Döner ve sucuk, Avrupa Şampiyonası’na büyük bir zaferle başlayan Alman Milli Takımı’nın menüsünün klasikleri arasında. Kamp döneminde ve turnuva boyunca milli takımın beslenmesi üzerine Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung’a açıklamalarda bulunan Aşçıbaşı Anton Schmaus, döner ya da sucuk kullanarak hazırladığı kendi icadı makarnalı yemekleri ‘klasik’ olarak değerlendiriyor. Schmaus’la yapılan röportajın döner ve sucukla ilgili bölümü şöyle:
#AVRUPADAN HABERAlmanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in devlet uçağında sadece ‘dondurulmuş Türk döneri’ yoktu. Almanya’da yaşayan Türk toplumunun başarılı temsilcileri de vardı. Federal Meclis Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz (SPD) da heyetteydi, CDU milletvekili Serap Güler de. Kültür, sanat, işletmeci, işveren, siyaset çevrelerinden Türkiye kökenli konuklar da vardı. Yazar Dinçer Güçyeter, aktör-yazar Adnan Maral, DHL Express Deutschland Genel Müdürü Mustafa Tonguç, Hannover Anakent Belediye Başkanı Belit Onay da konuk listesindeydi.
#AlmanyaTBMM’deki 23 Nisan Resepsiyonu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Lideri Özel arasında beklenen görüşme öncesinde sürpriz bir buluşmaya sahne oldu. İki lider resepsiyon sırasında yaklaşık 15 dakika süren ‘çay buluşmasında’ bir araya geldi.
#Cumhurbaşkanı Tayyip ErdoğanDünya genelinde milyonlarca kullanıcısı olan TasteAtlas sitesinin 2020 yılı ödülleri belli oldu. Toplam 63 bin 402 oy sonucunda dünyanın en iyi 100 geleneksel lezzeti seçildi. Listede Türk lezzetleri önemli yer tutarken ikinciliği Adana kebabı aldı.
#TasteatlasTürk mutfağı; gerek lezzeti gerekse besleyiciliği açısından Anadolu’nun yanı sıra diğer coğrafyalarda da beğeni kazanmış, dünyanın önde gelen mutfak kültürlerinden biri haline gelmiştir. Dolayısıyla bu topraklardan çıkan ve ünü dünyaya yayılan onlarca lezzetten söz edilebilir. Bunların içinde en dikkat çekenleri ise en meşhur Türk yemekleri listemizde bulabilirsiniz.
#Türk YemekleriAmerika’ya geldiğim günden beri ülkemiz, kültürümüz ve geleneklerimizin tanıtımı için çaba sarf ediyorum. Türk-Amerikan ilişkilerine katkılarımdan dolayı Anadolu Aslanları İş İnsanları (Askon USA) Amerika temsilcisi Ayhan Özmemik bana “Değer Katanlar” ödülünü takdim etmek istediklerini iletince geçtiğimiz günlerde New York’a gittim.
#Barbaros TapanHer yıl dünyanın en iyi mutfakları ve yemekleri listesiyle adından söz ettiren ve büyük tartışmalara neden olan internet platformu Taste Atlas, kullanıcılarının online oyları ile belirlediği “2023’ün en iyi ve en kötü yemekleri” listesini yayınladı.
#LahanaAzim Beşiktaş Döner... Ulus’un Hacı Bayram Mahallesi Tahtakale Sokak’ta 1952’den beri aralıksız aynı yerde hizmet veriyor. 15 yaşındayken ‘tabakçı-çırak’ olarak girdiği işletmenin önce döner ustası sonra da ortağı olan, bugün ise çocukları ve torunuyla birlikte Azim Beşiktaş Döner’i ayakta tutmaya devam eden 82 yaşındaki Akif Karadaş, esnaflıkta uzun soluklu olmanın sırrını, “Dürüstlük, iyi niyet ve sabır” diye veriyor. Usta Karadaş, “Ben bu dükkânda yetiştim, çocuklarım da burada yetişti. Şimdi de torunlar yetişiyor” diyor.
#Azim Beşiktaş DönerKasım ayı demek artık bizim için ilk ara tatile göre organize olmak demek. İşlerimizi ayarlayıp mümkünse ailece bir mola vermek, değilse şehirde çocukla birkaç etkinliğe katılabilmek. Siz de bu tarihlerde ailece bir seyahat düşünüyorsanız çocukla gidilebilecek Bursa’da bir termal tatili önerebilirim. Biz Lorin’le çok eğlendik…
#Gizem Coşkunarda1867’den günümüze uzanan döner kebap kültürünün ve İskender markasının 3’üncü kuşak temsilcisi 74 yaşındaki Yavuz İskenderoğlu ile Bursa’da bir araya geldik. İşte Türk mutfağının global tanıtım elçilerinden İskenderoğlu ile sohbetimizden lezzet dolu anekdotlar.
#İskender KebapBiliminsanlarına göre şu anda dünyanın neredeyse var oluşundan beri en sıcak yaz ayını yaşıyoruz. Dayanılmaz sıcaklar sağlımız için büyük tehdit. Peki bu havaları zarar görmeden nasıl atlatmalı, sıcağa karşı ne önlemler almalı? Uzmanlar Hürriyet için yanıtladı... Öte yandan Sağlık Bakanlığı da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla vatandaşları sıcak havanın olumsuzluklarına karşı uyardı. Yapılan uyarıda "Aşırı sıcak havada mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın. Mecburen dışarı çıktığınız durumlarda gölge yerleri tercih edin ve dışarıda uzun süre kalmamaya dikkat edin." denildi.
#Hava SıcaklıklarıBinyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşırken Bursa’da da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerle kutlandı.
#Ramazan BAŞANMerkezi Hollanda’nın Denbosch şehrinde olan Edelstaal Group Inernational Simtronic şirketini; TC Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal ve TC Rotterdam Başkonsolosu Sevgi Kısacık ziyaret etti. İftar öncesi gerçekleşen ziyarette, HorecaBond Nederland (Restorantcılar Birliği Nederland) üyeleri, iş insanları, girişimciler, politikacılar, avukatlar ve doktorlar yer aldı.
#AlmanyaGeçen sene 17. sıradaydık... Herkesler ‘Ah, vah’ etti, ‘ABD nasıl ilk 10’a girdi de biz giremedik?’ diye sordu. Bu yıl başardık. Dünya yemek trendlerini takip eden Taste Atlas, binlerce kullanıcıyla yaptığı araştırma sonucunda ‘Dünyanın en iyi mutfakları’ listesini yeniledi. Türkiye 7. sırada. İşte sonunda ilk 10’dayız. Elbette ‘büyük gurur’. Ancak bu kez de sosyal medyada ‘Nasıl olur da Yunanistan ikinci olur, biz yedinci...’ kavgası var. Herkesler sitem içinde. Varsın olsun! Gelin biz, ‘Daha iyisi nasıl oluruz?’ onu konuşalım.
#Türk MutfağıHiç durmayan siparişler, tutmayan bir sos, tam servis öncesi yanan yemek, bozulan soğuk hava deposu, bunların hepsi restoran işinin ürkütücü sürprizleri. ‘The Bear’ isimli dokuz bölümlük dizi işte tüm bu kaosun ve içindeki çeşit çeşit insanın hikâyesini anlatıyor. Muhteşem etlerin merkezi Chicago’da geçmesi bile diziyi sevmem için yeterli bir sebep...
#The Bearİpek, binlerce yıllık kültürü ve tarihi olan, uğruna ‘İpekyolu’ diye binlerce kilometrelik yol yaptığımız nadide bir kumaştır. Bursa ipeği nasıl değerliyse, Bursa ovasının bizlere sunduğu nimetler de ipek kadar çok değerlidir. Bursa mutfağı ipek kadar tarihi ve kültürel bir hazinedir. Bu mutfağın içerisinde tarihi lezzetler var, göç mutfağı var, saray mutfağı var, şerbet geleneği var, hoş görü ve mütevazilik var.
#BursaGalataport’ta mart sonunda açılan, benim ancak geçen hafta gitme fırsatı bulduğum Muutto Tapas Bar kapısından girdiğiniz anda pozitif enerjisiyle insanı sarıp sarmalayan bir yer. İç mimar Erhan Sağır alanı çok iyi değerlendirmiş ve ortaya dekorasyonuyla, açık mutfağıyla ve muhteşem manzarasıyla etkileyici bir mekân çıkmış.
#Müge Akgün15 yıl sonra dışişleri bakanı düzeyinde İsrail’e giden ilk Türk bakanı olan Mevlüt Çavuşoğlu, dün Batı Kudüs’te İsrailli mevkidaşı Yair Lapid ile görüştü. İki bakan başta ekonomi, turizm ve sivil havacılık olmak üzere işbirliğinin geliştirileceğini açıkladı. Çavuşoğlu, öğleden sonra Mescidi Aksa’yı ziyaret etti.
#Mevlüt ÇavuşoğluSon dakika haberine göre Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 15 yıl aradan sonra İsrail'e gerçekleştirilen resmi ziyaretin ardından büyükelçi atamasına ilişkin açıklama yaptı. Çavuşoğlu, "İsrail ile karşılıklı büyükelçi ataması konusunu Lapid'in Türkiye ziyaretinde değerlendirme kararı aldık" dedi.
#İsrailDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün Filistin'e gerçekleştirdiği ziyaret sonrası bugün de İsrail'e gitti. İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid’le görüşen Bakan Çavuşoğlu düzenlenen ortak basın toplantısında "BM parametreleri içinde 2 devletli çözümün barış için tek yol olduğuna inanıyoruz. Farklılıklarımıza rağmen sürdürülebilir diyalog faydalı olacaktır. Pozitif bir gündemde çalışmak anlaşmazlıkları çözebilir." ifadelerini kullandı.
#İsrail