Güncelleme Tarihi:
Erkeklerde kısırlık baba olmaya engel bir durumdur. Böyle bir durumun varlığından söz edebilmek için hem erkeğin hem de kadının incelenmesi gerekmektedir. Ayrıca kısırlık tanısında yaş da önemli bir etkendir.
Erkeklerde Kısırlık Belirtileri Nelerdir?
Erkeklerde kısırlık belirtileri tam olarak bilinmemektedir. Özellikle kadınlara oranla erkeklerde kısırlık pek fazla belirti vermemektedir. Kısırlık sorunu ile karşılaşan erkek bebek sahibi olamadığı için doktora başvurmakta ve sorunu doktor tarafından öğrenmektedir.
Sertleşmede ve boşalmada zorlanan, cinsel ilişkiye karşı ilgisini kaybeden veya daha fazla artan durumlar bazı belirtiler arasında olabilir. Bunun dışında saç uzaması süresinde hızlanma veya yavaşlama fark eden, testislerinde acı ve ağrılar oluşan, testisleri normalden küçük olan erkeklerin kısırlık yaşayabilecekleri göz önünde bulundurulmalıdır.
Bu belirtiler erkeklerde kısırlık belirtileri olarak kabul edilmektedir. Fakat kısırlık yaşanmasına rağmen bazı erkeklerde hiçbir belirti de görülmeyebilir. Bu nedenle bir yıl süre içerisinde düzenli ve korunmadan cinsel ilişki yaşadığı halde bebek sahibi olamayan erkekler kısır olarak kabul edilebilir.
Erkeklerde Kısırlık Nedenleri Nelerdir?
Kısırlık nedenlerinin üçte biri erkeğe, üçte biri kadına, geri kalan üçte biri ise hem erkeğe hem de kadına ait nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle erkeğe ait faktörlerde büyük oranda etkilidir. Erkeklerin üreme sistemi esnasında beynin alt kısmındaki hipofiz bezi ile devam eder ve testislerde sonlanmaktadır. Bu bölgelerdeki anatomik lokalizasyonuna göre bölümlere ayrılır ve kısırlık nedenleri değerlendirilir. Erkeklerde kısırlık nedenleri şunlardır:
- Genetik problemler
- Doğum esnasında meydana gelen anormallikler
- Sperm üretim bozuklukları
- Testislerde kanı boşaltan toplardamarın varisleşmesi durumu
- Testis travması
- Anatomik problemler
- Enfeksiyonlar
- Geçirilen bazı cerrahi operasyonlar
- Hormonal değişiklikler
Bu durumlar erkeklerde kısırlık görülmesinin nedenleri arasındadır. Bunun yanı sıra bazı yaşam tarzları da üremeye engel olmaktadır. Sperme doğrudan olumsuz etkisi bulunan alkol ve sigara kullanımı da kısırlık nedenleri arasındadır. Testislerin aşırı ısınması da spermleri olumsuz etkilemektedir. Dar giyinmek, yüksek ateşli hastalıklar geçirmek, sıcak ortamlarda uzun süre çalışmak testis ısısını arttırmaktadır. Ayrıca aşırı kilo alımı da testis ısısını arttırdığı için kısırlığa sebep olmaktadır.
Erkeklerde Kısırlık Tedavisi Nasıl Yapılır?
Erkeklerde kısırlık tedavisi kısırlığın neden olduğu duruma göre değişmektedir. Bu sebeple tedaviden önce altta yatan neden doğru bir şekilde saptanmış gerekir. Erkeklerde kısırlık tedavileri şunlardır:
- Sperm kanalındaki tıkanıklıklarda mikroskop altında müdahalede bulunulur. Tıkanıklıklar çıkarılır ve meninin dışarı atılması sağlanır.
- İnfertilite ve varikosel birlikte bulunuyor ise sperm kalitesini değerlendirmek için sperm DNA hasarı belirlenmesi uygundur. Varikoselin sperm üretimini etkilemesi veya testisi küçültmesi durumunda mikroskop ile testislere müdahale edilir.
- Kısırlık vücutta bulunan bir enfeksiyondan kaynaklanıyor ise ilaç tedavisi yapılır.
- Sperm sayısındaki azlıktan kaynaklı kısırlık yaşanıyor ise üreme teknikleri kullanılır. Aşılama veya tüp bebek tedavisi uygulanabilir.
Erkeklerde Kısırlık Tedavisine Hangi Bölüm Bakar?
Erkeklerde kısırlık belirtilerin görülmesi durumunda doktora başvurulması gerekir. Böyle durumlarda erkeklerin de kadınlarında beraber doktora gitmesi önerilir. Erkeklerin kısırlık problemlerini Hastanelerde Üroloji bölümü bakmaktadır.