Öznur KAYMAK
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2006 00:00
Fotoğrafta gördüğünüz sepet, şimdiye dek adını ve de tadını bilmediğimiz liçi, karambola, rambutan, granadilla gibi tropik meyvelerle dolu. Bu egzotik meyveler, dünyanın dört bir yanından İdeal Tarım tarafından getiriliyor. Her birinin vücuda sayısız faydası var. Sağlık ve kozmetik sektöründe yoğun olarak kullanılıyorlar. Siz de tatlarına bakmak isterseniz, telefonla sipariş edebilirsiniz.
İçinde 22 çeşit egzotik meyve bulunan sepet, en çok hediye etmek ve özel toplantılarda konuklara sunulmak için tercih ediliyor. Şimdiden fanatikleri bile oluşmuş.
Meyveler İdeal Tarım tarafından Kolombiya, Kostarika, Şili, Tayland, Malezya, Sri Lanka, Ekvador, Peru, Brezilya, Yeni Zelanda gibi dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden ithal ediliyor, Verita adını taşıyan bu sepette bir araya getiriliyor.
Şirket, ülkemizde üretilmesi mümkün olanların yetiştirilmesi için de çalışıyor. Kivi başta olmak üzere, avokado, pepino, papaya, mango, güvey feneri, çarkıfelek gibi meyveler ülkemiz topraklarında da üretilmeye başlandı. Yakında, market raflarında bu meyvelerden bolca görebileceğiz.
En çok liçi, rambutan, mangosten, çarkıfelek ve granadilla seviliyor. Meyve sepetini telefonla sipariş ederek, adrese teslim sahip olabili-yorsunuz. 100 ve 175 dolarlık iki seçeneğiniz var. İki sepette de aynı çeşit meyveler bulunuyor ancak miktarları farklı. Depoları Çatalca’da bulunuyor. Teslimat en fazla iki gün içinde yapılıyor. Sepetteki meyveler elinize ulaştıktan sonra buzdolabında iki haftaya kadar saklanabiliyor. Bazıları çok hassas olduğundan saklama koşullarına dikkat etmek gerekiyor.
Şu anda sadece İstanbul’a gönderebiliyorlar. Yakında İzmir, Antalya ve Ankara’ya da hizmet vermeye başlaya-caklar. Sipariş
ve bilgi için Tel: (212) 640 80 40
SEPETTEKİLERİ TANIYALIM
CURUBA
Pembe çiçekli, çekirdekli bir meyve. İçte kalan çekirdekli kısmı yeniliyor. Sarı olanları olgun ve yenilebilir oluyor. Orta ve Güney Amerika’da üretiliyor. Curuba’nın çekirdeklerini yiyebilir, kokteyllerde, dondurmalarda, pastalarda kullanabilirsiniz. C, B1, B2, B3 vitaminleri ile demir ve kalsiyum içeriyor. Kan basıncını düzenliyor. Kanın pıhtılaşması için gerekli maddeleri sağlıyor.
ÇARKIFELEK
Dış kısmı mor, içi çekirdekli bir meyve. Brezilya ve Kuzey Arjantin’de yetişiyor. Süs bitkisi olarak bazı türleri ülkemizde de yetiştiriliyor. Çarkıfelek; C, B1, B2, B5 vitaminleri, kalsiyum, fosfor ve protein açısından zengin bir meyve. Tamamını ve de çekirdeklerini çiğ olarak yiyebilirsiniz. Meyve suyu, kokteyl, tatlı ve meyve salatalarında kullanabilirsiniz. Hoş kokusu sebebiyle, yemeklerin yanında garnitür olarak da sunulabiliyor.
GRANADİLLA
Hawaii’de ortaya çıkan, sonra Florida’da üretilmeye başlanan bir meyve. Dış kabuğu turuncu, yaprakları 8-20 cm uzunluğunda olan meyvenin içindeki çekirdekli kısım yeniliyor. İçerdiği yüksek kalsiyum sebebiyle kemik gelişimi için çok faydalı. Cildi diri ve sağlıklı tutma gibi bir özelliği de var. Artı 7 derece sıcaklıkta muhafaza edilmesi gerekiyor.
KUMKUAT
Turunçgiller içinde küçük mücevher olarak adlandırılıyor. Anavatanı Çin, Rize’de az da olsa üretiliyor. Adı, Çince’de altın portakal manasına geliyor. Meyve, yeryüzünde kabuğuyla birlikte yenilen tek narenciye çeşidi. Evde, balkonda bile yetiştirilebiliyor. İri zeytin büyüklüğündeki meyveleri nisan-mayıs aylarında yenilebilecek olgunluğa erişiyor. Ağacında bir yıl kalabiliyor. C vitamini bakımından zengin meyve, kabuğuyla birlikte yenildiğinde gribal enfeksiyonlarda oldukça etkili oluyor. Taze yendiği gibi, reçel ve marmelatı da yapılıyor.
PEPİNO
Ülkemizde üretimine yeni başlanan bir meyve. Anavatanı Peru. Patlıcangiller familyasından geliyor. Kavun, muz, ananas karışımı bir aromaya sahip. İnce kabuğu soyularak kavun gibi yenilebiliyor. Dondurmalara, tatlılara katılabiliyor, reçeli yapılıyor, meze olarak tüketilebiliyor. C ve K vitaminleriyle, protein içeriyor.
RAMBUTAN
Anavatanı Malaya yarımadası. Ağacı dokuz metreye kadar büyüyüp, yükselebiliyor. Ülkemizde Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde de yetiştiriliyor. Kabuğunun üzerinde yumuşak dikenleri var. Kabuğun altındaki meyve eti, açık sarı ve kolaylıkla ısırılamayacak kadar sert. Bu sebeple emilerek tüketiliyor. Ekşimsi bir tadı var. Demir içerdiği için vücutta hemoglobin üretimine yardımcı oluyor. Çekirdeklerini yememek lazım.
PİTAHAYA
Beyaz ve kırmızı olmak üzere iki çeşidi var. İçinde küçük susam tanelerine benzeyen çekirdekler bulunuyor. Bu çekirdekler yenilebiliyor. Vietnam, Kamboçya, Tayland, Kolombiya ve Ekvator’da yetiştirilen meyve, dekoratif görüntüsü sebebiyle süslemede de sıkça kullanılıyor. Yüksek kalsiyum, magnezyum, potasyum ve C vitaminiyle gözlere iyi geliyor, yüksek tansiyonu önlüyor. Vücudun nem dengesini kontrol altında tutuyor ve kemikleri güçlendiriyor. Taze olarak yiyebileceğiniz gibi; salatalara, tatlılara, yemeklere ve kokteyllerinize ilave edebilirsiniz.
TAMARİLLO
Yumurta şeklinde, ince kabuklu kırmızı bir meyve. Orta ve Güney Amerika, Asya ülkeleri ve Kenya’da üretiliyor. E vitamini sayesinde vücuttaki yağların oksidasyonunu, yaşlılıktan kaynaklanan hafıza kayıplarını önlüyor. Göz sağlığını, sigara dumanı ve hava kirliliğinin olumsuz etkilerine karşı vücudu koruyor. Tatlılarda kullanabilir, reçelini yapabilirsiniz.
LİÇİ
Kaliforniya başta olmak üzere Tayland, Malezya, Madagaskar ve Güney Afrika’da yetiştiriliyor. Zengin kalsiyum ve mineral içeriği sebebiyle iskelet gelişimi açısından çok faydal. Dişleri koruyor, hemoglobin üretimine yardımcı oluyor. Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi de var. Kabuğu soyularak yenen meyvenin çekirdeğini yememek gerekiyor.