Domatesi kurutup Avrupa'ya satıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Domatesi kurutup Avrupaya satıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2015 14:14

Türkiye'nin önde gelen domates üretim merkezlerinden Turgutlu'da geçmişte büyük bölümü salça olarak değerlendirilen domatesler son yıllarda Avrupa'dan gelen talep nedeniyle kurutularak satılmaya başlandı. Katma değerin ikiye katlanmasından memnun olan üretici, yatırımcıya ürün işleme tesisi kurma çağrısında bulunuyor.

Haberin Devamı

Turgutlu'da yaklaşık 10 bin dönüm arazide verimli geçen bir domates hasadının ardından kurutma işlemi devam ediyor. Tarlalardan toplandıktan sonra bıçakla iki parçaya ayrılan domatesler, talebe göre tuzlanarak ya da kükürt serpilerek beyaz örtülerin üzerine seriliyor. İlçede kurutmanın yapıldığı düz araziler yılın bu döneminde adeta beyaz ve kırmızıya bürünüyor. Güneşin altında yaklaşık 5 günde kuruyan domatesler, çuvallara toplanarak ihracatçı firmalara gönderiliyor.

Normalde kilogramı ortalama 30 kuruştan satılan yaş domates, bıçakla ikiye bölündükten sonra ihracat yapılan ülkenin talebine göre kükürtlenerek ya da tuzlanarak 3-5 gün güneşte bekletiliyor. Yaklaşık 12 kilogram yaş domatesten elde edilen 1 kilogram kuru domates, ortalama 2-3 avrodan Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Haberin Devamı

Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, AA muhabirine yaptığı açıklamada ilçede yıllık ortalama 5 bin ton kuru domates üretildiğini ve tamamının Avrupa ülkelerine gönderildiğini, özellikle İtalya, Fransa, Almanya, Avusturya ve İngiltere'den yoğun talep aldıklarını belirtti.

12 kilogram domatesten 1 kilogram kurutulmuş domates elde edildiğini, domatesin yaşının 30 kuruş, kurusunun ise 2 avrodan satılması nedeniyle üreticilerin kurutmayı tercih ettiğini anlatan Şenol, ilçeden gönderilen domatesin lezzetli olması nedeniyle tercih edildiğine işaret etti.

Şenol, şöyle konuştu:

"İtalya'da katıldığım bir tarım fuarında bizim gönderdiğimiz kurutulmuş domateslerin, zeytinyağı, kekik ve çeşitli soslarla garnitür olarak hazırlanmış halini tattım. Çok lezzetli olmuştu ve fiyatı da bizim ihraç ettiğimizin yaklaşık 9-10 katıydı. İlerleyen yıllarda hedefimiz garnitür üretebilen sanayi tesislerinin kurulmasını sağlamak. Bu ürünü işleyerek satarsak kazancımız katlanarak artacak. O zaman ihraç ettiğimizde kilogramının yaklaşık 15-20 avro arasında olacağını tahmin ediyoruz. Yatırımcılara da çağrıda bulunmak istiyorum. Bu konuda mutlaka yatırım yapılmalı."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!