Çalışma hayatının yeni normalleri arasına ‘uzaktan ya da hibrit çalışma modeli’ ve ‘haftada dört gün çalışma’ tartışmalarından sonra ‘artan ek iş talebi’ de girdi. Türkiye’de ve dünya genelinde yapılan araştırmalar, artan yaşam maliyetleri karşısında çalışanların ek iş arayışlarının hızlandığını ortaya koydu. Avustralyalı çalışanların yüzde 32’si, Amerikalı çalışanların yüzde 40’ı, İngiliz çalışanların ise yüzde 44’ü ek bir işte çalıştığını söylüyor. Yurt içinde yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de bu oran yüzde 52. Ek işlere en çok yönelenlerin Y ve Z Kuşağı olduğu; en yüksek geliri de Y Kuşağı’nın sağladığı belirtiliyor. Ancak ‘Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan da olunabilir.’
#Ek İşTüm dünyada haftada beş gün olan mesai anlayışından uzaklaşmak isteyen şirketlerin sayısı artıyor. Son olarak Belçika, İzlanda, İsveç ve Almanya’da kısmen uygulanmaya başlanan dört gün mesai İngiltere’de de denenmeye başlamış; pilot uygulamaya katılan 61 şirketten 56’sı dört gün mesaiyi kalıcı hale getirmişti. Türkiye’de ise ‘kamuda esnek çalışma’ konusunda formül arayışları olsa da özel sektörde mesai saatlerinin azaltılması yönünde bir çalışma yok. Ancak Yalova merkezli bir şirketin nisan ayında dört gün çalışma modeline geçmesinin, diğer şirketlere de ilham olması bekleniyor. İşte bu modelin dünyada öne çıkan örnekleri ile Türkiye’de konuyla ilgili son gelişmeler...
#Gamze BalBerlin’deki danışmanlık şirketi Intraprenör, gelecek yıldan itibaren başlatılması planlanan bir pilot proje ile haftada dört gün çalışma sistemini şirketler üzerinde deneyecek. Projeye dahil olmak isteyen şirketler perşembe gününden itibaren başvuru yapabilecek.
#AlmanyaŞu ana kadar yapılmış en büyük dört gün çalışma denemesi yakın zamanda sonuçlandı. 6 ay boyunca haftada dört gün mesai yapan 33 şirketin CEO'larından en alt kademe çalışanlarına kadar herkes değişimden beklemedikleri kadar büyük faydalar gördüklerini ve 5 güne dönmeyi kesinlikle düşünmediklerini belirtiyor. Peki dört güne geçen şirketlerde neler yaşandı?
#Dört Gün Çalışma1800’lü yıllarda haftada 62 saat olan çalışma süresinin standardı günümüzde 40 saat olarak kabul ediliyor. Ancak bir büyük şirket, cuma günlerini de hafta sonu ilan eden 32 saatlik çalışma düzenine geçti. Peki o şirkette neler yaşandı?
#İş HayatıPandemi dünyada milyonlarca insanın çalışma şeklini değiştirdi. Araştırmalar pandemi sonrası dönemde özellikle dijitalleşen sektörlerdeki bazı mesleklerin öne çıkacağını, bazılarının ise tarih olacağını söylüyor. Geleceğin favori mesleklerini konunun uzmanıyla masaya yatırdık.
#Pandemiİspanya'da bir süredir tartışılan "4 günlük hafta" uygulamasının sonbaharda hayata geçmesi bekleniyor. Bu gelişme sadece İspanyolları değil tüm dünyayı heyecanlandırdı. Uygulamayı savunanlar çalışanların verimliliğinden psikolojisine kadar her şeyin olumlu etkileneceğini belirtiyor. Gerçekten öyle mi? Uzmanına sorduk...
#Çalışma SaatleriAlman Otomobilciler Birliği’nin (VDA) yaptırdığı bir araştırmaya göre, Alman hükümetinin mali yardımlarının ve kısa süreli çalışma programlarının sıkıntılı otomotiv parçası tedarikçilerinin ‘küçülmelerini’ durduramayacağını, sadece geciktireceğini ortaya koydu.
#Alman Otomobilciler BirliğiAlman Otomobilciler Birliği’nin (VDA) yaptırdığı bir araştırmaya göre, Alman hükümetinin mali yardımlarının ve kısa süreli çalışma programlarının sıkıntılı otomotiv parçası tedarikçilerinin "küçülmelerini" durduramayacağını, sadece geciktireceğini ortaya koydu.
#Alman Otomobilciler Birliğiİklim değişikliği şirketlerin en önemli gündem maddelerinden. Bir yandan şirketler karbon ayak izlerini azaltmak için taahhüt verirken, diğer yandan gezegenimizi kurtarmak için daha az çalışmayı savunan modeller üzerinde duruluyor. Yurtdışında bazı şirketlerde ve ülkelerde haftada 4 gün çalışma tartışılıyor. Pandemi, bu görüşü savunanların sayısını arttırdı.
#GazetehaberleriCitrix’in yaptığı bir ankette çalışanların haftada 4 gün çalışma konusu soruldu. Ankete katılanların %87’sini böyle bir teklif gelse kabul edeceğini söyledi. Diğer yandan büyük bir bölümü böyle bir teklifin ancak 5-6 yıl içinde gelebileceğini ya da hiç gelmeyeceğini düşünüyor. Diğer yandan “İşin gittiğiniz bir yer değil, yaptığınız bir şey olduğu” düşüncesi giderek yaygınlaşıyor.
#CitrixHÜRRİYET Ankara büromuzun bu haftaki konuğu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’tu. Açıklamalarını yazmak için bilgisayarın başına oturup haber sitelerinde şöyle bir tur attığımda karşıma çıkan ve üzerinde hepimizin düşünmesi gereken haberle başlayacağım.
#YazarlarDaha birkaç hafta olmuş; “İzmir Süiti”nin Dünya Prömiyeri rüzgârlandırmış kenti... Şimdi de Gülsin Onay’ın “Ustalık Sınıfı” ve konseri. Bunlar, (eğer farkındalığınız tıkalı değilse...), büyük bir kentin gündemidir! Üstelik, artık, yerleşik düzen sahibi kimlikleriyle, “hemşehri” de sayılıyorsa bu sanatçılar; daha da önemlidir, bu geliş gidişler...
#İzmirEgeli ihracatçılar hedef pazarlar için atağa kalktı. Irak’ın Erbil kenti, geçen hafta zeytinyağı ve su ürünleri tanıtım gruplarını ağırladı. Agrofood Fuarı’nda dört gün çalışma yapan ekipler, Türk ürünlerini sevdirdi. İddialı ürünler sadece ithalatçılara değil, fuarı ziyaret eden tüketicilere de ikramlarla tanıtıldı
Hürriyet Gazetesi’nin başkent Ankara’ya özel sayfalarında başlattığımız ‘KENT SOHBETLERİ’, yeni konular ve konuklarıyla devam ediyor. Bugünkü konuğumuz Ayaş Belediye Başkanı İzzet Demircioğlu oldu.
#Ayaş Belediye Başkanı İzzet DemircioğluBir ülkenin kraliçesi denilince aklınıza ne geliyor? Her zaman bakımlı, güzel giyimli, tam makyajlı ve genellikle güler yüzlü bir kadın. Ama yine de biraz mesafeli, insanlarla iletişime geçtiğinde bile etrafındaki duvarları koruyan biri. Yani özetle belli ki kral olan kocasının konumuna uygun davranan, gerektiğinde gülüp gerektiğinde ağlayan ağırbaşlı bir eş.
#Kraliçe MaximaEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Mersin'de yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ilk reaktörün 2025'te deneme üretimine alınacağını belirtti.
#Akkuyu Nükleer Güç SantraliOyuncu Berkay Hardal 2019 yılında meslektaşı Dilan Telkök ile nikah masasına oturmuştu. Çiftin ilk bebekleri Noyan, geçtiğimiz eylül ayında dünyaya geldi. Doğuma günler kala evi yeniden dekore eden Dilan Telkök, üç kişilik yeni hayatının fotoğrafları sık sık sosyal medya hesabında paylaşıyor. Telkök, bahçe içindeki evleriyle ilgili sorulara da yanıt veriyor.
#Doğayla İç İçe Yaşayan ÜnlülerSuriye’de Heyet Tahrir eş Şam (HTŞ) örgütünün başını çektiği silahlı muhalif grupların Esad rejimini devirmesi, son zamanların uluslararası alandaki en sıkıntılı ikilemlerinden birini yaratmıştır.
#ColaniKüçük yaşlardan itibaren yorgunluk ve beyin sisi ile mücadele eden Katrina Burchell, sayısız kez doktora gitmesine rağmen belirtileri göz ardı edildi. Son raddede hiçbir işini yapacak enerjisi kalmayan, yataktan çıkamayacak hale gelen Katarina bunadığını ya da beyin tümörüne sahip olduğunu düşünürken doğru teşhisi aldı. Yaşadıklarının ardındaki basit gerçek ise herkesi şaşırttı
#Pernisiyöz AnemiJTI Türkiye’nin, yurtdışına yaptığı transferlerle global bir yetenek havuzuna dönüştüğünü söyleyen JTI Türkiye İnsan ve Kültür Direktörü Sanlı Güler, “Çalışanlarımızın farklı ülke ve departmanlarda çalışmalarını ve deneyimlerini zenginleştirmelerini teşvik ediyoruz” dedi. Çalışanları işin merkez koyduklarına vurgu yapan Güler, eğitimler, sunulan yan haklar ve genç yeteneklere özel hazırlanan programlar hakkında bilgi verdi.
#JTI Türkiye