Meslek hayatında 36 yılı geride bırakmış. Bugüne kadar 141 ülkeyi, 1450 şehri gezmiş! Türkiye’nin en sevilen rehberlerinden Saffet Emre Tonguç’layız! Bugün rotasında kendi hayat yolculuğu var. Bizi Çorlu’daki çocukluğundan Kandilli’deki gençliğine, Boğaziçi’ndeki öğrenciliğinden rehberlikteki ilk yıllarına keyifli bir gezintiye çıkaracak. Sonra yeni seyahat eğilimlerini, düşük bütçeli gezi önerilerini, İstanbul’un bilmediğimiz yerlerini anlatacak…
#Saffet Emre TonguçSıfır atık politikasını üretim anlayışlarının temeline taşıdıklarını ifade eden Bürotime Yönetim Kurulu Üyesi Mevlüt Tosunoğlu, “Geri dönüşüme kazandırdığımız hammaddeler sayesinde, her yıl 60 bin metrekarelik ormanlık alanı kesilmekten kurtarıyoruz. Çalışma alanlarında gün ışığından faydalanarak enerji tasarrufuna da dikkat ediyoruz” dedi.
#GazetehaberleriKanada'nın en büyük tur operatörlerinden Trafalgar'ın Toronto'da düzenlediği turizm gecesine Türkiye damgasını vurdu. Dünyaca ünlü seyahat yazarı Patricia Schultz, "Türkiye gençlik hayallerimin ülkesi. Herkes ölmeden önce mutlaka Türkiye'yi görmeli." dedi. İşte detaylar…
#Patricia SchultzNorveç’in hikâyesi bir nevi peri masalı... Kendi halinde, dışa kapalı, her yere uzak ve fakir bir ülkenin sınırları içinde bir gün petrol bulunur... Ve herkes mutlu olur... Peki ya sonra? Norveç, bugün eşitlikçi, mutlu, zengin bir ülke... İskandinav refahının, refah toplumunun tipik bir üyesi. Ama dünyayı, bugün İskandinav modeline çeken unsur bu refah meselesi değil! Bu ülkelerden son yıllarda fışkıran edebiyat ve dizi furyası, daha çok konuşuluyor... Bunlar akla hayale gelmeyecek vahşilikte şiddet, cinayet, suç öyküleri... Tüm dünya ‘Ejderha Dövmeli Kız’ı biliyor. ‘Köprü’ isimli televizyon dizisini de izlemişsinizdir... İşte refah, mutluluk ve özgürlük sıralamalarında illaki ilk beşe yerleşen İsveç, Danimarka, Norveç, Finlandiya’dan çıkan böyle nice eser var. En büyük ihraç ürünleri, ödünüzü koparacak şiddet öyküleri... Ve bu türün kralı da Norveçli Jo Nesbo... ‘Ejderha Dövmeli Kız’ın yazarı Stieg Larsson esrarengiz biçimde öldükten sonra İskandinav Noir’ı (kara polisiye) denilen bu türün tahtına Nesbo oturdu. İlginç bir hikâyesi var Nesbo’nun. Norveçli eski bir futbolcu ve rock yıldızıyken, evine kapanıp suç öyküleri yazmaya başlamış ve artık tüm dünyanın tanıdığı büyük bir kahraman ortaya çıkarmış. Harry Hole isimli, biraz serseri bir polis dedektifi bu... Harry Hole’un son maceralarından ‘Hayalet’ Türkçede henüz yayımlandı. Ve bana da, Nesbo’nun Türkçedeki yayıncısı Doğan Kitap’tan “Jo Nesbo seni Oslo’ya akşam yemeğine davet ediyor” diye bir öneri geldi. ‘Dünyanın en korkutucu adamıyla’ akşam yemeğine hayır diyemezdim. Hem bakalım orası gerçekten ‘periler ülkesi’ mi yoksa ‘karanlıklar diyarı’ mıydı? İskandinavya, onca aydınlık ve iyiliğin gizlediği, kasvetli bir bilinçaltının yansıması mıydı? Bunu en iyi yanıtlayacak kişi, ülkesinin en tanınan temsilcisi Nesbo... Ona göre ‘dünyada masumiyetini hâlâ koruyan bir adacık’ olan Norveç’in, dünyaya aslında neyi anlattığını konuşmaya işte böyle başladık...
#Jo NesboEzgi Kopuz (24) özel bir ilaç firmasında pazarlama bölümünde çalışıyor. Bugüne kadar 24 ülke ve 60’dan fazla şehre gitti. Sahra Çölü’nde yerlilerin çadırında kaldı, deveyle sıcak kumlarda yol aldı, Kamboçya’da Kızıl Kmerler’in yaşattığı katliamların izlerini sürdü. En önemlisi ise sosyal medya sayesinde Dubai’de unutamayacağı bir deneyim yaşadı.
#GezginTanzanya’nın Zanzibar Adası ismiyle sultanları, sarayları, baharat pazarlarını, düşsel kumsalları çağrıştırır hep. Afrika’nın güneydoğu kıyısından 36,5 kilometre açıkta, kuzey-güney doğrultusunda uzanan 85 kilometre uzunluğundaki mercan adasının başkenti Stone Town bir zamanlar Umman Sultanlığı’nın başkentiydi.
Bavulunuzu toplamadan, odanızı değiştirmeden şehirler, ülkeler arası yolculuğa çıkmak istiyorsanız yüzer tatil köyü konforundaki kruvaziyerler sizi bekliyor. Yeter ki siz temanızı seçin: Macera, huzur, lezzet, keşif, güvertede eğlence. Ne ararsanız var...
Dünyanın en eski sigorta faaliyeti yürüten organizasyonlarından İngiliz Lloyd’s, Türkiye pazarına girmeye hazırlanıyor. Lloyd’s Sigorta Başkanı Lord Levene of Portsoken, “9 yıl önce Singapur pazarına girmiştik. Singapur’da bu yıl 500 milyon dolar iş hacmi bekliyoruz. Eğer Singapur yerine Türkiye’ye girmiş olsaydık bugün buradaki işimiz Singapur’un iki katı hacme ulaşabilirdi” dedi.
Doğası zengin, halkı yoksul Zanzibar’ın şehirlerinde, evleri kerpiçten, çatıları samandan yapılmış köylerinde önceki hafta Kurban Bayramı coşkusu yaşanıyordu. Rengarenk ipeklilere bürünmüş türbanlı kadınlar, en yeni elbiseleriyle çocuklar ve erkeklerle doluydu otoyollar. Diğer köylerdeki yakınlarını görmek için kilometrelerce yürüyor, akşam köy meydanlarında konserler, panayırlar kurarak eğleniyorlardı. Medreselerde sabahın 7’sinden gece yarısına kadar Kuran okunuyordu. Gökyüzü ve sahiller ise dolunayın hükmü altındaydı. Deniz her fırsatta mercan kayalıklarınca oluşturulan sığlıkların arkasına, sahilden yaklaşık bir kilometre gerilere kaçıyordu. Zanzibarlılar bayramın, turistler dolunay ve sahilin tadını çıkarıyordu.
Fotoğrafta gördüğünüz sepet, şimdiye dek adını ve de tadını bilmediğimiz liçi, karambola, rambutan, granadilla gibi tropik meyvelerle dolu. Bu egzotik meyveler, dünyanın dört bir yanından İdeal Tarım tarafından getiriliyor. Her birinin vücuda sayısız faydası var. Sağlık ve kozmetik sektöründe yoğun olarak kullanılıyorlar. Siz de tatlarına bakmak isterseniz, telefonla sipariş edebilirsiniz.
Havadan gelmiş 100 bin dolarınız olsa... Kimse "Nereye harcadın, ne harcadın" diye sormasa... Siz nereye giderdiniz bilmem ama ben bir çırpıda büyüüük bir dünya turu listesi oluşturabilirim. Ama ne yazık ki bunların hiçbirine sahip değilim. Bu hikayedeki şanslılar Amerikalı Bill Faries (32) ve Dana Peterson (33). Soyadlarının farklı olduğuna bakmayın, 12 yıldır birlikteler, beş senedir de evli. Bill gazeteci ve ekonomist, Dana diplomat.
Avustralya’da 12 yıldır yayın yapan haftalık gazete, yayınladığı haberde şöyle dedi: ‘Hakan Uzan, Bangkok’un ‘çok yönlü eğlence kompleksi’nde Turkish Report’a yakalandı.<br><a href="http://www.hurriyetim.com.tr/haber/0,,sid~2@nvid~427863,00.asp"class="hurhaberlink">ABD Uzanlar'ı haksız buldu</a>
Umudun fotoğraflarını çekmek gibi zor bir işe girişen Benetton bu çalışmayı bir sergiye dönüştürdü. 11 Eylül olaylarının birinci yıldönümüne denk getirilen ‘Umudun Fotoğrafları’ (Vision of Hope) sergisi bu trajedide hayatlarını kaybedenler anısına New York'ta düzenlenecek etkinlikler çerçevesinde gerçekleşiyor.