Üniversiteler bu yıl YÖK’ün aldığı tavsiye kararı doğrultusunda 2 Ekim’de açılacak. 1 milyondan fazla yeni üniversitelinin okullarıyla buluşmasına da sadece 10 gün kaldı. Yeni bir başlangıca yelken açacak olan öğrenciler, farklı bir sosyal ortamın kapısını aralayacak. Peki, yeni üniversitelileri okullarında neler bekliyor? Kampuse, derslere ve hocalarına kolayca nasıl uyum sağlayabilirler? ODTÜ Kıbrıs Kampusu Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Bugay Sökmez, üniversiteye uyum yollarını 10 maddede sıraladı:
#YÖKUyum programı kapsamında okulöncesi, ilkokul 1 ve lise 9’uncu sınıf öğrencileri, 4-8 Eylül haftasında okula başlayacak. Kimi ilk kez okullu olacak kimi yeni arkadaş ve öğretmenleriyle tanışacak. Eğitim uzmanı Doç. Dr. Aslı Bugay Sökmez, velilerin bu stresli süreci sorunsuz atlatması için önemli tavsiyeler verdi...
#OKULİlkokul birinci sınıfa başlayacak yaklaşık 1.5 milyon çocuğun anne babalarının kafası bugünlerde biraz karışık. Çocuğu için en doğru tercihi yapmak isteyen ailelerin önünde birçok kriter bulunuyor. Uzmanlar ise en önemli kriterin eve yakın okulu seçmek olduğunu söylüyor.
#OKULİyi bir üniversitede okumak isteyen adaylar için tercih dönemi başladı. Uzmanlar, kısa tercih listesinin risk taşıdığını belirterek, “'Sıralamam bu bölüme yetiyor, mutlaka yerleşirim' diye düşünmeyin, sürpriz yaşamayın” uyarısında bulundu.
#YÜKSEKÖĞRETİM Kurumları SınavıÜniversite sınavlarına sayılı günler kala hem adaylar hem de ailelerde stres düzeyi yükseldi. Eğitim uzmanları öğrencilere ve ebeveynlerine son günlerde rahatlatıcı aktiviteler önerdi, sınav sırasında da heyecanı yenmenin ve baskıyı azaltmanın yollarını anlattı...
#YKSOkullarda travmanın etkilerini en aza indirmek ve öğretmenlerin sınıflarda güvenli bir eğitim ortamı, yani güvenli sınıf iklimi oluşturmalarını kolaylaştırmak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı ve UNICEF işbirliğinde ‘Afet Sonrası Öğretmenlerin Psikososyal Destek Becerilerinin Geliştirilmesi Projesi’ hazırlandı.
#ÖğretmenDepremi birebir yaşamayanlar da şuanda korku ve endişe ile günlük hayatını sürdürmekte zorluk yaşayabilir. Bunun nedeni sadece depremzedelere üzülmüş olmak değil, aynı zamanda ülkemiz deprem fay hattında olduğu için özellikle İstanbul ve İzmir gibi daha önce depremi yaşamış ve yüksek katlı binalarda yaşayanlar daha çok korku, endişe ve hatta panik atak yaşıyor olabilir. Bu aileler, ne söyleyeceklerini bilemedikleri için çocukları ile deprem hakkında konuşmakta da daha çok zorlanabilir. Ama depremi yaşadığımız ve her yerde depremin konuşulduğu şu günlerde ebeveynlerin çocuklarıyla deprem ve hatta ölüm hakkında konuşmaya hazır olmaları gerekir.
#Konuk YazarOkul öncesi, ilk ve orta öğretim düzeyinde eğitim öğretim gören 19 milyondan fazla öğrenci 20 Ocak Cuma günü karne alacak ve iki haftalık yarıyıl tatili başlayacak. Birçok öğrenci tatili, karnesindeki yüksek notların mutluluğuyla karşılayacak ama bazıları da karnedeki düşük notların üzüntüsünü yaşayacak. Uzmanlar aileleri karne günü için uyarıyor: “Karne bir durum göstergesidir, olumsuza değil olumluya odaklanın.”
#KarneUyum haftasının ardından tüm kademelerde okulların açılmasıyla birlikte birçok veli için yeni bir sınav başladı. Uzun tatilin ardından okula gitmek istemeyen ve uyumla ilgili sıkıntı yaşayan öğrencilerle başa çıkmaya çalışan anne ve babaları uzmanlar uyarıyor: Ailenin kaygı seviyesi çocuğun okula uyumunu zorlaştırıyor.
#OkulOkul denildiğinde, sizin aklınızdaki resim babanız hatta dedenizle bile aynıydı. Sınıf ve sıralar, dersi anlatan öğretmen resmi. Dedenizin belki akıllı telefonu, interneti yoktu ama sıra ve sınıf aynıydı. Çocuğunuz ise teknolojinin içine doğdu. Dedenizle çocuğunuzun aynı sıralarda okuması her ne kadar romantik gelse de, geleneksel eğitim ortamı acaba günümüz Alfa çocuğunun ihtiyacını giderebilir mi?
#Doç. Dr. Aslı Bugay SökmezOkul denildiğinde, sizin aklınızda ki resim babanız hatta dedenizle bile aynıydı. Sınıf ve sıralar, dersi tek taraflı anlatan öğretmen resmi, çocuklarımızın aklında da belki pandemi olmasa uzun süre aynı kalacaktı. Dedenizin belki akıllı telefonu, interneti yoktu ama sıra ve sınıf aynıydı. Çocuğunuz ise teknolojinin içine doğdu. Dedenizle çocuğunuzun aynı sıralarda okuması her ne kadar nostaljik ve romantik de gelse, acaba günümüz Alfa çocuğunun ihtiyacını gidermek ve ilgisini çekmek için yeterli mi?
#Konuk YazarYükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih süreci bugün sona eriyor. Barajsız sınav, aday sayısının çok olması ve sıralamalardaki uçurum bu yıl tercih yaparken biraz daha fazla zorladı. Bu yüzden bazı adaylar tercih sürecini hâlâ tamamlamadı. Elindeki puan ve hayalindeki bölümle tercihini son güne bırakanlar için ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Bugay Sökmez ve Eğitimci Onur Soğuk son önerileri verdi.
#YKSLGS (Liselere Geçiş Sistemi) için geri sayım başladı. Öğrencilerin önünde sadece 7 gün kaldı. Sınav tarihi yaklaştıkça hem onlarda hem de ebeveynlerinde heyecan ve stres artıyor. Uzmanlar uyarıyor: “Çocuklarınızın stres kaynaklı çıkışlarını kişisel almayın, çatışmalardan uzak durun. Son geceyi her zamanki gibi geçirin ve akrabalardan gelen iyi dilek telefonlarını engelleyin.”
#LGS5 Haziran’da yapılacak LGS sınavına bir aydan az zaman kaldı. MEB, son yardımcı kaynak kapsamındaki mayıs ayı örnek soruları yayınladı. Uzmanlar ise öğrencilere, bu dönemin tüm konuların tekrar edilmesi gereken dönem olduğunu söyleyip “sınavdan en verimli sonucun, doğru çalışma yöntemleriyle alınabileceği” uyarısında bulundu.
#LGSEvlenmek ya da partner bulmak isteyen öğretmenler için Instagram’da açılan ‘ögretmenler.cift’ hesabının takipçi sayısı 5 günde 20 bine ulaştı. Öğretmenlerin fotoğraflarını ve bilgilerini paylaştığı hesaba tepki yağdı. Hesabın yöneticisi ise“Öğretmenler de tanışmak ve evlenmek isteyebilirler, suç değil” dedi.
#ÖĞRETMENHayatının ilk döneminde “savaş” kavramıyla tanışan çocuklar için, konu doğru açıklanmadığında hayat boyu yaşanacak bir travmaya dönüşebiliyor. Uzmanlar çocuklarınızı savaşla ilgili haberlerden uzak tutun dese de günümüzde bilgi akışını engellemek ebeveynler için pek mümkün olmuyor. O zaman da çocuklara güven telkin edici, umut vaat edici açıklamalar yapmak gerekiyor.
#SavaşAraştırmacılar çocuğun bilişsel, sosyal ve kişilik gelişiminde ailenin önemini hep vurgularlar. Fakat aile vurgusunda özellikle anne babanın üzerinde durulur, kardeşler arasındaki ilişkinin hem akademik hem de sosyal ilişkileri nasıl şekillendirdiği göz ardı edilir.
#Kardeş İlişkileri Ve Akademik BaşarıSosyal medyadaki fenomen annelerin diğer annelerde ‘yetersizlik’ duygusuna neden olduğuna dikkat çeken uzmanlar, paylaşımların genellikle yaşamın ‘editlenmiş’ kısa kesitlerinden oluştuğunu söylüyor ve uyarıyor: Aslında böyle bir hayat yok. Kimse kusursuz değil!
#FenomenMilyonlarca öğrencinin hayatını ilgilendiren LGS’ye hazırlık sancılı bir süreç. Ancak sürecin neden olduğu sancılar maalesef sınav olup bittikten sonra hemen yok olmuyor. Sınavın ardından istediği okulu kazanan ya da iyi bir okula yerleşen birçok öğrenci için farklı rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor.
#Sınav BitiyorOkulda şiddetle mücadelenin en iyi yolunun okul iklimini iyileştirmektir. Okul iklimi, okulda hissedilen psikolojik atmosferdir. Bu atmosferi oluşturan; okul binası, düzen ve disiplin, öğrenciler arası iletişim, öğretmenler arası iletişim ve öğretmen-öğrenci iletişimi ve aile katılımı olmak üzere 6 faktör vardır. Bu faktörlerden en önemlisi öğrenci açısından öğretmenleri ile iletişim boyutudur.
#ASLI BUGAY KİMDİR?Uzun bir aradan sonra bisiklete binmek size zor, hatta “yapılamaz” gibi gelebilir. Ama eğer bir kez bisiklete binmeyi öğrendiyseniz o kaygınız, ilk pedalı çevirdiğiniz anda yok olur. Tıpkı bunun gibi, çocuklarınız da okulu özlesinler ya da özlemesinler, uzun bir aradan sonra tekrar yüz yüze okula dönmek zor gelebilir, hatta kaygı yaratabilir ama merak etmeyin çocuklarınız ilk okul günü ile birlikte hızlıca pedalı çevirecekler ve okula alışmaya başlayacaklar. Çünkü çocukların yeni durumlara uyumu bize göre çok daha hızlı. Yeter ki aileler sakinliğini koruyabilsin. Ancak, okullar açılırken bazı anne-babaların, diğerlerinden daha kaygılı olduğunu görüyoruz. Özellikle de günümüzde yaygın olarak görülen, çocukları hakkında aşırı kaygılı, çok korumacı ve kontrolcü olan helikopter anne-babalar okula uyum sürecinde çok stresli olabiliyor. Ne yazık ki istemeden, bu stresi çocuklarına da bulaştırabiliyorlar.
#Okula Uyum