doğumsal kalp hastalıkları haberleri sayfasında doğumsal kalp hastalıkları hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 339 doğumsal kalp hastalıkları haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Ülkemizde doğumsal kalp hastalığı diğer ülkelerden çok farklı olmamakla birlikte, sık görülüyor. Öyle ki dünyada her yıl bir milyondan fazla, ülkemizde de 15 bin bebek doğumsal kalp hastası olarak dünyaya gözlerini açıyor. Kalbin odacıkları arasındaki delikler, kalbin akciğerlere giden ve kan dağılımını sağlayan damarlardaki darlıklar, karıncık ile kulakçıkların gelişim bozuklukları başta olmak üzere 200’ü aşkın doğumsal kalp hastalığı mevcut. Doğumsal kalp hastalıkları özellikle erken yenidoğan döneminde (doğum sonrası ilk günlerde) hayati risk oluşturan ağır klinik tablolara yol açabiliyor. Ancak erken teşhis ve doğru tedavi yaklaşımlarıyla doğumsal kalp hastalığıyla doğan bebekler sağlıklı ve uzun bir yaşam sürebiliyorlar. Üstelik kalbi besleyen atardamarlara özgü hastalıkların tespiti ve tedavisinde kullanılan ‘anjiyografi’ yönteminde yaşanan önemli gelişmeler sayesinde bazı doğumsal kalp hastalıklarında ameliyat ihtiyacı da giderek azalıyor! Ayrıca ameliyat olabilmesi için kilo alması beklenen yenidoğan dönemindeki bebekler de anjiyografi ile zaman kaybetmeden hayata tutunabiliyor! Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Çevik, günümüzde anjiyografi yöntemiyle pek çok doğumsal kalp hastalığının tedavi edilebildiğine dikkat çekerek önemli bilgiler paylaştı.
#Doğumsal Kalp HastalıklarıOrganların anormal gelişmelerinde en sık görülen hastalık doğumsal kalp hastalıklarıdır. Çocuklarda görülen kalp hastalıklarının büyük çoğunluğunu da yine doğumsal kalp hastalıkları oluşturur. Doğumsal-Pediatrik Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Çeliker, doğumsal kalp hastalıklarının görülme oranının 1000 canlı doğumda 8 civarında olduğunu söylüyor ve bu oran anne veya babada doğumsal kalp hastalığı varsa % 4'e kadar çıkabilir diyor.
#Kalp HastalıklarıÜlkemizde doğumsal kalp hastalığı diğer ülkelerden çok farklı olmamakla birlikte, sık görülüyor. Öyle ki dünyada her yıl bir milyondan fazla, ülkemizde de 15 bin bebek doğumsal kalp hastası olarak dünyaya gözlerini açıyor. Kalbin odacıkları arasındaki delikler, kalbin akciğerlere giden ve kan dağılımını sağlayan damarlardaki darlıklar, karıncık ile kulakçıkların gelişim bozuklukları başta olmak üzere 200’ü aşkın doğumsal kalp hastalığı mevcut. Doğumsal kalp hastalıkları özellikle erken yenidoğan döneminde (doğum sonrası ilk günlerde) hayati risk oluşturan ağır klinik tablolara yol açabiliyor. Ancak erken teşhis ve doğru tedavi yaklaşımlarıyla doğumsal kalp hastalığıyla doğan bebekler sağlıklı ve uzun bir yaşam sürebiliyorlar. Üstelik kalbi besleyen atardamarlara özgü hastalıkların tespiti ve tedavisinde kullanılan ‘anjiyografi’ yönteminde yaşanan önemli gelişmeler sayesinde bazı doğumsal kalp hastalıklarında ameliyat ihtiyacı da giderek azalıyor! Ayrıca ameliyat olabilmesi için kilo alması beklenen yenidoğan dönemindeki bebekler de anjiyografi ile zaman kaybetmeden hayata tutunabiliyor! Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Çevik, günümüzde anjiyografi yöntemiyle pek çok doğumsal kalp hastalığının tedavi edilebildiğine dikkat çekerek önemli bilgiler paylaştı.
#Doğumsal Kalp HastalıklarıYapılan araştırmalara göre ülkemizde 2 milyonun üzerinde insanın kalpyetmezliği yaşadığını belirten kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Harun Evrengül,“Kalp yetmezliği sonucu ölüm oranları pek çok kanser hastalığına bağlı ölümoranlarından daha yüksek. Bu nedenle kalp yetmezliğini erken dönemde teşhis etmek ve hastalık hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak önemli” dedi.
#1ÇOCUKLARDA ve yeni doğanlarda görülen kalp-damar hastalıklarına, bu konuda yetişmiş pediatrik kardiyologlar tarafından tanı konulduğunu ifade eden Prof. Dr. Emin Alp Alayunt, hem erişkin hem çocuk kalp-damar hastalıklarında faaliyet gösteren bir cerrah olarak, bu iki alanı bazen kıyasladığını söyledi.
#İzmir“ÇOCUKLARDA ve yeni doğanlarda görülen kalp-damar hastalıklarına, bu konuda yetişmiş pediatrik kardiyologlar tarafından tanı koyulur” diyen Özel İzmir Gazi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi, Çocuk Kalp Damar Cerrahisi ve Yenidoğan Kalp Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Emin Alp Alayunt, “Hem erişkin hem çocuk kalp-damar hastalıklarında faaliyet gösteren bir cerrah olarak, bu iki alanı bazen kıyaslarım. İlk aklıma gelen zorluğu, yorgunluğu riski değildir. Önce şunu düşünürüm: Yetişkin biri ameliyattan sonra sadece hayatının geri kalan kısmını yaşayacak, ama çocuk bir ömrü ‘bütünüyle’ yaşayacak. En basitinden bu gerçek bile başarılı, komplikasyonsuz geçen bir ameliyattan sonra mutluluğumuzun da o oranda artmasını açıklıyor” ifadelerini kullandı.
#İzmirDown Sendromu, sıklıkla Trozomi 21 olarak bilinen bir kromozomal anomalidir. Trozomi 21 dışında translokasyon ve mozaik tip olmak üzere diğer 2 tipi daha vardır. Tedaviyi gerektiren bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Emzirmeye engel bir durum değildir. Yakın zamanda desteklediğim Down sendromlu bir bebek 2,5 ayında etkin emmeyi başarmıştı.
#BebekZeytin GÖRDÜ soruyor: Alanya’da çoğunlukla yabancıların yaşadığı bir sitede yaşıyorum. 90 dairenin yüzde 70’i yabancı. Sürekli otellerdeki tedbirler konuşuluyor ama mesela Antalya bölgesinde evi olan çok sayıda yabancı var... Dış hatlar açılınca yurtdışından yazlıklarına gelecek bu kişilerin takibi nasıl bir yapılacak?
#GazetehaberiÇocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Celal Akdeniz, doğuştan kalp hastası olan kişilerin son yıllarda geliştirilen tedavilerle rahatça spor yapabileceğini belirtti. Prof. Dr. Akdeniz, “Eskiden açık kalp cerrahisi gerektiren birçok doğumsal kalp hastalığı, artık anjio ile tamamen düzeltilebiliyor” dedi.
#ÇocukKüçük yaşlardaki çocukların kalp sağlığının düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çeken Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Tuğçin Bora Polat, “Yemek yerken terleme veya kısa süreli beslenme ve dinlenmeye ihtiyaç duyması bir kalp hastalığının olduğunu düşündürebilir” dedi.
#ÇocukOrganların anormal gelişmelerinde en sık görülen hastalık doğumsal kalp hastalıklarıdır. Çocuklarda görülen kalp hastalıklarının büyük çoğunluğunu da yine doğumsal kalp hastalıkları oluşturur. Doğumsal-Pediatrik Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Çeliker, doğumsal kalp hastalıklarının görülme oranının 1000 canlı doğumda 8 civarında olduğunu söylüyor ve bu oran anne veya babada doğumsal kalp hastalığı varsa % 4'e kadar çıkabilir diyor.
#Kalp Hastalıkları‘Mavi bebek hastalığı’ olarak bilinen ‘fallot tetralojisi’ bebeklerde ciltte morarma ile belirti veren bir kalp hastalığıdır. Sık görülen bu hastalık artık günümüzde yüz güldürücü sonuçlar elde edilen kalp ameliyatları ile tedavi edilebiliyor.
#Mavi Bebek HastalığıADANA’da, kalbinin sol tarafında doğuştan darlık olan, bu nedenle nefes alma güçlük çeken Esma Aykut (5), Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde, Türkiye’de ilk kez yapılan operasyonla sağlığına kavuştu. Kalp- Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Şah Topçuoğlu, Esma’nın kalbindeki akciğerden gelen kanın pompalanan kısmında geçişi engelleyen darlıklar nedeniyle iki kalp kapakçığının değiştirildiğini söyledi.
#ADANAHer yıl yaklaşık 13 bin-15 bin bebek kalp hastalığıyla dünyaya geliyor. Halen yaklaşık 200 bin kişi de doğumsal kalp hastalığıyla yaşamını sürdürüyor. Çocuk kalp ve damar cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Ersin Erek doğumsal kalp hastalıklarıyla ilgili hem hasta hem de ailelere yönelik bir kılavuz kitap yazdı.
#Kalp HastalığıDünyada ve Türkiye’de benzer olarak 1/4000 sıklıkta görülen büyüme hormonu eksikliği hafif ya da ağır tablolarla seyredebiliyor ve ağır vakalar tedavi edilmezse aşırı boy kısalığıyla sonuçlanıyor. Prof. Dr. Zehra Aycan, büyüme geriliği tedavisine ne kadar erken başlanırsa, boy kazanımının o kadar iyi olacağını belirterek, anne ve babalarını çocuklarının büyümelerini yakından takip etme ve yetersiz büyümeden şüphe duydukları anda doktora başvurmaları konusunda uyardı.
#Anne Karnında GelişimKENT Sağlık Grubu ve MaviBahçe işbirliğinde “Dünya Doğumsal Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası" nedeniyle 13-14 Şubat tarihlerinde çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Program kapsamında sağlıklı nesiller için bebeklerde ve çocuklarda kalp sağlığına dikkat çekilecek.
#İzmir