dna hasarı haberleri sayfasında dna hasarı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 254 dna hasarı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kısırlık, evli çiftlerin yaklaşık beşte birini ilgilendiren sorundur. Ancak aynı sorun ikinci çocuk için niyetlenen çiftlerde de görülebilir. Yani bir çocukları olmuş, ancak üzerinden birkaç yıl geçtikten sonra yanına kardeş isteyen ailelerin durumu. Biz buna “sekonder infertilite” diyoruz.
#KısırlıkYakın tarihte yapılan araştırmalar sperm sayısında her yıl ciddi anlamda bir düşüş olduğunu ortaya koydu. Fransa’dan Dr. Jean-Marc ve ekibi 223 ülkeden bildirilen sonuçları değerlendirerek sonuçlarını geçtiğimiz günlerde Human Reproduction Update dergisinde yayınladı. Araştırıcılar son 40 yıl içerisinde sperm sayısında yarı yarıya düşüş olduğuna dikkat çekmekte.
#Oksidatif StresDoğal yolla çocuk sahibi olamayan çiftler için tüp bebek büyük bir umut kaynağı olmuştur. Gerçekten de, kısırlıktan yakınan olguların yaklaşık yarısında bu yolla gebelik elde edilebilmekte. Dünyada tüp bebek çalışmaları 40 yıl önce başladı. İngiltere’de Louise Brown tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen ilk çocuktur. Bu başlangıç denemelerinde erkekten alınan spermler kadından toplanan yumurtanın etrafına bırakılmakta ve kendiliğinden yumurtaya girmesi beklenmekteydi. Ancak sperm sayısı çok az ise ya da yumurtanın zarlarını delip de içine giremeyecek bir zayıflığa sahipse, bu durumda ne yazık ki döllenme gerçekleşemez ve istenen sonuç da alınamaz. İşte, 1991 yılında Cornell Üniversitesi’nden Prof. Gianpiero D. Palermo, bu sıkıntıları çözüme kavuşturmak üzere tek bir sperm hücresini saç kılı kalınlığında bir iğne yardımıyla yumurta içine yerleştirerek günümüzde ICSI ya da mikroenjeksiyon olarak bilinen tekniği gerçekleştirdi. Böylelikle tüp bebekten fayda gören çiftlerin sayısı da önemli ölçüde artmış oldu. Hemen arkasından da, azoospermik erkekleri baba yapacak TESE ya da testiküler sperm eldesi tekniği ile tüp bebek tedavisi başladı.
#Tüp BebekTeknolojideki hızlı gelişmelerin beraberinde günlük yaşantımıza nasıl kolaylık getirdiği hepimizin kabul ettiği bir gerçek. Artık cep telefonu ve bilgisayar bulunmayan bir yaşam tarzını hayal edemez duruma geldik. Ancak ne yazık ki hayatımızın bir parçası haline gelen bütün bu cihazların sağlığımız üzerindeki olumsuz etkilerini gözden kaçırıyoruz. Hangi çeşit olursa olsun, elektronik devrelere sahip her araç enerji kaynağı olarak elektriği kullanır. Elektriğin bulunduğu yerde de elektromanyetik dalga var demektir. İşte, ister cep telefonu olsun ister bilgisayar, hepsinin çalışma mekanizması yaydıkları elektromanyetik dalgalara dayanır.
#KısırlıkÇoğu bilimsel araştırma, son yıllarda sperm kalitesinde gittikçe artan bir bozulmadan bahsetmekte. Burada da çevresel faktörlerin payının ön plana çıktığını görüyoruz. Özellikle elektromanyetik dalgalar, sigara, hava kirliliği, tarım ilaçları ya da pestisitlerle uzun süreli temas gibi çok sayıda etkenin, çocuk sahibi olma şansını düşürdüğü, ya da daha geç gebe kalınmasına yol açtığı gösterildi. Bahsettiğimiz bu faktörler temelde spermin genetik malzemesini bozarak döllenme kapasitesini azaltmakta ya da gebeliğin sağlıklı biçimde sürdürülebilmesini engellemekte. Spermin genetik yapısındaki bozulma DNA hasarı olarak bilinir. Sperm hücreleri testiste olgunlaşıp yumurtaya doğru yolculuğuna başladığında çok hassas bir süreç geçirir. İşte tam bu sırada yukarıda bahsettiğimiz etkenler ortaya çıkarsa, DNA hasarı gelişir. Böyle bir spermin yumurtayı dölleme gücü önemli derecede azalmıştır.
#DNA HasarıÇocuk sahibi olmaya niyetlenen çiftlerin ancak üçte biri o ay gebe kalabilmekte. Tüp bebek de yapılsa, olguların yarısında sonuç alınamaz. Bu durumda erkek yönünden bir değerlendirme yapılırken klasik olarak sperm sayısı, hareketi ve morfolojisi sonuçlarına bakılmakta. Oysa sayının çok düşük olduğu veya morfolojinin sıfır geldiği çoğu erkeğin eşlerini gebe bırakabildikleri de bir gerçek. O halde sorunu başka bir yerde aramalıyız. İşte, başarısız denemelerin nedenleri arasında sperm DNA hasarları bu anlamda son yıllarda üzerinde sık durulan bir konu oldu. Gerçekten de geçtiğimiz aylarda yayınlanan bir çalışmanın sonuçları dünyanın önde gelen 700 otörünün kısırlık araştırmasında sperm DNA hasarına bakılmasını gerekli bulduklarını ortaya çıkardı. Peki, nedir bu sperm DNA hasarı?
#DNAEvli çiftlerin yaklaşık beşte biri, istemelerine rağmen doğal yolla çocuk sahibi olamazlar. Bunların da yarısında erkekte bir sorun bulunur. Bu sorunlar arasında başlıcaları genetik nedenler, hormonlarda bozukluk, enfeksiyon, varikosel, testislerin yerine inmemesi, kemoterapi, ışın tedavisi almış olması, kullanılan ilaçlar ve sperm taşıyan kanallarda tıkanıklıktır. Daha başka nedenler de bulunmakla birlikte ne yazık ki önemli bir kısmında net bir tanı konamamakta.
#Oksidatif StresDünya genelinde bakıldığında, alkol içermeyen içecekler arasında en fazla tüketileni kahvedir. 15. yüzyılda Orta Doğu’da üretimi başlayan kahve, hemen arkasından ülkemizde de yayılmaya başlamış ve 1600’lü yıllarda sadece Londra’da 300’ün üzerinde kahve evlerinin açıldığı kaydedilmiştir. Günümüzde, petrolden sonra ikinci sırada en fazla ihracatı yapılan ürün konumundadır. Son 10 yıl içerisinde de kahve tüketiminin %15 arttığı görülmekte. Bu kadar fazla kahve alışkanlığımızın olması ister istemez bunun sağlığımız üzerine etkilerini de merak konusu haline getirmekte. Özellikle üreme fonksiyonlarını ne derece etkileyeceği, çocuk sahibi olmaya niyetlenen çiftleri sürekli meşgul etmektedir.
#SpermGebelik bir kadın için bir çok bilinmezle dolu zorlu bir süreçtir. Bu heyecan ve umut dolu yolculukta hamile kadınların en büyük korkusu, karınlarında taşıdıkları bebekleri kaybetmektir. Maalesef gebeliklerin yaklaşık yarısı düşük ile sonuçlanır. Bu düşüklerin 20. gebelik haftasından önce, 3 veya daha fazla sayıda olması “tekrarlayan gebelik kaybı” olarak adlandırılır.
#DüşükDünya nüfusundaki artış ve buna bağlı olarak doğal yöntemlerden uzaklaşılarak yapılan tarım ile kullanılan tohum ve ilaçların ağır metal zehirlenmesi riskini ortaya çıkardığını belirten Uzm. Dr. Semih Gökart, ağır metal zehirlenmesinin sinsice ilerlediğini söyledi.
#Ağır Metal ZehirlenmesiSon yıllarda özellikle çevresel faktörler ve anne olma yaşındaki artış, bebek sahibi olmayı zorlaştırıyor. Öte yandan kısırlık sayısında da ciddi bir artış gözleniyor. Özellikle erkek nedenli kısırlığa bakıldığında, sayı ve hareket bozuklukları başı çekiyor. Genetiği bozuk spermler hem gebelik oluşmasına engel oluyor hem de düşüklere neden olabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emre Pabuçcu, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Dna HasarıBoynundaki ağrı sebebiyle doktora giden bir kadın, önemli bir sorun olmadığı söylenerek eve gönderildi. Doktorların ihmali çok ciddi bir hastalığın teşhisini geciktirdi. Şimdi bu gecikme, 59 yaşındaki kadının hayatına mal olabilir. İşte basit görünen bir boyun ağrısının ölümcül bir hastalığa dönüşme hikayesi…
#Kan KanseriBoynundaki ağrı sebebiyle doktora giden bir kadın, önemli bir sorun olmadığı söylenerek eve gönderildi. Doktorların ihmali çok ciddi bir hastalığın teşhisini geciktirdi. Şimdi bu gecikme, 59 yaşındaki kadının hayatına mal olabilir. İşte basit görünen bir boyun ağrısının ölümcül bir hastalığa dönüşme hikayesi…
#MiyelomÇağımızın en büyük sorunlarından biri uykusuzluk. Kime sorsanız uyku problemi yaşıyor. Çareyi melatonin takviyelerinde bulanlar de eşine dostuna kullandığı takviyeyi tavsiye ediyor fakat uzmanlar bu takviyelerin gelişigüzel kullanımı konusunda herkesi uyarıyor.
#Sağlıklı UykuUyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen melatonin hormonu, vücudumuzda doğal yollardan üretiliyor. Salınımı karanlık olunca artıyor, aydınlıkla düşüyor ancak bunun yanında birçok etken melatonin seviyesini etkiliyor. Uyku bozukluğu yaşayan pek çok kişi eş dost tavsiyesiyle melatonin takviyesi alıyor fakat uzmanlar gelişigüzel kullanımının sakıncaları konusunda uyarıyor.
#MelatoninUluslararası Uzay İstasyonu'nda 371 gün geçiren astronot Frank Rubio ve kozmonotlar Sergey Prokopyev ve Dmitri Petelin, hafta içinde yeryüzüne döndü. Az kişiye nasip olacak bu uzay macerası, astronot ve kozmonotların beyinlerinden genlerine, bağırsak bakterilerinden gözlerine bütün vücutlarını etkiledi. Üstelik bu etkilerin bazılarını bilim insanları halen net olarak açıklayabilmiş değil...
#Frank RubioİLBER Ortaylı Hoca, bir konuşmasında -gençlere- bakın ne söylüyor: “Mutlu olmak diye bir şey yoktur. Olursun veya olamazsın. Veya mutlu olursun ama mutlu olduğunun farkına varmazsın. Bir insanın 70 yaşındaki mutluluk hissiyle 20 yaşındaki mutluluk hissi de aynı şey değildir. Ne diyor adam? ‘Eğer gençlik bilse, ihtiyarlık yapabilse!’ İkisi -ne yazık ki her zaman- denk düşmüyor. O denkliği ve dengeyi, dinginliği sağlayabilmek için edebiyat, musiki, bilgece sözler, iyi arkadaşlar ve lütfen yerinden kıpırdayıp alemi ve ülkeni görmen gerekiyor.”
#DNACildin her mevsimde ihtiyaçlarının değiştiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr.Cansu Alakbarov, içinde bulunduğumuz yaz mevsiminde cilt bakımı konusundaönemli tavsiyelerde bulundu. Yazın yağlanmanın daha da arttığını kaydeden Dr.Alakbarov, bu nedenle su bazlı nemlendiricilerin tercih edilmesi gerektiğini ifadeetti. Alakbarov, “Ayrıca cildimizi güneşten de korumalıyız” ifadelerini kullandı.
#1Kısırlık, evli çiftlerin yaklaşık beşte birini ilgilendiren sorundur. Ancak aynı sorun ikinci çocuk için niyetlenen çiftlerde de görülebilir. Yani bir çocukları olmuş, ancak üzerinden birkaç yıl geçtikten sonra yanına kardeş isteyen ailelerin durumu. Biz buna “sekonder infertilite” diyoruz.
#KısırlıkJel tırnak ve kalıcı ojeyi kurutmak için kullanılan ultraviyole cihazlar sanıldığı kadar masum değilmiş. Yapılan araştırmaya göre ultraviyole cihazların sık kullanımı, cilt kanserine yakalanma riskini arttırıyor. Uzmanlar, e-ticaret sitelerinde hiçbir uyarı olmadan satılan bu cihazlardan yayılan tehlikeyi Hürriyet’e değerlendirdi.
#Oje KurutucuYakın tarihte yapılan araştırmalar sperm sayısında her yıl ciddi anlamda bir düşüş olduğunu ortaya koydu. Fransa’dan Dr. Jean-Marc ve ekibi 223 ülkeden bildirilen sonuçları değerlendirerek sonuçlarını geçtiğimiz günlerde Human Reproduction Update dergisinde yayınladı. Araştırıcılar son 40 yıl içerisinde sperm sayısında yarı yarıya düşüş olduğuna dikkat çekmekte.
#Oksidatif StresKüf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Günlük hayatın çok içindeki bu sinsi problemin etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabiliyor. Ölümlere dahi neden olabilen küf sorununu ve sağlığımıza etkilerini 12 soruda mercek altına aldık...
#SağlıkBir yıl süre ile düzenli ve korunmasız bir şekilde ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamama durumuna kısırlık adı verilmektedir. Özel bir belirtisi bulunmayan kısırlık erkeklerde çocuk sahibi olamama durumunda ortaya çıkmaktadır. Fakat erkeklerde kısırlığa neden olabilecek altta yatan hastalığa bağlı farklı belirtiler de ortaya çıkabilmektedir. Peki erkeklerde kısırlık belirtileri ve nedenleri nelerdir? Erkeklerde kısırlık tedavisi nasıl yapılır ve hangi bölüm bakar? İşte erkeklerde kısırlık belirtileri ve tedavisi.
#Erkeklerde KısırlıkGüneşin tüm cömertliğini sergilediği yaz aylarında gerek ruhsal gerekse fiziksel açıdan en yüksek faydayı sağlayabilmek için doğru zamana ve doğru doza çok dikkat etmek gerekiyor. Aksi taktirde zararlı ışınlar fayda yerine sağlığa ciddi şekilde zarar veriyor! Dermatoloji Uzmanı Dr. Belma Bayraktar, toplumda güneşlenme hakkında doğru bilinen 5 yanlışı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#GüneşlenmeÇocuk sahibi olmaya niyetleniyorsanız öncelikle doğal yolla bunu başarabilmenin yollarını aramalısınız. Ama hemen belirteyim, ilk bir ay içerisinde bunu başarabilenlerin oranı ancak %20 civarındadır. Oysa 1 yıl beklense, bu sayı 4 kat artarak, yüzde 80’i bebeklerini kucaklayabilecektir.
#KısırlıkVücudumuzu farklı şekillerde etkileyebilen fanconi anemisi kanser riskini de artırması açısından teşhisi oldukça önemli bir hastalıktır. Fanconi anemisinde hastanın ilk başvuru nedeni pansitopeninin neden olabileceği peteşi ve morluklar daha sonra solukluk, halsizlik, enfeksiyonlardır. Peki, fanconi anemisi nedir, neden olur? İşte fanconi anemisi ve belirtileri...
#Fanconi Anemisiİncir meyvesi (Ficus carica) tarihin ilk ekilen meyvelerindendir. Özellikle ege denizi kıyılarında yoğunlaşan incir üretimi önemli bir ticaret aracı olmuştur. Türkiye incir üretimi bakımından dünyanın başta gelen ülkelerindendir. Mineraller, vitamin ve proteinlerden zengin içeriği ile incir vücut sağlığının korunmasında eskiden beri önerilen bir besin kaynağıdır. Yapısında bol lif bulunması ve düşük kalori indeksi nedeniyle de ideal kilonun idame ettirilmesi bakımından çoğu diyette yer almıştır.
#İncir