Gastronomide sürdürülebilirlik denince akla hemen atıksız ilkesi gelebilir ama bu aslında aynı kalitede ürün devamlılığının sağlanması anlamına da geliyor. Yani üreticinin ürününe sahip çıkması gerekiyor. Peki, üretici ürününe ne zaman sahip çıkar? Yaptığı işin kıymeti bilindiği, ürününü satıp para kazanabildiği zaman. Tıpkı İtalya örneğinde olduğu gibi...
#Ebru ErkeDünya Peynir Ödülleri'nde Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Balıkesir’in Kirli Hanım peyniri, bronz madalya alarak önemli bir başarıya ulaştı. Ülkemiz bir peynir diyarı olmasına rağmen yıllardır yarışmalarda hak ettiği yeri alamıyordu. Peki bu sefer neleri doğru yaptık? Geleneksel reçetesi korunarak bugüne ulaşan nadir peynirlerimizden olan Kirli Hanım’ı başarıya götüren faktörler neler? Kirli Hanım nasıl bir peynir? Hem bu peyniri hem de başarıya giden yolu mercek altına aldık...
#GurmeMİCHELİN Rehberi’nin 2024 seçimleri yapıldı. İstanbul, İzmir ve Bodrum seçkileri açıklandı. Michelin müfettişleri 15’i İzmir’de, 19’u ise Bodrum’da olmak üzere toplamda 111 restoranı rehberin yeni seçkisine dahil etti. İzmir’den 3, Bodrum’dan 2 restoran birer Michelin Yıldızı aldı; Bodrum’dan 2, İzmir’den de 6 olmak üzere toplamda 8 restoran Bib Gourmand ödülüne layık görüldü
#1Bu bayramda 1 milyondan fazla kişiyi ağırlayan Bodrum’dan yine her tatilde olduğu gibi bir adisyon düştü önümüze. ‘Önümüze’ diyorum zira yazı işleri toplantısında adisyonun şişkinliği kadar menüye yeni eklenen bir tat karşısında da şaştık kaldık. ‘Seafood (Deniz mahsullü) Lahmacun.’ Yani mutfağımızı modernleştireceğiz diye lahmacuna ahtapot, kalamar, midye koyma fikri beni dehşete düşürse de ‘Belki de fazla gelenekselim’ kaygısı ile bu işin bilenlerini aradım. Soru şu: ‘Deniz mahsullü lahmacun olur mu?
#LahmacunGeleneksel Türk peynirlerinin İngilizce olarak üretimden, kimyasal özelliklerine varana kadar bütün aşamalarının anlatıldığı kitap, Dünya Yemek Kitapları Yarışması’nda 983 kitap arasında Dairy, Milk and Cheese kategorisinde finale kalan 11 kitaptan biri oldu.
#PeynirŞimdiye kadar gitmediyseniz yolunuzu Balıkesir’e düşürmek için artık en az 50 sebebiniz daha var. Peynir araştırmacıları Neşe Aksoy Biber ve Berrin Bal Onur, şehrin yerel-geleneksel türlerini kayıt altına aldıkları kitaplarıyla ‘Gourmand World Cookbook Awards 2019’da birinci oldular. Biber ve Onur’la hem kitabı ve ödülü hem de olgunlaştıkça lezzetlenen maceralarını konuştuk.
#PEYNİRBalıkesir’in yöresel peynirlerinin kayıt altına alındığı ‘50 Peynirli Şehir Balıkesir’ kitabı, Frankfurt’ta düzenlenen Dünya Yemek Kitapları Yarışması’nda 3 finalist arasına girdi. Kitap, Hong Kong’da yapılacak finalde Türkiye’yi temsil etmeye hak kazandı.
#PeynirMilyonlarca kişinin ilgiyle izlediği, üç sezon süren ‘Binbir Gece’ dizisi 2009 da sona erdi. 2015’te Arjantin başta olmak üzere Güney Amerika ülkelerinde yayınlanması en çok Ergün Demir’e yaramış. Türkiye’de göremediği yoğun ilgiyi Arjantin’de gören oyuncuyla konuştuk.
#Ergün DemirDünya'nın en ilginç ve en tehlikeli yarışması her yılın mayıs ayında İngiltere'nin Cooper's Hill bölgesinde gerçekleşiyor. Milyonlarca kişi bu yarışmaya katılmak ve izlemek için festivale akın ediyor. Peki peynir yuvarlama yarışması nasıl oynanıyor? işte en 'sakat' eğlence: Peynir Yuvarlama Festivali...
#Peynir Yakalama FestivaliGöletler, zeytin ve meyve ağaçları, her biri kendilerine ait ahırlarda otlaklarda dolaşan danalar, inekler, boğalar, yeni doğmuş buzağılar, tavuklar ve bir ağaç gölgesinde kurulmuş masada sadece çiftlikte yetişen ürünlerle yapılmış birbirinden lezzetli yemekler...
#Müge Akgün- ÇOMÜ Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü'nde öğrenim gören 3 kız, Türk mutfağına yeni bir damak tadı sunabilmek amacıyla keçi peyniri kullanarak muhallebi yaptı - "Keçi peynirli muhallebi"yle İzmir'de katıldıkları yemek yarışmasında dereceye giremeyen öğrenciler, buna rağmen farklı bir lezzet oluşturmanın mutluluğunu yaşıyor
Doğu Karadeniz sahillerindeki deniz suyu sıcaklığı 23 dereceye ulaştı. Yaylalarda ise yağmur mevsimi sona erdi. Doğaseverler için keşif zamanı başladı. Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun’daki tulumlu horonlu yayla şenliklerinin çoğu ramazan sonrasına ertelendi. DHA muhabirleri yaylalar ve sahillerdeki yeni gelişmeleri araştırdı. Bölgeyle ilgili rehber kitaplar hazırlayan fotoğrafçı yazar Ersin Demirel de Rize’nin en güzel 5 yaylasını ve buzul gölünü seçti.
#TrabzonMoskova ve Saint Petersburg’u neredeyse 40 yıl önce görmüş, kimi Türki cumhuriyetleri ve Ukrayna’yı da yine Sovyetler’in yıkılışından önce ziyaret etmiştim. ‘Büyük değişim’ sonrası Rusya’yı görmek, hele Volga üzerinde bir gemi turu yapmak hep hayal ettiğim bir şeydi. Ağustosta 10 günlük bir tur bu imkânı verdi. İşte çok özetle kimi izlenimler.
Yıllardır kendi dünyasının kapalı kapıları ardında yaşıyor Semiramis Pekkan. Tükiye’nin ikinci Pekkan’ı, ablasının aksine spot ışıkları altına çıkmayı sevmiyor, röportaj vermeyi de, hatta kendisi hakkında fazla konuşmayı da. Oysa tiyatro, sinema derken şarkıcılıkla devam eden ilk dönemki sanatçı kariyeri, Londra ve Los Angeles podyumlarına kadar sıçramış, uluslararası modacılar arasına adını yazdırmış, Women’s Wear Daily dergisinin “En önemli 100 kadın listesinde” Lady Diana’nın birinci geldiği sene altıncı sırada yer aldırmıştı. Bütün bunlara evliliklerini, dünya jet sosyetesindeki konumunu da eklerseniz, mükemmel bir film öyküsü olur onun hayatı. Semiramis’le 2 yıl önce bir röportaj yapmıştım. Bu konudaki perhizini ilk ve son kez benim için o zaman bozmuştu.