Çin’den başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüs can almaya devam ediyor. Yapılan çalışmalar, corona virüslerin yüzey tipi ve ortam sıcaklığına göre birkaç saat veya birkaç güne kadar etkisini sürdürdüğünü gösteriyor. Bu tür virüslerin zarf veya paket gibi nesnelerde uzun süre hayatta kalmadığının tespit edildiğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzm. Dr. Fatma Nur Özdoğan “Bugüne kadar yapılan çalışmalar, COVID-19'a neden olan virüsün, esas olarak hava vasıtasından çok, temas yoluyla bulaştığını göstermektedir. İnsanların birbiri ile temastan kaçınması ve yoğun temasta olacağı yerlerden uzak durması gerekir” dedi.
#KoronavirusProf. Dr. Mustafa Tayar, doğru yıkanmayan ellerdeki gözle görülmeyen bakteri ve mikropların gıdayla teması ya da direkt vücuda alınmasının tehlikelerine vurgu yaparak, "Bu mikroorganizmalardan dolayı yaşanan gıda zehirlenmesinde basit bir ishalden ölüme kadar giden bir bedel ödeme durumu ortaya çıkar" dedi.
#Doğru El YıkamakYaşadığımız ortamlarda hijyen sağlamak için harcadığımız zaman ve emek boşa gitmiyor. Zira araştırmalara göre enfeksiyonları büyük oranda ev, okul, iş yerlerimizden alıyoruz. Mikroplar 24 saat içinde milyonları bulabiliyor. Temizlik sırasında yüzeylerin üzerinde bezi gezdirmek yetmiyor.
Max Wrathall spor sonrası arkadaşlarıyla verdiği kısa kahve molanın tadını çıkarıyordu, ta ki her şey kararana kadar. Yere yığılan Max aniden bir nöbet geçirdi. Bu, hayatında geçirdiği ilk nöbetti ve beyin tümörünün alınması için beş saat süren bir ameliyatla sonuçlanan korkunç bir olaylar zincirini başlatacaktı.
#Beyin TümörüMax Wrathall spor salonunun otoparkında arkadaşlarıyla sohbet ederken, hak ettiği bir kahveyi içmek için sabırsızlanıyordu. Max, arkadaşlarıyla verdiği kısa molanın tadını çıkarıyordu, ta ki her şey kararana kadar. Yere yığılan Max aniden bir nöbet geçirdi. Bu, hayatında geçirdiği ilk nöbetti ve beyin tümörünün alınması için beş saat süren bir ameliyatla sonuçlanan korkunç bir olaylar zincirini başlatacaktı.
#Beyin TümörüÇamaşırlarınızı sıcak su ile mi yıkıyorsunuz yoksa soğuk su ile mi? Yumuşatıcı kullanıyor musunuz? Hangi çamaşıra ne kadar deterjan kullanıyorsunuz? Deterjanı makinenin içine mi yoksa deterjan gözüne mi koyuyorsunuz? Çamaşırları makineye kirli sepettinden aldığınız gibi mı atıyorsunuz yoksa tersini çeviriyor musunuz? Her soruya verdiğiniz cevap kıyafetlerinizin daha uzun ömürlü olmasını etkiliyor. Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. İlkan Özkan ile çamaşır yıkaken yaptığımız hataları ve asıl yapılması gerekenleri konuştuk.
#Çamaşır YıkamaKıyafetlerimizi sıcak su ile mi yıkayalım soğuk su ile mi? Yumuşatıcı dost mu düşman mı? Ne kadar deterjan kullanmalıyız? Deterjanı makinenin içine mi koyalım deterjan gözüne mi? Yaptığımız hangi hatalar giysilerimizin ömrünü kısaltıyor? Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. İlkan Özkan ile kıyafetlerimizin bakımı konusunda bir rehber hazırladık.
#Çamaşır YıkamaMaske, mesafe, hijyen… Bu üç kelime uzun süren pandemi döneminde hepimizin aklın kazındı ve çoğumuzu o zor zamanlarda sağlıklı tutmayı başardı. Havalar soğudukça ve kapalı alanlara girildikçe salgın hastalıklar gündemde yine ilk sırayı aldı fakat uygulayacağınız bazı basit tedbirlerle hastalıklardan büyük oranda korunmak mümkün. Bu kış hastalıkları sizden uzak tutacak tedbirleri hemen keşfedin!
#Sponsorlu İçerikKargo poşetlerine kimyasal atık muamelesi yaptığımız, marketten aldıklarımızı tek tek yıkadığımız zamanlar daha dün gibi. Son günlerde koronavirüse yakalananların sayısında yine bir artış görülse de artık pandemi dönemindeki alışkanlıklarımızın çoğunu sürdürmüyoruz. 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü sebebiyle 100 kişiye hangi alışkanlıkları hâlâ önemsediklerini, hangilerini unuttuklarını sorduk. Gördük ki pandemi birçoğumuzda derin iz bırakmış.
#Hazan AKÖZ IŞIKKanal D’nin sevilen dizisi “Üç Kız Kardeş” yeni sezona başlıyor. Dizide hikâye, kült film “Selvi Boylum Al Yazmalım”ı hatırlatan bir noktaya geldi. İzleyici merakta: Türkan (Özgü Kaya) ilk aşkı Somer’i (Berker Güven) mi seçecek, yoksa zor günlerinde yanında olan, onu tüm kalbiyle destekleyen seven Kartal’ı (Gökberk Demirci) mı? Sizin yorumlarınızı alalım...
#Üç Kız KardeşUmumi tuvaletlerin mikrop yuvası olduğunu hemen hepimiz tahmin ediyoruz. Peki bu mikropların ne kadar fazla ve riskli olabileceği konusunda herhangi bir fikriniz var mı? Umumi tuvaletlerden bulaşma riski olan tüm hastalıkları uzman isimlerle konuştuk
#Umumi Tuvaletlerİster kış olsun ister yaz, cildin parlak ve sağlıklı görünmesini sağlamak için düzenli temizlik çok önemli. Çevrenizden ve sosyal medyadan "Yüzünüzü şöyle yıkarsanız, bu ürünü kullanırsanız daha iyi sonuç alırsınız" gibi pek çok farklı görüş duymuş olabilirsiniz. Peki bu iddiaların hangileri doğru? Dermatologlar yanıtladı…
#Sağlıkİslamiyet'in en önemli şartlarından bir tanesi de Gusül abdestidir. Kadın ve erkeğin mutlaka yerine getirmesi gereken farzlardan biri olarak tanımlanmaktadır. Gusül bütün temizlik anlamına gelmektedir. Cünüp halinden çıkmak temizlenmek, temelinde hijyen ve temizliği ifade etmektedir. Kadınlarda Gusül abdesti alınmadan önce bütün vücut temizliği gerçekleşmeli ve en son Besmele çekerek yazımızda belirtileceği gibi gusül abdesti almak gerekmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kadınlarda Gusül AbdestiÇocuklarda oldukça sık görülen el ayak hastalığı, bazı virüslerin sebep olduğu enfeksiyon ile gelişim gösteren ve döküntülü bir hastalık olarak bilinir. Ağız çevresinde ya da ağızda yaralar, bacak ve ayaklarda döküntüler ile net bir şekilde kendisini gösterir. Ciddi bulgular göstermese de oldukça rahatsız edici bir hastalık olarak bilinir. 10 yaş ve altı çocuklarda daha fazla görülse de her yaştan kesimde görülebilir. Ebeveynler, bu hastalığın bulaşıcılığı kolay olduğundan dolayı çocuklarında sık sık bu hastalık ile karşı karşıya gelebilir. Çocuklarda el ayak hastalığı belirtileri nelerdir, neden olur? İşte, el ayak hastalığı ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.
Böcek ilaçlama mevsimi geldi, zehirlenme vakaları artmaya başladı. Kimi ilaçlama firmalarına yaptırıyor kimi de denetimsizce satın aldığı zehirlerle ilaçlamayı kendi yapmaya çalışıyor. Böceklerden kurtulmak için tarım ilacı tercih edenler ise hem kendilerinin hem de komşularının hayatını tehlikeye sokuyor. Firmalar “Kokusuz, zararsız, evde durmanızda sorun yok” dese de bu ilaçların solunması insan sağlığını tehdit ediyor mu? Zehirlenmeler nasıl yaşanıyor? Uzmanlarla konuştuk..
#ZehirlenmeMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM'de partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Bahçeli, Suriye'nin kuzeyine olası harekata ilişkin "Türkiye, bölücü teröre müsaade etmeyeceğini hem sınır içinde hem de sınır ötesinde güç kullanarak ve şehitler vererek kanıtlamıştır. Fitnenin başı gövdesinden koparılacak, kökü de kazınacaktır" ifadelerini kullandı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na çağrıda bulunan Bahçeli, "Neyi bekliyorsun? Mertsen çık söyle, adamsan kararını açıkla: Aday mısın değil misin?" dedi.
#BahçeliEvcil hayvanlarımızın mama kâselerinin rutin temizliği sandığımızdan çok daha önemli. Kâseler sık temizlenmediğinde hem bizim sağlığımız hem de onların sağlığı tehlikede! İşte evimizdeki tehlikeyi gözler önüne seren araştırmanın sonuçları…
#Köpek MamasıCovid-19’un ilk çıktığı günden bu yana en az risk barından grup hep çocuklar oldu. Ta ki Omicron varyantına kadar… Dünyadan gelen veriler Omicron’un çocukları diğer varyantlara göre daha fazla enfekte ettiğini ve hastaneye yatış oranlarını da arttırdığını gösteriyor. Haliyle ebeveynlerin kafasında da sayısız soru var. İşte o önemli sorular ve 5 farklı uzmandan detaylı cevaplar…
#KoronavirüsMaskelerimiz virüsten korunmak için en güçlü silahlarımızdan biri. Omicron ile bulaşıcılığın tavan yaptığı bugünlerde maske kullanımı daha da hayati hale geldi. Ancak artık alışkanlık haline gelen ve normal görülen bazı maske kullanım hataları Covid'e davetiye çıkarıyor...
#KoronavirüsKoronavirüsün son ortaya çıkan varyantı Omicron, hızla yayılarak neredeyse tüm dünyada baskın varyant haline geldi. Hemen hemen tüm ülkelerde vaka sayıları rekor kırarken pek çok uzman artık maske ve mesafe kuralları için bilgilerin yenilenmesi gerektiğini savunuyor. Özellikle 2 metre sosyal mesafe kuralı gibi daha önce uygulanan bazı kuralların artık geçerliliğini yitirdiği söyleniyor. Maskeler için de önemli uyarılar mevcut. Peki yeni varyanta karşı yeni kurallar neler olmalı? Hangi maskeyi nasıl takmalıyız? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsYüzyılın salgın hastalığı Covid-19 nedeniyle olağanüstü günlerden geçtiğimiz bu süreçte, öğrencilerin sınıfta dikkat etmesi gereken kurallar da kritik önem taşıyor. Örneğin; kalemi ağıza götürmek, farkında olmadan elini yüzüne, gözüne sürmek, hatta arkadaşlarıyla yiyecek ya da okul araç gereçlerini masumane paylaşmak bile bulaş riskini artırabiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur, pandemi sürecinde Covid-19 riskine ve kış hastalıklarına karşı çocuklara mutlaka anlatılması gereken önlemlerle ilgili önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Covid-19