Dolma haberleri sayfasında Dolma hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4111 Dolma haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bir yanda kabuklarını yavaşça aralayıp limon sıktıktan sonra beşer onar mideye indirdiğimiz midye dolma... Diğer yanda tarator eşliğinde, çıtır çıtır kızarmış midye tava... Okurlarımız bu hafta sosyal medyada bu iki lezzeti kıyasladı, hangisini daha çok sevdiklerini anlattı. The Marmara Bodrum’daki Tuti Restaurant’ın şefi Hakan Süve evde midye dolma ve midye tava yapmak isteyenler için tariflerini püf noktalarıyla birlikte paylaştı.
#MidyeRenkli görüntüsüyle sofralarımızı süsleyen, birbirinden nefis yemekler hazırlayabildiğimiz kabak çiçeğini siz nasıl pişiriyorsunuz? Ben en çok cıvık bir hamura bulayıp kızarttığımız halini seviyorum. Bu yazıda hem ailemin özel tarifini vereceğim hem de en iyi şekilde pişirmeniz için püf noktalarını paylaşacağım. Ama kabak çiçeği deyip kabaktan bahsetmemek olmaz! İtalya’da paneleyip kızartırız. Yaz gelse de hepsinden bol bol yesem!
#KabakBizim mutfağımızda enginarın kuzu etli ve terbiyelisi çok sevilir, zeytinyağlısı, dolması ve daha pek çok yemeği yapılır. Enginar göbeğine azıcık limon sıkıp çiğ halde yiyebilir veya salatalarınıza katabilirsiniz. Enginarın reçelini de yaparlar, hatta Seferihisar’da bir mekânın menüsünde tatlısı bile var.
#EnginarMutfakta gelenekselliğin sınırı ne kadar olmalıdır? Hangi yemek ne zamandır bizim? Mutfakta yeni malzemeler kullanmak gelenekselliğe aykırı mı?Yeni pişirme teknikleri gelenekselliği etkiler mi? Gelenek ile gelecek arasında mutfak bir köprü olabilir mi?
#İlisıra (Köy) DolmasıGünümüz mutfaklarında kırmızısı kadar popüler değil, kimileri sadece turşusunu yiyor. Halbuki yeşil domatesi pirinçle pişirebilir veya bol soğanla pilakisini yapabiliriz. Mısır ununa ve ekmek kırıntısına bulayıp kızartmak da mümkün... Tezgâhlarda hâlâ yeşil domates varken önerilerimize bir göz atın...
#ZeytinyağıSöz konusu sarma olunca konuya Tokat yaprağından girilir. Yani yörenin Narince üzümlerinin incecik, damarsız, pişince ağızda dağılan körpe yapraklarından... Ancak ülkemizde asmanın yanı sıra kiraz, dut, fasulye, ayva gibi sebze meyvelerin yapraklarının ya da lahana, pazı gibi sebzelerin sarmaları da başlı başına bir dünya yaratıyor. Anadolu’nun geneline baktığımızda, doğadan toplanan çeşitli yabani otların yapraklarıyla da farklı sarmalar yapıldığını görüyoruz...
#SarmaKalabalık bir yolda yürüyorsunuz.. Herkeste bir telaş, oradan oraya savrulan insanlar, hava serin, uçuşan kızıl çınar yaprakları, esintiyle birlikte sonbahardan tam kışa geçiş, kulağımıza fısıldıyor... Yolun kenarında bir dilenci görüyorsunuz.. İki tane sebze kasasını kendine oturak yapmış ve dileniyor. Bitap durumda, , adama acıyorsunuz.. Bir anda dikkatinizi, adamın oturduğu tahta kasanın içindeki tomarlarca altın ve para çekiyor. Nasıl olabilir.. Dilenci üstünde oturduğu bu zenginliğin farkında bile değil. Hatta rüzgarla birlikte banknotlar birer ikişer uçuşuyor ama adam hala el açıp dilenmeye devam ediyor.
#Pırasa DolmasıBiz Türkler; sarma dolmaya bayılıyoruz, ama ne yazık ki içeriğindeki glisemik indeksi yüksek olan pirinç; çabuk acıkmamıza sebep olmakla beraber yüksek karbonhidrat olduğu için kilo almamıza sebep oluyor. Dolayısıyla her ne kadar lezzetine doyamasak da yemekten bir o kadar da çekiniyoruz.
#DolmaEge mutfağı sadece restoranlarda sunulan yemekleriyle değil, aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ünlü. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde ise yenilikçi şefler sayesinde Michelin ve Gault & Millau gibi dünyaca ünlü rehberlere giren lezzet duraklarıyla gastronomi merkezine dönüşmüş durumda.
#1Havalar iyice soğumaya başladı, vücudumuzu soğuk havalara hazırlamanın vakti geldi. Mevsim geçişlerinde kimi gıda takviyeleri ve vitaminlere saldırıyor kimi de doğanın bize sunduğu şifalı bitkilerden yardım alıyor. Aktarlar kış hazırlığı yapmaya başladılar bile. Ancak bu konuda kulaktan dolma yanlış bilgiler ve doğal bitkilerin yanlış kullanımı yarardan çok zarara neden oluyor. Peki hangi bitkiler gerçekten bağışıklığı güçlendiriyor? Satın alırken nelere dikkat edilmeli? Fazla ve yanlış tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden olur? Uzman Dr. Dinçer Erdinç ile konuştuk
#Bitki ÇaylarıMuğla, tam da şu sıralar eşsiz bir renklilik ve huzur sunuyor. Ormanlar, yavaş yavaş sarı ve kırmızı tonlarla süslenirken, sahillerdeki kalabalıkların azalmasıyla birlikte sakin plajlar, doğa yürüyüşleri için ideal bir ortam yaratıyor. CNN Travel yazarları Richard Quest ve Joe Minihane de geçtiğimiz günlerde Muğla’nın bu etkileyici manzaralarını ve zengin kültürel mirasını deneyimlemek üzere şehri ziyaret etti. İşte bu ikilinin gözünden sonbaharda Muğla'yı keşfetmeniz için tavsiyeler…
#SeyahatGeçen hafta sonu Maça Kızı sıra dışı bir etkinliğe imza attı. Projenin ardında Türkiye’nin turizm elçisi, Maça Kızı ile Bodrum’u dünya sahnesine taşıyan Sahir Erozan ve ülkemizin gurur kaynağı, en önemlisi de bugüne dek tanıdığım en mütevazı şef olan Aret Sahakyan vardı.
#Müge AkgünHasat zamanı bollaşan sebzeleri saklama yöntemlerinin en eskilerinden biri turşulama. Onlarca farklı çeşit ve yöntemi olan turşuların tam vakti. Kimi kısa sürede olan, kimi daha az bilinen farklı tariflerimi deneyin, hazırladığım ipuçları da iyi bir turşunun garantisi...
#TurşuBu yıl hem işim hem de yedi yıl önce yola koyulduğumuz İncili Gastronomi Rehberi Projesi nedeniyle neredeyse ülkemizin dört bir yanını dolaştım. Her kentten, kasabadan, köyden ayrı duygularla döndüm. Ama içlerinde hiç aklımdan çıkmayanı son Gaziantep seyahatim oldu.
#Müge AkgünMeteoroloji Genel Müdürlüğü ve AKOM'dan İstanbul için peş peşe uyarı yapılmıştı. Sarı kodlu alarm verilirken, yapılan uyarıda ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağış tehlikesine dikkat çekildi. Sabah saatlerinde bazı noktalarda görülen sağanak, saatler sonra ilçe ilçe etkili oldu. Yağış nedeniyle Taksim'de cadde ve sokaklar sular altında kaldı. Etkili olan yağış sonrası İstiklal Caddesi göle döndü. Öte yandan İstanbul'un önemli turizm bölgelerinden biri olan Eminönü'ndeki Mısır çarşısını su bastı. Meteoroloji'nin güncellenen tahmin raporunda İstanbul için verilen sarı kodlu alarm son bulurken, Ege ve Akdeniz'de 10 il için alarm seviyesine geçildiği görüldü.
#Hava Durumuİstanbul’a turist olarak gidecekseniz, görülecekler listenizin ilk sıralarına Prens Adaları’nı yazın. Vapurla kolayca ulaşılabilen ve en çok ziyaret edilen Büyükada, Heybeliada, Kınalıada ve Burgazada kentte yaşayanlara da ‘bir tatlı huzur’ yakalama ve çok uzaklaşmadan tatil yapabilme fırsatı sunuyor. Yaz boyu ziyaretçilerini morsalkımlar, mimozalar ve begonvillerle karşılayan adalardan önerilerimiz var.
#Uygar TAYLANEğer aklınızdan bu yaz bir Yunan adaları seyahati geçiyorsa hiç ertelemeyin çünkü kapıda vize uygulaması bunu çok kolaylaştırdı. Bir saatlik deniz yolculuğuyla kendinizi hem evinizde hem dünyanın öteki ucunda hissedebilirsiniz. Turkuvaz renkli suları ve çok tanıdık mutfağıyla karşı kıyıda bizi bekleyen Yunan adalarında yapılacaklar için kapsamlı bir rehber hazırladık; birini seçin ve harekete geçin!
#Aynur TATTERSALLEşsiz doğası ve tarihiyle Göcek gerçek bir dünya mirası. Özellikle de sırtını Antik Likya Kral Mezarları’na dayamış Bedri Rahmi Koyu ile. Ünlü ressam, yazar ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu 1974 yılında dostları, arkadaşlarıyla beraber çıktığı mavi yolculuklardan birinde asıl adı Taşyaka olan koya hayran olur.
#Müge AkgünŞef Rüzgar SÜNBÜL ile Hürriyet & Lezizz'de Sebzeleri kurutarak muhafaza etme yöntemi aslında Anadolu yeme-içme kültürünün vazgeçilmez bir parçasıdır. Sebzenin besin değerini koruma bakımından da bilinen köklü yöntemlerden biridir. Kurutularak saklanabilen yiyecekler arasında patlıcanın yeri başkadır. Yazın taze tüketilen, kış aylarında ise kurutulmuş haliyle birçoğunuzun sofrasından eksik etmediği nefis bir sebzedir. Kurutmak demişken patlıcan nasıl kurutulur diye merak ediyor ve kış için patlıcan nasıl kurutulur şeklindeki sorulara yanıt arıyor olabilirsiniz. O halde bu bilgiler tam size göre. İşte Patlıcan kurutmanın püf noktaları
#Patlıcan Nasıl KurutulurÇullama, çiğ dolma, uzak helva, çeşit çeşit deniz ürünleri... Bozcaada’nın kendisine özgü, Türk ve Rum kültürlerinden etkilenen, hikâyeli zengin bir mutfağı var. Son yıllarda evlerde ve restoranlarda pişen yemekler değişse de uzun süre anakaradan kopuk yaşadıkları için ada halkı mutfak kültürlerini korumayı başarmış.
#Ebru ErkeGirit’te birçok turistik lokanta var ama biraz araştırırsanız iyi mekânlar da var. Bunları ikiye ayırabilirsiniz: Geleneksel mutfak yani tavernalar ve çağdaş Girit mutfağı. Yeni Girit mutfağı da denebilir ikincisine. Bir çeşit suböreği olan ‘bougatsa’ Hanya’da karşıma çıkan en güzel sürprizdi; bizim mutfağın olumlu etkisinin hâlâ devam ettiğinin de kanıtı.
#GiritMasterChef'te düelloyu kazanan isimler dün gece belli oldu. Hız kesmeden eleme turlarına devam eden MasterChef Türkiye'nin 5 Temmuz 2024 tarihli son bölümünde, yarışmacılar üçerli gruplar halinde şeflerin karşısına çıktı. Jüriler Danilo, Mehmet ve Somer Şef'in verdikleri menüleri en başarılı şekilde hazırlayan isimler 3. turu garantiledi. Gecenin yemekleri ise ekşili kuru dolma, arancini, tiramisu ve hingel oldu. Peki, 5 Temmuz 2024 MasterChef'te kimler kazandı, üst tura kimler çıktı? İşte, dün gece en iyi ekşili kuru dolma, arancini, tiramisu ve hingel yemeğini yaparak üst tura çıkan yarışmacılar.
#MasterchefBir yazının başına oturduğunuzda başlığı belirlerseniz içiniz rahat devam edersiniz. Ama itiraf etmeliyim ki bu kez kolay olmadı. Dengesiz, hiç alışkın olmadığımız yakıcı sıcakların yanı sıra turizm ve restoran sektöründeki derin çelişkileri, fiyat politikalarını anlamak ve anlamlandırmak kolay değil. Ama yine de ben bir süre, en azından yaz bitene dek her şeye pozitif yönleriyle bakıp anlatmaktan yanayım...
#Müge AkgünKula Belediye Başkanı Hikmet Dönmez, makam odasında 2 kişinin darbedilmesine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklandı. CHP Manisa İl Başkanlığı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Kamuoyuna yansıyan vahim iddiaları üzülerek takip etmekteyiz. Yargı sürecinin tamamlanmasının ardından kamuoyuna geniş kapsamlı bir açıklama daha yapacağız." ifadelerine yer verildi. Öte yandan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akşay, sosyal medyadan sert tepki gösterdi. Belediye Başkanı Hikmez Dönmez'in ifadesi de ortaya çıktı. Dönmez'in "İddialar tamamen asılsızdır. Benim bir dövün emrim yoktur. M.U. ve H.D. yaralanmalarının çıkan arbede sırasında yaşanıp yaşanmadığını bilemiyorum." dediği öğrenildi.
#Hikmet Dönmez