Günümüzde birbirinden farklı yemekler yapılabilir. Yemeklerde kullanılan besinler de farklılık gösterir. Her sebze ve meyve zamanında yeniliyor. Bazı sebze ve meyveler ise kurutularak tüketilebilir. Domates nasıl kurutulur ve saklanır? Evde fırında, ipte ve güneşte çeri, armut ile dilimli domates kurutma nasıl yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#DomatesKonya'da güneşte kurutulan domatesler, makarnasıyla ünlü İtalya'ya ihraç ediliyor. Yılın en sıcak günlerine rastlayan domates kurutma işlemi, Konya'nın Ereğli ilçesindeki firmaya ait 400 dönüm arazi üzerine uygulanmış sergide 400 mevsimlik işçiyle yapılıyor.
#Kurutulmuş DomatesFırtına ve sağanak yağış Türkiye'yi etkisi altına aldı. İzmir'in Kınık ilçesinde tütüncülük yaparak geçimini sağlayan Bayram Türkmen (47) ile kızı Tülin Türkmen (14), etkili olan sağanak sırasında kurutmak için dışarı bıraktıkları tütünlerin üzerini örtmek isterken yıldırım düşmesi sonucu öldü. Bu arada, yaklaşık 15 dakika etkili olan sağanak yağış nedeniyle Dündarlı ve Poyracık meralarındaki domates kurutma sergilerinde çalışan işçilerin kaldığı seraları su bastı. Seralardan çıkartılan aralarında çocukların da bulunduğu 200 kişi kapalı spor salonuna yerleştirildi. Balıkesir'in Edremit Körfezi'nde de yağışla birlikte etkili olan fırtına ve sağanak nedeniyle ağaçlar devrildi, iş yerlerinin tenteleri ile şemsiyeleri uçtu. Tekirdağ'da sabah saatlerinde başlayan sağanak yüzünden zaman zaman trafik akışı aksadı.
#Kuzey EgeFırtına ve sağanak yağış Türkiye'yi etkisi altına aldı. İzmir'in Kınık ilçesinde tütüncülük yaparak geçimini sağlayan Bayram Türkmen (47) ile kızı Tülin Türkmen (14), etkili olan sağanak sırasında kurutmak için dışarı bıraktıkları tütünlerin üzerini örtmek isterken yıldırım düşmesi sonucu öldü. Bu arada, yaklaşık 15 dakika etkili olan sağanak yağış nedeniyle Dündarlı ve Poyracık meralarındaki domates kurutma sergilerinde çalışan işçilerin kaldığı seraları su bastı. Seralardan çıkartılan aralarında çocukların da bulunduğu 200 kişi kapalı spor salonuna yerleştirildi. Balıkesir'in Edremit Körfezi'nde de yağışla birlikte etkili olan fırtına ve sağanak nedeniyle ağaçlar devrildi, iş yerlerinin tenteleri ile şemsiyeleri uçtu.
#İzmirTürkiye'nin önde gelen domates üretim merkezlerinden Turgutlu'da geçmişte büyük bölümü salça olarak değerlendirilen domatesler son yıllarda Avrupa'dan gelen talep nedeniyle kurutularak satılmaya başlandı. Katma değerin ikiye katlanmasından memnun olan üretici, yatırımcıya ürün işleme tesisi kurma çağrısında bulunuyor.
#AvrupaSon kışlık hazırlıkları Eylül ayı biterken devam ediyor. Tarhana erişte derken, biber salçası da olmazsa olmaz. Mevsiminin tazecik ve mis gibi kırmızı biberiyle yapılan salçalar, kışın yapılan tariflere lezzet katıyor. Biz de biber salçası için yapım aşamalarını ve püf noktalarını derledik. Denemek isterseniz, kırmızı biber salçası yapımı detaylarıyla hemen aşağıda. Şimdiden kolay gelsin....
#Kırmızı Biber SalçasıGaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Gaziantep Sanat ve Mesleki Eğitim Kursları’nda (GASMEK), 328 bin 290 Gazi şehirli kadına eğitim verdi. Farklı alanlarda faaliyet gösteren STK’lar ile kadına yönelik eğitim faaliyetlerine de ev sahipliği yapan GASMEK’lerde girişimcilik, el işi, mesleki eğitimler, kişisel gelişim kurslarına her gün bir yenisini daha ekliyor.
#GaziantepBalıkçı Rıza’yı takdir etmemek imkânsız. Özen gösteriyor, gayret ediyor ve işi severek yapıyorlar. Benim önüme gelenlerle askeri bir tabur doyacağı için hepsini çok ciddi inceleyemedim. Ama “Bu olmamış” diyeceğim hiçbir lezzete de rastlamadım. Tam tersine; memnun kaldığım ya da çok beğenip tekrar denemek isteyeceğim birçok meze ve balık vardı.
#Vedat MilorSalça yemeklerin olmazsa olmazı. Zeytinyağı ve peynirle de nefis bir kahvaltılık. Marketlerde hazır olarak çeşitli salçalar var. Ancak mevsim domatesiyle evde hazırlanan salçanın lezzeti bambaşka. Peki domates salçası nasıl yapılır? İşte kaynatmadan, güneşte, çiğden ve pişirerek evde domates salçası yapımının püf noktaları...
#Domates Salçası Nasıl YapılırCNN Travel, dünyadaki en iyi 20 çorbayı listeledi. Nijerya'dan Fransa'ya Çin'den Meksika'ya kadar birçok ülkeye ait çorbanın yer aldığı listeye, ülkemizden yayla çorbası dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza 'Ülkemizde çorbaların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 öneri...
#RotaEgzotik Doğu’nun bize armağanı tarçın, binlerce yıldır muhteşem kokusu ve tadıyla büyülüyor insanlığı. Mutfaktan yükselen tarçınlı bir kekin kokusu kadar ‘evde’ hissettiren çok az şey var... Dünyanın bu en popüler baharatının kullanım alanı sadece tatlılarla sınırlı sanıyorsanız tariflerimi mutlaka deneyin.
#Gülay Barbaros AltanTürkiye’nin tarımda maliyet artışı kaynaklı yaşadığı sorunları azaltacak etkilerin başında jeotermal tarım uygulamaları geliyor. Son yıllarda sayıları giderek artan jeotermal seraların tarım ekonomisine etkisini Jeotermal Enerji Derneği (JED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap’la konuştuk.
#1Gallada iyi değil, çok iyi bir lokanta... Fatih Tutak uluslararası çapta bir şef. Meraklı. Araştırmacı. Çok az şefte olan bir özelliği de damak tadının çok iyi olması. İşini ciddiye alıyor; kestirmeden değil, gerekli yoldan gidiyor. Burada lezzet şöleni patatesli pide ve dana ilikli-çıtır sarımsaklı tereyağıyla başlıyor, saf umami. Tarhananın çeşni olarak kullanıldığı enginar bir başyapıt. Dört dumpling var; kuzugöbeği püresi ve yengeçliler favorim oldu ama karidesli ve Adana kebaplı olanlar da başarılı. Pekin ördeğiyse yıllar önce Girardet lokantasında yediğim düzeyde, yani çok iyi Çin lokantalarından bile daha iyi...
#Vedat MİLORKayseri ili pek çok medeniyete başkentlik yapmış ve oldukça önemli bir şehir olmaktadır. Bu şehir birçok kültür etkisinde kaldığı için farklı yemek çeşitleri bulunmaktadır. Özellikle ziyaretçilerim en çok sordukları soruların başında Kayseri Yemekleri - Kayseri'de ne yenir ve neyi meşhur? Kayseri mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Gibi sorular bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevabını sizler için derledik.
#Kayseri YemekleriKuşadası’ndasınız, canınız pizza çekti. O zaman doğru adres Mio... Yeri de çok kolay, marinanın hemen karşısındaki Hüseyin Reis Sokak’ta. Yaş maya yerine 48 saat soğuk fermente olan dinlenmiş ekşi maya kullanıyorlar. Bu arada ekşi mayaları tam 90 yaşında. Özel yapım taş fırında 450 derece odun ateşinde 1 dakikada pişiriyorlar. Ama günde sadece ve sadece 80 adet pizza siparişi alıyorlar. O yüzden erken gitmekte fayda var.
#1İsot salçası ya da diğer adıyla biber salçası özellikle Urfa ve Gaziantep yöresel lezzetleri arasında olup tüm türkiye'de yaygın olarak kullanılan bir lezzet. İsot biberinden elde edilen salça, rengi ve acısıyla temeklere farklı bir tat katıyor. İsot salçası ile biber salçası arasında sadece aroma ve çeşitlilik farkı bunmaktadır. Birisi biber salçası iken diğeri isot biberi salçasıdır. Peki, isot salçası nasıl yapılır, nerelerde kullanılır? Yöresel isot salçası tarifi ve yapılışı
#İsot SalçasıLezzeti, kokusu kışa kalabilsin diye kazanları dolduracak, iplere asılacak, en azından bugün yarın üzerine gezdirilmiş zeytinyağıyla sofranın ortasına buyuracak domateslerin şaşırtıcı anılarını okumanın tam sırası. William Alexander’ın ‘Dünyayı Değiştiren On Domates’ kitabında domatesin hikâyesinden akılda kalacak çok şey var.
#William AlexanderAkkomarka deprem bölgesindeki kadın üreticilere yardım amaçlı bir proje başlattı. Dedeman’da hafta boyunca Hatay lezzetlerinden oluşan bir menü sunulacak. 16 Roof Restoran&Bar sezonu açtı. Doğanay, yeni bir şalgam suyu serisi, Apitera Plus, kapsül formunda arı sütü ve propolis çıkardı. Yeme-içme dünyasından son haberler burada.
#Akkomarka Deprem BölgesiMisafirlerime kurduğum sofrada iyi bir pastırma olmalı. Biz lokantada pastırmamızı kendimiz yapıyor, koruyucu madde kullanmıyoruz. Sonra bazen toz haline getirip humusun üzerine serpiyoruz, bazen de tavuk budunun içini pastırma kıtırıyla doldurup pişiriyoruz. Minik börekleri pastırmalı ve sivri biberli yapmaya bayılıyorum. Kızarmış ekmeğin üzerine ince bir dilim tereyağı ve yeni kesilmiş pastırma da sevdiğim tatlar listesinin başında geliyor. Karar veremedim, pastırmanın her halini seviyorum galiba...
#Pastırmalı YumurtaSağlıklı beslenme denince akla hemen tatsız, lezzetten yoksun yemekler geliyor. Oysa günümüzde hızla popülerleşen yeni nesil airfryer’larla bu algı çoktan yıkıldı. Çok az yağ kullanarak hem lezzetli hem de faydalı ve az kalorili lezzetler pişirmek çok kolay. Bu aletlerin meyve kurutma ve taze otları baharat yapabilme özelliklerini de sık sık kullanıyorum…
#İslim KebabıTaze sarımsağı ince ince doğrayarak, şeftaliyi dilimleyerek, bamyayı yarı pişirerek, taze börülceyi şoklayarak... Mevsimin tazecik sebze ve meyvelerini dondurmak öyle iyi oluyor ki... Bu sayede kışın zahmetsizce yemek yapabiliyor, en sevdiğimiz tatları mevsime bağlı olmadan elimizin altında tutabiliyoruz.
#Bezelye