Kış aylarının gelmesiyle çok sık görülmeye başlayan soğuk algınlığının risk grubunda özellikle kreşe giden çocuklar olduğunu ifade eden Dr. Öğretim Üyesi ve İç Hastalıkları Uzmanı Türkan Özer, "Soğuk algınlığının tedavisinde sıvı tüketimi çok önemli. Bitki çayları ve sıvı tüketimi soğuk algınlığının tedavisinde yardımcı olur. Su içmek aynı zamanda vücutta bulunan toksinlerin atımında detoks etkisi gösterir" dedi.
#Soğuk AlgınlığıRUSYA’nın 1 Ocak’ta başlattığı ambargo nedeniyle Türkiye’nin 1 Ocak- 22 Şubat arasındaki domates ihracatında 32 milyon 803 bin dolarlık azalma oldu. Toplam yaş meyve sebze ihracatında 84 milyon dolar, portakalda 23.7 milyon dolar, mandalinada 16.8 milyon dolarlık kayıp gerçekleşti.
#Domates Portakal MandalinaOkulların açılmasına az bir süre kala Sağlık Bakanlığı’ndan sağlıklı beslenme önerileri geldi: “Çocuklar kahvaltıda peyniri, yumurtayı, ekmeği atlamasın. Okulda öğle yemeği veriliyorsa yemeklerinizi yemekhanede yiyin. Verilemiyorsa ekmek arası köfte, tavuk, peynir tüketin.”
#Sağlık BakanlığıÖğünlerinizde doyurucu salatalar olsun istiyor ama zeytinyağı-limon-sirkeden daha farklı tatlar arıyorsanız bu yazı sizin için. Avokado, tahin gibi malzemelerden faydalanabilir, sirke bazlı sosları çilek, fesleğenle çeşitlendirebilirsiniz. Şef Altuğ Tezer’den lezzetli bir salata sosu için öneriler ve tarifler aldık...
#SalataMercimek içeriğindeki yüksek proteinle bitki bazlı beslenmede etin yerine geçiyor, kırmızısı glütensiz una dönüşebiliyor. Onunla Hint usulü bol baharatlı bir yahni yapabilir veya bolonez sosa da dönüştürebilirsiniz. Çeşit çeşit, renk renk mercimekle mutfakta neler yapabiliriz bakalım...
#Şef Altuğ TezerYavaş yavaş yaz sıcaklarını uğurlamaya başladık. Sonbahara girerken sebzeleri nasıl konservelik hazırlıyorsak vücudumuz için de bir kış hazırlığı yapmalıyız. Mevsim geçişlerinin halsizlik, yorgunluk, iştah artışı gibi etkilerinden kendimizi korumanın yolu aslında sandığımızdan daha basit...
#SonbaharReçel, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlı ve meyve konservesi türüdür. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmada da kullanılır. İki türlü reçel yapımı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi reçel yapılacak meyvelerin önce şekerde bekletilerek daha sonra kaynatılması, ikincisi ise reçel yapılacak meyve ya da sebzenin reçel şurubu ile beraber kaynatılarak hazırlanmasıdır. Kaynama sonucu kıvama gelen reçel, hava almayacak şekilde saklama kaplarına (genellikle cam kavanozlara) konularak kapakları kapatılır. Birçok meyve ve sebzenin reçeli yapılmaktadır. Ayrıca gül reçelinde olduğu gibi çiçeğin yapraklarının da kullanıldığı reçel türleri de vardır. doğal bir tat ve görünüm, aroma bakımından zengin reçel üretimi mümkün hale gelmiştir. Peki, ev yapımı reçel nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Kışlık reçelin bozulmaması için nelere dikkat edilmeli? İşte sizler için hazırladığım birbirinden lezzetli reçel tarifi ve malzemeleri...
#Ev Yapımı ReçelSon yıllarda yapılan araştırmalar, sebze ve meyve tüketmenin sadece fiziksel sağlığı değil zihinsel sağlığı da iyileştirebileceğini ortaya koydu. Günlük beslenmeye bir porsiyon meyve veya sebze eklemek bile ruh halinizi iyileştiriyor ve mutlu olmanızı sağlıyor. Peki sebze ve meyveler nasıl oluyor da zihinsel sağlığımızı iyileştiriyor? Hangi sebze ve meyveler ne sıklıkla tüketilmeli? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkYoksa siz pancarın sadece turşusunu yiyenlerden misiniz? Halbuki soframızı bu leziz sebzeyle donatabileceğimiz öyle çok seçenek var ki... Pırasayı pancarlı pişirebilir, kısırı pancar püresiyle farklılaştırabiliriz. Fırınlanmış pancarı ekmek arasında cevizli bir peynir ezmesiyle buluşturmayı da çok seviyorum. Tezgâhlardan kalkmadan, pancarlı nefis tariflerimi deneyin isterim.
#Sebzeli Pancar ÇorbasıŞef Mehmet Yalçınkaya depremin ilk gününden beri bölgede; yeri geliyor çorba kaynatıyor, yeri geliyor köylerde meyve, süt dağıtıyor. “Benim için yemek yapmanın anlamı değişti” diyen şef, bir kâse yoğurdun ne kadar değerli olduğunu anladığını söylüyor: “Tansiyonu düşen kadına tuzlu ayran yapacak yoğurt bulamadık, yıkıldık. Bir gün birine bir bardak ayran veremeyeceğim hiç aklıma gelmezdi.”
#DepremLimondan turşu yapıp et veya tavuk yemeklerinde kullanabilir, portakallı ve turunçlu makaronlar hazırlayabiliriz. Misket limonu tartlara, greyfurtsa roka, bebek ıspanak ve kırmızı soğanlı salatalara çok yakışıyor. Kurabiyeden ceviche’ye, krepten yahniye; hemen her şeye katmayı çok sevdiğim narenciye çeşitleriyle neler hazırlıyorum, mutfağıma buyurun!
#LimonLimondan turşu yapıp et veya tavuk yemeklerinde kullanabilir, portakallı ve turunçlu makaronlar hazırlayabiliriz. Misket limonu tartlara, greyfurtsa roka, bebek ıspanak ve kırmızı soğanlı salatalara çok yakışıyor. Kurabiyeden ceviche’ye, krepten yahniye; hemen her şeye katmayı çok sevdiğim narenciye çeşitleriyle neler hazırlıyorum, mutfağıma buyurun!
#YemeHatay’a 2008, 2010 yıllarında gittiğimde Suriye’ye geçmek moda idi. Hatta Hatay merkezden bineceğiniz bir taksi ile Cilvegözü kapısına ulaşıp Halep’e geçmek, eski otantik atmosferini koruyan Halep çarşısını gezmek büyük keyifti. Günübirlik bu ziyaret için taksici ile anlaşıyor, öğleden sonra belli bir saatte tekrar buluşup Hatay’a dönüyordunuz. Hatay gezilerimizin en büyük heyecanı Halep’e geçmekti ve Samandağ bölgesine hiç vakit ayıramamıştık. Son iki yıldır tekrar Hatay’a sık sık gitmeye ve bu kez Samandağ bölgesinin de hakkını vermeye başladık.
#Uğur ÇELİKKOLVegan yazarımız, şef Deniz Yoldaç “Vegan olmak sadece beslenme tercihleriyle sınırlayamayacağımız bir kavram... Bir trend ya da diyet değil, tüm canlılarla bir arada yaşamayı savunan bir felsefe…” diyor. 1 Kasım Dünya Vegan Günü yaklaşırken Yoldaç, birlikte mutfağa girmeyi çok sevdiği şeflerin birbirinden lezzetli bitki temelli tariflerini paylaştı. Biz de açıldığı günden bu yana bitki temelli mutfağıyla kendi müdavim kitlesini oluşturan başarılı restoran Bi Nevi Deli’den, vegan fırın Sisters&Harvest’tan ve House of Ekria’nın şefi Yaren Çarpar’dan bitkisel tarifler aldık.
#VeganPanik atak ruh bilim terimi olarak bir kişide aniden beliren belirli bir duruma bağlı olarak oluşan bireyin fiziksel varlığını da etkileyebilen büyük korku olarak tanımlanmaktadır. Panik atak hastalığı bir kriz eşliğinde kendini göstermektedir. Kişinin sadece ruhsal durumu değil biyolojik yapısı da bu hastalığa etken olmaktadır. Nefes darlığı, çarpıntı, titreme, terleme ve soluk kesilmesi panik atak belirtileri arasındadır. Bu alanda uzman olan kişiler panik atağa iyi gelebilecek önerilerde bulunmaktadır. İşte, tüm detaylar.
#Panik AtakPandemi ile birlikte ‘sağlıklı beslenmenin ve bağışıklık sistemini destekleyici besinler tüketmenin’ ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık. “Sağlıklı besinler nelerdir?”, “Günlük tükettiğimiz gıdaları daha sağlıklı hale getirmek için neler yapabiliriz?” soruları ise en çok araştırılan konular arasında. Gelin biz de bugün yaşamımızı sürdürmek için ihtiyaç duymadığımız ancak hastalıklara karşı koruyucu etki gösteren fito besinlerin ne olduğuna ve bu besinlerle hazırlanmış detoks tariflerine bir göz atalım...
#Sağlık