Bugün yapılan liseye geçiş ve birkaç haftası kalan üniversite sınavlarının biriktirdiği stresi atmak için, yaz tatilini beklemeden birkaç günlüğüne kaçılabilecek pek çok güzel nokta var. Jürimize “Sadece kafa dinleyecek, çok da uzağa gitmeyeceğiz. Büyük şehirlerin etrafında kısa bir tatil için nereyi önerirsiniz” diye sorduk. Yüzmeden yürüyüşe birçok etkinlik sunan ve henüz tatilci akınının başlamadığı seçenekleri sıraladık. m Melis Yılmaz/ melis.yilmaz@hurriyet.com.tr
#SeyahatAlaçatı’nın dünyada sayılı yerlerden biri olduğunu söyleyen Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Kerem Ünsal, “Çeşme henüz dünya markası değil. Bunu şimdi yapamasak da elbet bir gün yapacağız. Niş projelere imza atıp, turizmi 12 aya yayıp, Çeşme’nin ve Alaçatı’nın kaderini değiştireceğiz” diyor.
#1Taş fırında pişen gevrek lahmacunu ve içliköftesiyle son dönemde büyük bir popülerlik de yakalayan Mahir Lokantası tam 10 yılı geride bıraktı. Güneydoğu Anadolu mutfağını hakkıyla temsil eden, eski usul esnaflığı yaşatan lokantanın kapısında bazı günler sıra oluyor. Kurucusu Mahir Nazlıcan’la yemeklerinin sırrını konuştuk.
#Mahir LokantasıAvrupa’nın popüler adreslerine alternatif olacak bir seyahat destinasyonu arayanlar için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemeyen yakın çevremizdeki ülkeler biçilmiş kaftan. Üstelik daha düşük bütçeyle tatil yapılabilen bu ülkelerin çoğu kış aylarında karla birlikte harika manzaralara bürünüyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza, "Kışın gidilecek en güzel vizesiz ülkeler hangileri?" diye sorduk. İşte yorucu ve bitmek bilmeyen prosedürler, ek masraflar ve "Vize onayı geldi mi gelecek mi?" diye uzun bekleyişlere gerek kalmadan yola çıkılacak adresler...
#RotaŞefleri çok sert kişilikler olarak düşünürdüm. Neden mi? Gastronominin renkli ve büyülü atmosferinin koşuşturma ortamında, hız ve en önemlisi onlara yapıştırılan mükemmeliyetçilik algısıyla oluşan stresten dolayı! Maksut Şef (Aşkar) ile tanışınca yanıldığımı anladım.
#Gözde Yener BirmanŞefleri çok sert kişilikler olarak düşünürdüm. Neden mi? Gastronominin renkli ve büyülü atmosferinin koşuşturma ortamında, hız ve en önemlisi onlara yapıştırılan mükemmeliyetçilik algısıyla oluşan stresten dolayı! Maksut Şef (Aşkar) ile tanışınca yanıldığımı anladım.
#1Şef Mehmet Gürs, Türkiye gastronomisinin ekol yaratan isimlerinden. Evet, iddialı bir laf ama doğru. Mikla Restaurant’la birlikte başlattığı yerel ürün ve üreticiye odaklanan bakış açısı öncü oldu. Geçen ay restorandan tamamen ayrıldığını açıklayınca sohbet ettik, Mikla’nın yoluna tam gaz devam edeceğini konuştuk...
#Şef Mehmet GürsCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez İşbirliği Konseyi 44. Zirvesi’ne katılmak üzere Katar’ın başkenti Doha’ya ziyaret düzenlemişti. Erdoğan yurda dönüşte, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, Batılı ülkelerin İsrail'e destek vermesine tepki göstererek "Sınırsız destekleri Batı'nın şımarık çocuğu İsrail'i bu noktalara taşıdı. Bu nereye kadar böyle gider? İsrail Başbakanı Netanyahu şu anda iflas ile baş başa kalmış bir durumdadır. Her an iflas bayrağını çekebilir." ifadelerini kullandı. Mossad'ın suikast iddiaları hakkında konuşan Erdoğan, 'Türkleri tanımıyorlar, bunun bedelini, bunun faturasını çok ama çok ağır öderler' dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanMichelin Rehberi 9 Kasım’da düzenlenecek törenle 2024 yılının yıldız alan ve tavsiye listesine giren restoranlarını açıklayacak. Bu yıl İzmir ve Bodrum’un da dahil edilmesiyle heyecan daha yoğun. Gastronomi sektörünün uzman isimlerine tahminlerini sorduk. Kimler yıldız alır, kimler mutlaka almalı, neler değişmeli, fikirlerini aldık…
#Michelin RehberiPopüler beach markası Momo’nun kurucusu Burak Beşer’e göre turizm sektörü fiyat eleştirilerini hak etmiyor. Hatta Beşer fiyatların, şu anki rakamların yüzde 50 üzerinde olması gerektiğini savunuyor. Piyasadaki durgunluğa karşın Momo’da cironun geçen yılın yüzde 267 üzerinde olduğunu söyleyen Beşer, ‘Yoğunluktan mahvolduk’ diyor.
#Burak BeşerÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Medya Ankara Temsilcileri Buluşması'nda konuştu. Bakan Özhaseki "Şu ana kadar 179 bin konutun ihalesi yapıldı, yüzde 90'ının inşaatı başladı. Cumhurbaşkanımız bu rakamın 390 bine çıkarılmasını istemiş, arkadaşlarımız çalışıyorlar. Başlanılan inşaatlar bir yıl içinde yapılacak" dedi. Bakan Özhaseki, Yerinde Dönüşüm kampanyasına 36 bin 825 kişinin başvurduğunu belirtti.
#Mehmet ÖzhasekiHayatı düşük hızda ve keyfini çıkararak yaşayan ‘Cittaslow'larımız (sakin şehir) keşfedilmeyi bekliyor. Türkiye'nin dört bir yanından kentleri barındıran Cittaslow listesine son olarak Antalya’nın mavi güzeli Finike de eklendi. Böylelikle sakin şehir sayımız 22’ye yükseldi. Biz de bu güzel gelişme sonrası uzmanlarımıza ‘Sakin şehirlerimizde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. Birbirinden güzel önerilerde bulundular.
#RotaBabaannesi ve dedesini kaybettikten sonra bayram kutlamalarına hasret kaldığını söylüyor, “Dilerim her günü bayram gibi yaşar, sevgimizi bayramların dışında da paylaşırız” diye ekliyor. Yazarımız Vedat Milor, pek az kutlayabildiği bayram günlerini yâd ediyor, geniş aile özlemini ve bayram sofrasında görmek istediklerini anlatıyor: “Çibörek! Ninemiz yapardı. Isırdığın zaman et suyu akardı. Hayatım boyunca çok iyi dolmalar, baklavalar yedim; hiçbiri bu çiböreğin yerini tutamaz.”
#Vedat MilorCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, canlı yayında gündeme ilişkin önemli konularla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Seçim kampanyasındaki sloganlarını 'Doğru adımlarla yola devam' olarak belirlediklerini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hem şahsım, hem teşkilat olarak seçim kampanyamızı yüz yüze yürüteceğiz. Siyasette, 'Erdoğan stili' olarak kabul edilen bir tarz var. Nedir o? Yüz yüze, gönül gönüle ilişki" dedi. Deprem bölgesinde 27 bin 949 konutun inşasına başlandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhalefete tepki göstererek, "Hayatında inşaat nedir görmemiş, kalkmış bizi eleştiriyor, temele çukur diyor" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan kentsel dönüşümle ilgili olarak ise "Biz hocalarımızla beraber çalışıyoruz, yeni dönemde daha detaylı bir şekilde ele alıp yasal çerçevelerde de bir adımı atabiliriz. Artık imar affı düşünemeyiz. Düşünme vakti yok" dedi.
#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, canlı yayında gündeme ilişkin önemli konularla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Seçim kampanyasındaki sloganlarını 'Doğru adımlarla yola devam' olarak belirlediklerini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hem şahsım, hem teşkilat olarak seçim kampanyamızı yüz yüze yürüteceğiz. Siyasette, 'Erdoğan stili' olarak kabul edilen bir tarz var. Nedir o? Yüz yüze, gönül gönüle ilişki" dedi. Deprem bölgesinde 27 bin 949 konutun inşasına başlandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhalefete tepki göstererek, "Hayatında inşaat nedir görmemiş, kalkmış bizi eleştiriyor, temele çukur diyor" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan kentsel dönüşümle ilgili olarak ise "Biz hocalarımızla beraber çalışıyoruz, yeni dönemde daha detaylı bir şekilde ele alıp yasal çerçevelerde de bir adımı atabiliriz. Artık imar affı düşünemeyiz. Düşünme vakti yok" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSon dakika haberi... 6 Şubat Pazartesi sabahı saat 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde meydana gelen iki depremle başta Hatay, Adıyaman, Malatya, Gaziantep Diyarbakır olmak üzere 10 kent yıkıma uğradı. AFAD'dan yapılan açıklamada "SAKOM’dan alınan son bilgilere göre toplam 18.342 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 74.242 vatandaşımız yaralanmıştır. 75.780 afetzede, bölgeden diğer illere tahliye edilmiştir. " denildi
#DepremBir matematik öğretmeni olarak çıktığı yolda zincir kafe sahibi, gençlere gezi bursu veren bir seyyah olmuş Murat Fıçıcı. Dünyadaki 197 ülkeye ayak basan ve sloganı ‘Yol öğretir’ olan Fıçıcı “Gezmeye devam edeceğim. Dünyanın her köşesini görmek bir hayata sığmaz, görülecek o kadar çok yer var ki… Yolda olmak felsefem” diyor.
#SeyahatYazarımız Vedat Milor, restoran eleştirmenliğinde 20’nci yılını kutluyor. Ailesinin hikâyesinden soyadının anlamına, akademisyenlik günlerinden yurtdışı seyahatlerine, yeme-içme işlerini daha konuşulur hale getirdiği TV programından gastronomik bir otoriteye dönüşmesine; hayatının önemli dönemeçlerini ‘Buyurun Ziyafete’ adlı kitabında anlatan Milor’la konuştuk: “Mangalda pişmiş, çok güzel bir lüfer yerken ‘Bu Boğaz, bu deniz, bu koku, bu balık… Sadece bizde var. Dünya çapında bir mutfak yaratabiliriz’ diye düşünmüştüm fakat Türk mutfağı kötüye gitti. Üzülüyorum ama şaşırmıyorum da...”
#Vedat MilorBugün yapılan liseye geçiş ve birkaç haftası kalan üniversite sınavlarının biriktirdiği stresi atmak için, yaz tatilini beklemeden birkaç günlüğüne kaçılabilecek pek çok güzel nokta var. Jürimize “Sadece kafa dinleyecek, çok da uzağa gitmeyeceğiz. Büyük şehirlerin etrafında kısa bir tatil için nereyi önerirsiniz” diye sorduk. Yüzmeden yürüyüşe birçok etkinlik sunan ve henüz tatilci akınının başlamadığı seçenekleri sıraladık. m Melis Yılmaz/ melis.yilmaz@hurriyet.com.tr
#TurizmMichelin Rehberi’nin Türkiye’ye gelişini restoran eleştirmeni yazarımız Vedat Milor’la konuştuk. Milor, rehberin lezzeti yerine görseli güzel yemekleri ön plana çıkardığını söylüyor, “Dolayısıyla da dünyada geleneksel yemekleri iyi yapan lokantaların sayısı azalıyor” diyor. Ancak olumlu bulduğu bir ayrıntıyı da ekliyor: “Michelin bir merak uyandırıyor, insanlar mutfağımızı merak edecektir.”
#Vedat MilorHürriyet Gazetesi ve Karaca iş birliğiyle hayata geçirilen İncili Gastronomi Rehberi’nin dördüncüsü raflara çıkıyor. Rehberde yer alan restoranlar, 7 Mart’ta The Ritz-Carlton İstanbul’da düzenlenecek geceyle açıklanacak. Magazin Konseyi, İncili Gastronomi Rehberi Koordinatörü Müge Akgün’le bir araya geldi, rehbere dair merak ettiklerini sordu.
#Müge AkgünPandemi her alanda olduğu gibi yeme-içme alışkanlarını ve ‘gurme seyahat’ seçeneklerini de değiştirdi. Kişiye özel şef, yurtiçinde yeni lezzet adreslerinin öne çıkması, ekoturizmle tek ürünün peşinde yolculuk, çevreye saygılı gastronomik keşiflerin artması önümüzdeki yılın trendleri. Ama hepsi bu kadar değil.
#HürriyetBelgeselci Burak Doğansoysal 24 ay sürecek ‘Anadolu Kadim Doğa’ belgeseli çekimlerinin ilk çeyreğini özetleyen bir videoyu sosyal medyada yayımladı. Sadece 6 aylık çekimler bile yapılan işin etkileyiciliğinin kanıtı gibiydi. Burak Doğansoysal’la konuştuk; Anadolu doğasının sakladığı güzellikleri, onları korumanın ve kollamanın yollarını anlattı ve en önemlisi, ekosistemimizin geleceğinden umutlu olduğunu söyledi...
#HürriyetSon dakika haberi... Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, sarı-kırmızılı takımın son durumu ve transferle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Morutan transferine dair detaylı ifadeler kullanan Terim, Erling Haaland itirafında bulundu. Tecrübeli teknik adam ayrıca, takımdan ayrılması beklenen Falcao, Diagne ve Feghouli'nin geleceğiyle ilgili dikkat çeken sözler sarf etti.
#Fatih TerimBundan 4 yıl önce Hürriyet ve Karaca işbirliği ile yeme-içme sektörünün değerlendirilmesi, derecelendirilmesi, teşvik edilmesi ve yemek severlere adil bir şekilde yol gösterilmesi için çok önemli bir projeye start verildi. Gastronomi dünyası için ‘prestij’ kabul edilen bu proje ile Türkiye’nin lezzet noktaları değerlendirmeye alınmaya başladı. Gizli jüri üyelerinin yıl boyunca yaptığı ziyaretler ve güncel değerlendirmelerle hayata geçirilen ‘İncili Gastronomi Rehberi’nin (İGR) bu yıl dördüncüsü hazırlanıyor. Eğer tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi koşullarında sıra dışı bir gelişme yaşanmazsa, temmuzda sonuçların açıklanması ve İncili Gastronomi Rehberi’nin raflarda yer alması planlanıyor.
#Gazetehaberleri