam çoğumuzun kilosuna kilo ekledi, aynalara mutsuz bakar olduk. Beslenmede dikkat edilmesi gereken kuralları beslenme ve diyetetik uzmanları her fırsatta anlatsa da konunun önemi bir türlü algılanamıyor. Uzm. Dr. İnci Haznedaroğlu Erkin, Ramazan ayında oruç, beslenme ve duygusal yeme konularında önemli açıklamalarda bulundu:
#1Fazla kilo sorunuyla mücadele edenler pek çok farklı diyet deniyor. Çabaları başta biraz işe yarasa da bu kişiler çok geçmeden kendilerini daha da çok kilo almış halde bulabiliyor. Kalıcı çözüme giden yol ne olabilir? Uzmanlara en çok nerede hata yapıldığını, bu hatalardan nasıl kaçınabileceğimizi sorduk.
#Fazla Kilo Sorunuİkinci tabağa geçmeden önce bir süre beklemiyor musunuz? Çok kısıtlı bir beslenme programı mı uyguluyorsunuz? Kendinizi tatlı yemekten alıkoyamıyorsanız nedenleri belli! Yalancı bir tatlı isteğine kapılmamak için yapmanız gereken basit: Bedeninizi dinleyin!
#TatlıSosyal medyada glütensiz beslenme furyası esiyor. Unsuz kek, şekersiz dondurma gibi tarifler beğeni rekoru kırıyor. Ancak iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya uyarıyor: Çölyak olanlar dışında glütensiz beslenenlerde kalp hastalığı riskinin, glüten tüketenlere oranla yüzde 25 daha fazla olduğu ortaya çıktı.
#Sosyal MedyaÖnceleri besini uzun süre saklayacak teknolojimiz, paketli gıdalarımız yoktu. Şimdiyse besinler her yerde, hazır. Bu değişim sürecinde yaşamdaki amacımız da değişti. Stresin ve bedendeki ani rahatlama isteğinin artmasıyla birlikte yeni bir gündemimiz oldu: Duygusal yeme atakları...
#YazarBağışıklık sistemimiz ve koku alma duyumuz... Pandemi döneminde ikisi sürekli gündemde. Bir yandan hafif bile olsa rahatsızlandığımızda koku alıp alamadığımızı kontrol ediyoruz, bir yandan bağışıklık sistemimizi her zamankinden daha güçlü tutmaya çalışıyoruz. Aslında bunlar birbiriyle ilişkili. Uçucu yağlar bağışıklığımızı güçlendiriyor, kokularsa beslenme düzenimizi bile etkiliyor.
#GazetehaberleriPandemi ile mücadele ettiğimiz bu günler, çocuklar için de farklı bir tecrübe oldu. Çocukların yüz yüze eğitime ara verilmesi nedeniyle arkadaşlarından uzak kaldığını ve bu durumun sosyalleşme süreçlerini etkilediğini belirten uzmanlar, pandemi sürecinde en çok ekrana bakma süreçlerinde artış ve yeme bozukluğu görüldüğüne dikkat çekiyor. Uzmanlar pandemi sürecinin ruhsal dayanıklılık ve esnekliğin öneminin anlaşılmasında da etkili olduğunu vurguluyor. Çocuk Ergen Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel, önemli tavsiyelerde bulundu.
#ÇocukKoranavirüs nedeniyle ortaya çıkan kaygı ve stres duygusal yeme bozukluklarına neden olabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Saadet Tayşi koronavirüs nedeniyle artan stres düzeyinin kalorisi yüksek yiyeceklere yönelmemize neden olduğunu ve stres dolayısıyla açlık hissimizi kontrol etmemizin zorlaştığını, üzerine de kış mevsiminin gelmesiyle birlikte kilo alımının kaçınılmaz olduğunu belirterek tavsiyelerde bulundu.
#BeslenmeBana göre “sağlık tüyolarının medyada şeker gibi dağıtıldığı” yeni ve farklı bir dönemdeyiz ve müthiş bir bilgi kirliliğiyle karşı karşıyayız. Neticede de sağlığımızı koruma, sağlıklı kalma, hastalıklardan uzak durma gibi meseleler çok karmaşık süreçler haline geldi. Diğer taraftan, hepimiz fazlasıyla farkındayız, zor bir yıl geçirdik. 2021’in de beklediğimiz kadar kolay geçeceğini zannetmiyorum. Bu arada yaşam tarzımız, hayatımıza ilişkin seçimlerde de bazı değişiklikler oldu, olacak. Ben kendi adıma bu değişikliklerin neler olabileceğini aşağıda özetlemeye çalıştım.
#YAZARBeslenme, diyet ve psikoloji danışmanlık hizmetlerini bir araya toplayan Psikolog G. Tansu Ocak, karantina ve belirsizliğin yarattığı stresin duygusal yeme davranışına yol açtığını belirtti, çok önemli tavsiyelerde bulundu.
#Karantinada Kilo AlmakBazen yoğunluğun içinde kendimizi bunalmış hissedebilir, değişim ve yeni kararlar için doğru zamanı bekliyor olabiliriz. Midenizin kontrolünü beyninize değil duygularınıza teslim ettiyseniz; değişim için tam zamanı! Tüm yaşanmışlıklarıyla ve pek çok olumsuzlukla bir yıl sona ererken, yeni ve pozitif bir ruh haline ulaşmak hala elinizde. Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, yeni bir yılı fırsata çevirmenin püf noktalarını anlattı.
#Yeni YılZor geçen bir günün ardından rahatlamak ve mutlu hissetmek için kendinizi buzdolabının önünde buluyorsanız, midenizin kontrolünü beyninize değil duygularınıza teslim etmişsiniz demektir. Duyguların hakimiyet alanına giren midenin ne kadar zor doyacağını ve hatta aç olmasa bile yemek yiyebileceğini öngörmenin zor olmadığını dile getiren Nörolog Mehmet Yavuz, duygusal yeme bozukluğunu anlattı.
#Duygusal Yeme Bozukluğuİnsanlık hızla şişmanlıyor. Aylık istatistiklerde bile fark edilebilen bu durum artık alarm veriyor. Çağımız insanının temel kaygılarından biri sağlıklı yaşamakken obezite oranlarındaki artışı uzmanlara sorduk: “Organik etiketlere yersiz hayranlık duyuyoruz, ‘glütensiz’ gibi kavramlara mucize etiketi taktık, ninemizin yediği portakalla bizim yediğimiz arasında çok fark var. Hareket de etmiyoruz!”
#GazetehaberleriBazı kişiler yalnız kaldığında, canı sıkıldığında, sinirlendiğinde veya korktuğunda yemeye yönelir. Ancak duygusal yeme alışkanlığı ciddi bir duruma dönüşebilir ve önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca, fazla yemek ve sağlıksız bir şekilde kilo almak stresi de beraberinde getirebilir.
#Ekstrayasam