Güncelleme Tarihi:
Alayunt, “İlk aklıma gelen zorluğu, yorgunluğu riski değildir. Önce şunu düşünürüm: Yetişkin biri ameliyattan sonra sadece hayatının geri kalan kısmını yaşayacak, ama çocuk bir ömrü ‘bütünüyle’ yaşayacak. En basitinden bu gerçek bile başarılı, komplikasyonsuz geçen bir ameliyattan sonra mutluluğumuzun da o oranda artmasını açıklar” dedi. Yetişkin cerrahisinde uzmanlığını alan cerrahların, doğumsal kalp hastalıkları cerrahisi üzerine ayrıca bir yandal ihtisası daha yaptıklarını kaydeden Alayunt, “Ancak yetkinleşme çok daha uzun yıllar alır. Son yıllarda konunun öneminin anlaşılmasıyla beraber ülkemizde gerçekten çok yol alınmıştır. Geçmiş yıllarda kaçınılan, riskli görülen bir çok girişim, rahatlıkla yapılabilir hale gelmiştir. Yine de zorluk ve risk skalası orantısal olarak yüksek bir alandır” diye konuştu.
İYİ BİR EKİP OLACAKSINIZ
“Çocuk kalbini tedavi etmek istiyorsak, olmazsa olmaz bazı şartlarımız olacaktır” diyen Prof. Dr. Alayunt, şöyle devam etti: “İyi bir ekip olacaksınız (bakın kuracaksınız demiyorum); iyi bir yoğun bakımınız olacak, araç gereç ve sarf malzemelerinde sıkıntınız olmayacak, hizmet yoğunluğunuz kesintisiz belli bir düzeyde olacak, tüm çalışanlarınız motive olacak ve çocuğu kendi çocuğu gibi sevecek, öyle takip edecekler. Kesin olarak şart bunlar. Başka türlü eziyetten, mutsuzluktan başka bir şey bulamazsınız.”
KALP, YAŞAMIN KENDİSİDİR
Klişe deyimle kalbin bir pompa olduğunu belirten Prof. Dr. Emin Alp Alayunt, şu bilgileri verdi: “Kalp, yaşamın ta kendisidir. Kalp sağ ve sol yarı olarak ikiye ayrılır. Sağ kalp kirli kanı akciğerlere yollar; oksijenlensin, temizlensin diye. Sol kalp ise akciğerlerden temiz kanı alır, belli bir basınçla vucuda basar; tüm organlar, hücreler oksijen alsın ve beslensin diye. Kalbin iş yapan, basınç üreten kısımları karıncıklardır (ventriküller). Kulakçıklar (atriumlar) kanın toplandığı düşük basınçlı odacıklardır. Sağ tarafta sağ kulakçık sağ karıncık bulunur; sol tarafta sol kulakçık sol karıncık bulunur. Elektrik meraklılarına bir gönderme yapacak olursak, kalp seri bağlanmış bir devredir. Arada akciğerler bulunur. Şöyle: Vücuttan gelen kirli kan sağ kulakçık, sağ karıncık, akciğer atardamarı, akciğerlere gelir, akciğerde temizlenen kan sol kulakçık, sol karıncık, aort ana atardamarlıyla tekrar vucuda gider. Sağ ve sol taraf arasında septum denen bölmeler vardır. Bu bölmeler kirli ve temiz kanın birbirine karışmasını engeller. Çok önemli olarak kulakçık ve karıncık arasında ve karıncıkla çıkan damar arasında kapaklar vardır. Kanın geri kaçmasını engellerler. Bu seri devrede nerede hangi seviyede problem varsa, işte hasta yakınının eline tutuşturulan raporlarda bu yazar.”