Çocuklarda el ayak hastalığı belirtileri nelerdir ve neden olur? El ayak hastalığı nasıl geçer ve tedavisi nasıldır

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda el ayak hastalığı belirtileri nelerdir ve neden olur El ayak hastalığı nasıl geçer ve tedavisi nasıldır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2022 18:30

Çocuklarda oldukça sık görülen el ayak hastalığı, bazı virüslerin sebep olduğu enfeksiyon ile gelişim gösteren ve döküntülü bir hastalık olarak bilinir. Ağız çevresinde ya da ağızda yaralar, bacak ve ayaklarda döküntüler ile net bir şekilde kendisini gösterir. Ciddi bulgular göstermese de oldukça rahatsız edici bir hastalık olarak bilinir. 10 yaş ve altı çocuklarda daha fazla görülse de her yaştan kesimde görülebilir. Ebeveynler, bu hastalığın bulaşıcılığı kolay olduğundan dolayı çocuklarında sık sık bu hastalık ile karşı karşıya gelebilir. Çocuklarda el ayak hastalığı belirtileri nelerdir, neden olur? İşte, el ayak hastalığı ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.

Haberin Devamı

 

 El ayak hastalığı olarak bilinen kaşıntı ya da döküntüler ile görülen bu hastalık, daha çok 10 yaş ve altı çocuklarda gözlemlenir.

  Çocuklarda El Ayak Hastalığı Neden Olur?

  Çocuklarda görülme sıklığı daha fazla olan el ayak hastalığına neden olan iki tane virüs vardır. Bu virüslerin isimleri enterovirüs 71 ve coxsackirus A16 adları ile bilinir. Çocuklar sürekli oyun halinde ve temas halinde olduklarından dolayı bulaşma oranı daha fazladır. Hastalığı taşıyan birinin eşyası, oyuncağı ya da kapı kolu gibi nesnelerle temas halinde virüs alınabilir. Yaz aylarında iken ve sonbahar mevsiminde kolay bir şekilde yayılmaktadır. Kabarcıklarda olan sıvı, öksürük ve hapşırık sonrası havada olan solunum damlası, tükürük, dışkı ile yayılma gösterir.

Haberin Devamı

  Çocuklarda El Ayak Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

  Çocuklarda el ayak hastalığının erken dönemde olan belirtileri boğaz ağrısı ve ateştir. Ağız içerisinde ya da çevresinde ağrılı kabarcıklar olabilir. İlk belirtiler görülmeye başladıktan sonra avuç içleri ve ayak tabanında da kızarıklık görülebilir. Sonrasında bu kızarıklar su toplayabilir ve kabarcık haline dönüşebilir. Diz, dirsek ve kalçalarda ise döküntüler görülür. Huzursuzluk, halsizlik, baş ağrısı, mide bulantısı ve iştahsızlık da çocuklarda el ayak hastalığının diğer belirtileri arasında yer alır. Bazı çocukların tırnaklarının düşmesi de belirti olarak sayılabilir.

  Çocuklarda El Ayak Hastalığı Nasıl Geçer?

  Çocuklarda bu hastalık görüldüğü zaman istenilen şey ilk etkilerin ortadan kaldırılması olur. Bunun için yoğurt gibi boğaza iyi gelen ve boğaz ağrısını hafifleten besinleri tüketmek önerilir. Sert yiyecekleri hazmetmek çocuğa acı vereceğinden dolayı soğuk olan çorbalar önerilir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için de vücudun istediği besinleri almada yardımcı olmaktadır.

  Uzmanın önerdiği krem ve losyonlar bu hastalığa iyi gelen yöntemlerdendir. Kızaran ve kabaran bölgelere Hindistan cevizi yağı uygulanması iyileşmeyi hızlandırır. Hastalığın ilk günleri bulaşma riski çok yüksektir. Virüsler belirti göstermeyi bıraktıktan sonra da dışkı ya da ağız yolu ile bulaşma gösterebilir. Çocukların başka çocuklar ile ya da dışarıda fazla temas halinde olduğu durumlarda iyice yıkamak ve hijyen etmek gerekir. Özellikle ebeveynler burnu sildikten ve altını temizlediği zaman ellerin iyice yıkanması gerekir.

Haberin Devamı

  Çocuklarda El Ayak Hastalığı Tedavisi Nasıldır?

  Tedaviye başlanmadan önce hastalığın tanısı doğru bir şekilde tespit edilmelidir. Hasta şikayetini dikkate almak ve sorgulamak, vücutta ortaya çıkan yaraların incelenmesi gerekir. Bazı durumlarda bu durumlar tanı için yetmeyebilir. Bu durumlarda kan örneği ya da dışkı testi yapılır. El ayak hastalığının net bir tedavi yöntemi bulunmaz ancak hafifletmek için bazı yöntemler uygulanır. 7 ila 10 gün arasında kendiliğinden iyileşmeye başlayan bir hastalıktır. Çocuklarda olan el ayak hastalığının herhangi bir aşısı bulunmaz. Doktorun önermiş olduğu ateş düşürücüler, ağrı kesiciler alınmalıdır. Başka ilaçların doktor önermedikçe kullanılmaması önerilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!