Günümüzde iletişim araçları geliştikçe, aramızdaki iletişim azalıyor. Gün geçtikçe konuşkanlığımızı kaybediyoruz adeta. Konuştuğumuz zaman da ne kadar etkili iletişim kurabiliyoruz? Hep bir savaş ve çatışma halindeyiz genelde. Peki, sebebi nedir bu iletişim çağındaki iletişimsizliğin?
#İletişim KurmakYapılan araştırmalara göre çocuklar, yetişkinlerin kendileriyle iletişim kurmaya istekli olmadıklarını düşünüyor. Oysa bu büyük bir yanılgı. Sorun aslında ebeveynlerin konuşmakta isteksiz olması değil, doğru iletim yolundan sapması... Peki ne yapmak, nelere dikkat etmek gerek? İşte yanıtlar...
#Tülay Demir Oktay15 günlük tatil arasından sonra 5 Şubat Pazartesi günü okullarda ikinci dönem başladı. Birinci yarıyılın son haftası da karne haftası olarak adlandırıldığı için, sınavlar çoktan bitmiş ve öğrenciler genelde akademik ortamdan kopmuş oluyorlar. Neredeyse bir aya yakın bir zamanı kapsayan tatil havası, neredeyse topyekün okul olarak, idareci, öğretmen ve öğrenciler akademik ortama ara veriyorlar ve yeniden, tabiri caizse kaldığı yerden veya silbaştan bir daha başlayacak. Farklı eğitim kademeleri açısından bakıldığında, okul öncesi, ilköğretim 1 ve 2’nci kademe, orta öğretim ve yüksek öğretimde farklılıkların olması kaçınılmaz. Ayrıca özellikle orta öğretimde okulun eğitim niteliğine bağlı olarak ( Mesleki, Anadolu, İmam Hatip, Sanat, Spor, Turizm vs.) ta öğrencilerin ve oğlun tepkileri farklılaşacak.
#Konuk YazarZaman geçirmek ve kendini bu alanda geliştirmek için en iyi araçlardan bir tanesidir. GTFO da bu oyunlar arasında 2019 yılından beridir yerini almaktadır. Gtfo Türkiye'de de büyük bir oyuncu kitlesine sahiptir. Sizler için GTFO oyununun özellikleri, içeriği ve nasıl oynandığı hakkında detayları derledik.
#GtfoZihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.
#2021 YKSProjemiz Hayat Derneği tarafından yürütülen “Geleceğe Dokunan Anneler Projesi”, “duygusal ihmal” konusuna anneler eliyle dikkat çekilmesi ve gelecek nesillerin güçlendirilmesini hedefliyor. Epsilon Yayınları’ndan çıkan “Geleceğe Dokunan Anneler” kitabı da duygusal ihmalin gelecekte yol açabileceği olumsuz davranış kalıplarını engellemeyi hedefliyor. Projemiz Hayat Derneği kurucusu Aslı Özdemir ile bir araya geldik ve çocukluktaki duygusal ihmali önlemede neler yapılması gerektiğini konuştuk.
#Aslı ÖzdemirYaşanan pandemi süreciyle birlikte daha da hızlı dijitalleşen dünya, hayatımızı çok kolaylaştırırken yeni, alışılmamış riskleri ve sorunları da beraberinde getiriyor. Bilgisayar ve internetin hayatımızın büyük bir bölümünde yer alması yaşamımıza yeni kavramları da soktu. Bunlardan en bilinenlerinden biri siber suç. Neredeyse her gün bir yerlerde gördüğümüz siber suç nedir? Siber suçla nasıl mücadele edilir?
#GüvenlikTürkiye’de 54 milyon kullanıcısı olan sosyal medya artık her an ‘elimizin altında’. Kimi zaman hayat kurtaran dayanışmasıyla, kimi zaman kavgalarıyla, sahte hesaplarıyla sürekli gündemde. İletişim Başkanlığı sosyal medya okuryazarlığına katkı vermek için ‘Sosyal Medya Kullanım Kılavuzu’ hazırladı. Hem bu çalışmayı hem de sosyal medyanın yükselen gücünü, İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun ile konuştuk.
#Gazetehaberleri“Tablet, bilgisayar, telefon gibi ‘ekran’ özelliği gösteren teknolojik ürünler, sınırlı sayıda duyuya hitap ederler” diyen Çocuk ve Ergen Psikolojisi Uzmanı Kln. Psk. Emel Güler, bu durumun çocukların algı kabiliyetlerini sınırladığını söyledi.
#TelefonDünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan ABD’deki Carnegie Mellon Üniversitesi’nde yapay zekâ konusunda çalışmalarda bulunan Prof. Dr. John Stamper, Türkiye Özel Okullar Derneği’nin Antalya’da düzenlediği ‘Eğitimde Yeni Akımlar’ konulu sempozyumda en dikkat çeken konuşmacılardan biri oldu. Prof. Stamper, “Yapay zekâ öğretmenin yerini almayacak, ona destek olacak. Ama öğretmenin rolü değişiyor. Öğretmen sınıfta geleneksel biçimde ders anlatmaya devam edecek. En az 50 yıl daha öğretmenlere ihtiyaç var” dedi. 1000’i aşkın eğitimcinin katıldığı konferans sonrası görüştüğüm Prof. Stamper, şunları söyledi:
#Yazarİntiharların büyük ölçüde önlenebileceğini belirten psikiyatri uzmanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Nurmedov, intihar etme niyetinde olan kişinin mutlaka bir kez bunu sözlü olarak dile getirdiğini vurguladı. Nurmedov, kişinin verdiği mesajların doğru değerlendirilmesi halinde intiharın önüne geçilebileceğini söyledi.
#İntiharSevgi Karaca, uzmanı olduğu Çin yüz okuma sanatını öğrendikten sonra sizin de aynayı elinizden bırakamayacağınızı iddia ediyor. Yazdığı ‘Sen Gerçekte Sen misin?’ kitabında o aynayı önce ünlülere çeviriyor ve yüzlerinden onların kişiliğini okuyor. Yazarın iddiasına göre sizi daha mutlu bir geleceğe taşıyacak hayatın şifreleri aslında kendi yüzünüzde gizli.
#İpek Özbey