Güncelleme Tarihi:
Zihin en büyük sanatçıdır. Hayalleriyle olmayanı var kılar. Kendi yaratıcılığına açılanlar o yüzden sanatla uyumlanırlar. Ruhsal gelişim kitaplarının didaktik dilinden sıyrılan 'Ben O Hayalim' kitabı bu yüzden şaşırtıcı bir etki bırakıyor insanın üzerinde. Arka kapak yazısı kısa ve net olduğu için gizemli bir koridora girmiş gibi efsunlanıp ilerliyorsunuz kitabın içine doğru.
Yaratıcılığın zihinsel inşasından bahseden kitap boyunca bilinçaltının şaşırtıcı bir sergisinde dolaşıyor gibi hissettiğimiz vurgularla dolu bir eser. Yazarı Gülnur Ünal, 'aile ve ilişki mentoru', aile danışmanlığı alanında yüksek lisansı yapmış donanımlı bir yazar. Hem bilimin ışığıyla şekillendirmiş eğitimini, hem de şamanik eğitimler almış, Zen Budist öğretileriyle de yolculuğu devam ediyor.
Feniks Yayınevi markasıyla okurla buluşturulan 'Ben O Hayalim' kitabı beş ana bölümden oluşuyor. İlk bölüm, “Bitti diye üzülme, yaşandı diye sevin” başlığını taşıyor. Yorgun bir ilişkiden kurtulan bireyin duygu dünyasını keşfetmesi için rehberlik yapan satırlarla iç dinamizmin basamakları tırmanılmaya başlıyor. Yaşamdaki beklentileri sorgulandığı bu ana bölüm kendini yeniden var etme yolculuğunun nüanslarına dokunuyor.
“Önemlli bir ipucu vereyim, bilinçaltımız ‘dışarıdaki’ ‘gerçeklik’le içinizde ‘yarattığınız’ ‘gerçeklik’ arasındaki farkı ayırt edemez. Ne demek bu? Bir şeyi gözümüzde canlandırarak önce içimizde yeni bir ‘manzara’ yaratır, sonra da bunun dış dünyada doğurduğu sonuçları görürüz.”
“Bir ilişkiyi sizin kriterlerinize, hayallerinize ve isteklerinize göre yürütmenin tek yolu kendi yazdığınız senaryoyu yürürlüğe sokmak ve gerçek olana kadar sabırla beklemektir.”
İkinci bölüm, 'Bilinçaltına Yolculuk' ise içimizdeki sınırsız güce erişim kaynaklarını fark etmemizi ve çeşitli tekniklerle aktive etmemizi sağlıyor. Bilinçaltımızın işleyişini öz ve net tanımlarla aktarırken kalıplarımızı nasıl kıracağımızın bilgilerine ulaşıyoruz.
“Bilinçaltımız son derece bilgedir. Bütün soruların cevaplarını bilir, fakat bildiğini bilmez. Bizimle tartışmaz ya da bize karşı gelmez. Bilincimizde engeller, kısıtlamalar, ertelemeler belirlediğimizdeyse, bilinçaltımızda var olan bilgelik ve zekayı reddetmiş oluruz.”
Üçüncü bölüm, 'Titreşimler' ise fizik ve kadim prensipler üzerinden genişletilerek fakat öz bilgiler aktarılarak anlatılıyor. İlgi çekici bir bölüm. İlişki yorgunu insanların dikkatini çekebilecek sıradışı bilgilerle dolu.
Çarpıcı farkındalık sağlayan bu bölümde “Eğer frekansları uyumlu değilse iki kişi yan yana duramaz” cümlesi ve ardından gelen bilgiler örtülü kalmış birçok sorunun cevabını veriyor.
Dördüncü bölüm, 'Yeni bir hayat yaratma: Yaratıcı İmgeleme' hayatını yeniden yaratma yolculuğuna çıkmış bireyin tekrar tekrar okuyup pratik yapması gereken, akıcı bir üslupla aktarılan bilgilerle dolu. “Yaratıcı İmgeleme Bir Sihirdir” başlığında aktarılan olumlama teknikleriyle yeni bir evrenin kapılarının nasıl açılabileceği anlatılıyor:
“Evren, bütünün hayrını gözetmeden kimseye torpil geçmez, yani hepimiz eşit derecede özeliz.”
“En etkili olumlamalar, en kısa ve sade olandır. Güçlü bir duyguyu sade bir biçimde ifade etmek güçlü bir etki oluşturur.”
“Yaratıcı imgeleme rollerin, klişe söz ve davranışların dışına çıkıp gelişmemizi sağlayan harika bir vasıtadır.”
Beşinci bölüm, 'Sağlıklı İletişim' müthiş ipuçları vererek hayatımızdaki her ilişki biçimine yön vermemize yardımcı oluyor. Olumlu cümlelerle çok açıklamaya gerek kalmadan kendinizi anlatmak istiyorsanız kullanmanız gereken iletişim dili örneklerle açılıyor.
Carl Gustav Jung’dan alıntılanan, “İki kişiliğin buluşması, iki kimyasal maddenin teması gibidir. Herhangi bir reaksiyon varsa ikisi de dönüşür.” cümlesiyle pekiştirilen bilgiler gerçek ve samimi iletişimin anahtaralırı sunuyor.
“Herkesin sağlıklı bir ilişki yaratmaya ve istediklerini oluşturmaya hakkı var” diyen Gülnur Ünal’ın Ben O Hayalim, kitabı kendimizi yeniden yaratma, kim olduğumuzu fark etme sürecine girdiğimiz eşsiz bilgi çağının ihtiyaçlarına cevap veren rehber bir kitap.