Türkiye’yi ‘iştah kabartan ülke’ gördü gelmekte geç kalmayı büyük hata saydı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’yi ‘iştah kabartan ülke’ gördü gelmekte geç kalmayı büyük hata saydı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2011 00:00

Dünyanın en eski sigorta faaliyeti yürüten organizasyonlarından İngiliz Lloyd’s, Türkiye pazarına girmeye hazırlanıyor. Lloyd’s Sigorta Başkanı Lord Levene of Portsoken, “9 yıl önce Singapur pazarına girmiştik. Singapur’da bu yıl 500 milyon dolar iş hacmi bekliyoruz. Eğer Singapur yerine Türkiye’ye girmiş olsaydık bugün buradaki işimiz Singapur’un iki katı hacme ulaşabilirdi” dedi.

Haberin Devamı

GEÇMİŞİ 320 yıl öncesine dayanan, 200’ü aşkın ülke ve bölgede faaliyet gösteren, kendisini “sigorta piyasası” olarak tanımlayan İngiliz Lloyd’s Sigorta, Türkiye pazarına girmeye hazırlanıyor. Uluslararası piyasada iş dünyasına yönelik yeni, olağandışı ve karmaşık riskleri sigortalaması ile bilinen Lloyd’s’un Başkanı Lord Levene of Portsoken, Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük ve en hızlı büyüyen pazarlarından biri olduğunu belirterek, “9 yıldır Lloyds’un başındayım. Bu 9 yıl içinde Türkiye gelmemiş olmamız hata. İstanbul sadece Türkiye için değil, bölgesi için de çok büyük bir finans merkezi. Bu konuda daha da ilerleyeceğini düşünüyorum” dedi.
Burada aktif olacağız
İstanbul’a Llyod’s’un başına geçtikten sonra ilk kez geldiğini kaydeden Lord Levene, şunları söyledi: “Bu kadar geç kalmamız kötü bir hata. Çünkü uzun zamandır bu organizasyonun başındayım ve İstanbul’a neden gelmediğim önemli bir soru. Geç de olsa İstanbul’a gelmiş olduğum için yine de mutluyum. Artık Türkiye pazarına girmek, burada aktif olmak istiyoruz. Ancak bu şube açmak ya da iştiraklerimizin olması anlamına gelmiyor. İstanbul’u bir finans merkezi olarak görüyoruz ve burada yer almak gerektiğine inanıyoruz.”
Singapur’un iki katı
Göreve ilk başladığında Singapur pazarına girdiklerini kaydeden Lord Levene, şöyle konuştu: “9 yıl önce kendi iç pazarı ve komşu ülkelerin pazarına giriş için Singapur’da iş yapmaya başladık. Geçen yıl Singapur’daki iş hacmimiz 250 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu yıl iki katına çıkmasını yani 500 milyon dolara ulaşmasını bekliyoruz. Çünkü Singapur bölgesi için iyi bir merkez. Aynı şekilde Türkiye de öyle. Türkiye’nin Singapur’dan farklı olarak iç pazarı da oldukça geniş. Bölgesi ile birlikte sunduğu fırsatlar müthiş. Buradaki işimiz çok büyüyebilir. Eğer Singapur yerine Türkiye’ye girmiş olsaydık bugün buradaki işimiz Singapur’un iki katı hacme ulaşmış olabilirdi.”
İştah kabartıyorsunuz
Türkiye’nin özellikle global kriz sürecindeki performansının ve finans sektörünün genel durumunun etkileyici olduğunu kaydeden Lord Levene, şöyle konuştu: “Türkiye’nin imajı çok değişti. 10-15 yıl önce algılanan o mistik, doğu ülkesi değil. Avrupa’nın en hızlı büyüyen en çok iştah kabartan ülkesi. Geçen hafta Financial Times gazetesinde Türkiye ile ilgili bir haber okudum. Çok etkileyici bir haberdi. Diğer Avrupa ülkeleri küçülürken ya da çok az büyürken sizin büyüme rakamlarınız çok yüksek. İnsanlar Türkiye’nin çok büyük bir pazarı olduğunun ve Avrupa’nın parçası olduğunun farkında.”

Haberin Devamı

Türkiye artık sanayi ülkesi olarak algılanıyor

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin imajının çok farklı olduğunu kaydeden Lord Levene, şöyle konuştu: “Türiye artık egzotik, Kapalı Çarşı’ya gidilen mistik ülke değil. Burası ciddi, büyük bir sanayi ülkesi, çok geniş pazar. Bu anlayış giderek yaygınlaşıyor. FT’yi okuyan herkes o gün diğer tüm Avrupa ülkelerinin büyümedeki düşük rakamları ile Türkiye’nin muazzam rakamlarını gördü. Ve bu son 3 ayda olan bir şey değil. Türkiye uzun zamandır bu şekilde konuşuluyor.”

Pazara girmek istiyoruz ama kısıtlamalar var

TÜRKİYE pazarında vakit kaybetmeden faaliyet göstermek istediklerini belirten Lord Levene of Portsoken, şunları söyledi: “Şu anda bizim Türkiye pazarında faaliyet gösterebilmemiz için yasal düzenlemelerde bazı değişiklikler gerekiyor. Mevcut yasal altyapı bizim diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki gibi faaliyet göstermemize olanak vermiyor. Türkiye AB’ye üye olmak istiyorsa bu yasal düzenlemeleri zaten yapacak. Değişikliklerin bir an evvel yapılması halinde biz de tıpkı İngiltere’deki gibi burada da faaliyete başlayabileceğiz.”

Haberin Devamı

İngiltere’de finans sektörü değil bazı bankalar zor durumda

LLOYD’S olarak global kriz sürecini oldukça iyi yönettiklerini kaydeden Lord Levene, “Krizden aslında güçlenerek çıktık diyebiliriz. Tüm dünyaya yayılmış faaliyetlerimiz bize avantaj sağladı. Kriz sürecinde finans sektörünün zorda olduğu yönündeki açıklamalarla ilgili olarak İngiltere’deki politikacıları sık sık düzeltmek zorunda kaldım. Onlara, ‘Finans sektörü değil zorda olan, bazı bankalar. Açıklamalarınızı daha somutlaştırarak yapmalısınız’ dedim. Bizim hiç bir problemimiz olmadı Hatta biz kriz yıllarında daha iyi performans gösterdik”
diye konuştu.

Türkiye’nin büyümesine bizim de katkımız olur

Haberin Devamı

KURULDUĞUNDA dünyada henüz sigortacılık faaliyetlerinin adı konulmuş olmadığı için, kendisini sigorta şirketi olarak tanımlamayan Lloyd’s bunun yerine ‘Lloyd’s Sigorta Piyasası’ ifadesini kunullanıyor. 320 yıllık geçmişi bulunan şirketin geçen yıl oluşturduğu iş hacmi 35 milyar dolar oldu. Dünyada 80 bağımsız sigorta şirketinin üye olduğu Lloyd’s’ta endüstriyel ve ticari faaliyetler sigortalanıyor. Üye şirketler dünyanın her yerindeki know how birikimine ulaşabiliyor. Şirket büyük çaplı ve olağandışı riskleri kapsaması ile dikkat çekiyor. Lord Levene, Türkiye pazarına sağlayacakları faydaları şöyle anlattı: “Bizim sigortaladığımız riskler genelde Türkiye’de şu anda yapılmıyor. Türk sanayisinde henüz kapsam içinde olmayan riskleri de kapsayan sigortalama faaliyetleri yürüteceğiz. Bu, Türkiye’nin büyümesine katkı getirecek bir açılım olacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!