Diyet yaparken hızlı bir şekilde kilo veriyor ve tam bu mutluluğu yaşarken bir bakıyorsunuz verdiğiniz kiloları aynı hızla geri mi alıyorsunuz? Peki diyette yo-yo etkisini hiç duydunuz mu? İşte bu hafta belki de şu ana kadar farkında olmadan birçok kez yaşadığınız ama ilk kez duyduğunuz ‘yo-yo sendromu’ nedir, neden olur, nasıl etkileri vardır gibi konuları detaylı olarak inceleyelim, sonra da bu döngüden nasıl çıkılır ona bir bakalım…
#Yo-Yo SendromuBu haftaki konuğum, seneler önce yardımına ihtiyacımız olduğu dönemlerde her telefonumuzu anında açan, sorularımızı bıkmadan cevaplayan, olmadık saatlerde rahatlıkla arayabildiğimiz, yardımsever, kendini geliştirmeye adamış idealist kötü gün dostum, bir kız çocuğu annesi, Adanalı diyetisyen İlkay Aydın... Hem yeni açacağı ofisini, hem de meşhur Bodrum tabağını konuştuk...
#1Dış görünüşüne önem vermeyen yok denecek kadar azdır. Peki bunun sınırı ne olmalı? Dünyanın en güzel kadınlarından biri olarak kabul edilen Megan Fox’un geçtiğimiz günlerde yaptığı “Çok uzun yıllardır vücut dismorfik bozukluğu ile yaşıyorum” açıklaması, bu sorunu gündeme taşıdı. Biz de konuyu uzmanlarla mercek altına aldık. Haberler maalesef kötü: Bu bozukluğu yaşayanların sayısı Türkiye’de de giderek artıyor. İşte ayrıntılar...
#SağlıkHer yapılan ibadet insanın içinde sonsuz bir huzur duygusu uyandırır. Nasıl ki namaz kıldıktan sonra insanın kalbine bir ferahlık ve huzur kaplıyorsa, akşam iftar saatinde de orucumuzu açarken irademizin de ne kadar güçlü olduğunun farkına varınca içimizi başarmışlık duygusu ve cesaretle karışık bir sevinç kaplar.
#Yelda BaşaranGökyüzü bu hafta oldukça hareketli. İkili ilişkiler, ortaklıklar ve sözleşmelere ilişkin konularda yanlış anlaşılmalar ve gecikmeler yaşanabilir. Akrepler her duyduğuna inanmamalı, Başaklar imza atarken ve söz verirken çok daha dikkatli olmalı. İkizler burcu olanların gündemindeyse iş ve kariyerleri var.
#Astroloji"Bırak artık şu elindeki ekmeği", "Sen yine mi kilo aldın?", "Sana evde yemek vermiyorlar mı?", "Sınıf arkadaşın senden daha uzun, büyümüyorsun..." Bu cümleler arasında size de tanıdık gelenler var mı? Ebeveynlerin çocukluk döneminde kurduğu 'beden' ve 'yemek' baskıları, bireylerde ciddi yeme bozukluklarına yol açıyor. Kimisi hayatı boyunca diyet yapıyor, kimisi zorla yedirilen bir yemeği ömrü boyunca görmek istemiyor, kimisi ise sürekli "Daha fazla yemeliyim, kilo almalıyım, boyum uzamalı" diye çabalıyor. İşte çocukluk döneminde yemek baskısına maruz kalan ve bu durumu bir 'travma' haline gelen insanların hikayeleri...
#Yeme BozukluğuYeni bir yılla girerken, yeni başlangıçlar yapıyor ve hedefler belirliyoruz. Fakat çok kısa bir süre sonra aldığımız kararları hayata geçirecek motivasyonu kendimizde bulamıyor, pes ediyoruz. Özellikle, sağlıklı bir yaşam için düzenli egzersiz ve diet yapma kararında oldukça zorlanıyoruz. Kararlı bir şekilde sağlıklı kiloya ulaşmak için doğru ve sürdürülebilir egzersiz programına kararlılıkla uymak için atılacak adımları uzmanlara sorduk...
#SPORAynı zamanda dolaman mantarı olarak da bilinen Keme mantarı, patates yumrusu bir görüntüsü ile öne çıkıyor. Aynı zamanda merak edilen ve özellikleri incelenen mantar çeşitleri arasında yer almaktadır. Peki keme mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Keme mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
#Keme Mantarı NedirDiyet yapmaktan bıktıysanız, bedeninizle kavga etmekten sıkıldıysanız belki de sevdiğiniz yiyeceklerle yeniden sağlıklı bir bağ kurma vaktiniz gelmiştir. Antidiyet yaklaşımıyla dikkat çeken ‘sezgisel yeme’ yönteminin 10 ilkesini inceledik...
#Sezgisel YemeErgenlik döneminde yapılan diyetler, gelecek yıllarda kemik sağlığını tehlikeye atarak kemik kütlesinin azalmasına sebep oluyor. Vitabiotics Türkiye’nin Edu20 zirvesinde bir konuşma yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu “Ergenlik döneminde yapılan diyetler, gelecek yıllar için büyük risk oluşturuyor” dedi.
#ErgenlikUzman Psikolog Haydeh Faraji, sosyal medyanın beden algısı bozukluğu olarak bilinen dismorfofobiye sebep olabileceğini belirtti, "Bu hastalık ergenlerde yetişkinlerden 6 kat daha fazla görülüyor. Beden dismorfik bozukluğu olan her 4 kişiden biri intiharı düşünüyor, her 8 kişiden birn de bunu deniyor" dedi.
#Dismorfofobi NedirUzman Psikolog Haydeh Faraji, sosyal medyanın beden algısı bozukluğu olarak bilinen dismorfofobiye sebep olabileceğini belirtti. Faraji, bu hastalığın ergenlerde yetişkinlerden 6 kat daha fazla görüldüğünü vurguladı. Beden dismorfik bozukluğu olan her 4 kişiden birinin intiharı düşündüğüne vurgu yapan Faraji, her 8 kişiden birinin de bunu denediğini söyledi.
#DismorfobiFazla kilolarınızdan kalıcı olarak kurtulmak ister misiniz? Cevabınız ‘evet’ ise Diyetisyen Deniz Zünbülcan’ın bu önerilerini mutlaka uygulayın! Yazın yapılan şok diyetlerin birçok olumsuz etkiye yol açtığını belirten Zünbülcan, sonbahar diyeti ile zayıflamanın püf noktalarını paylaştı, metabolizmayı hızlandıran birkaç tarif paylaşmayı da ihmal etmedi.
#DiyetEgzersiz yaparken çoğumuz diyet yapma eğiliminde olur ve genellikle kendimizi aç bırakırız. Ancak iyi yemek ya da kötü yemek modelinde değil yeteri miktarda beslenmeye önem vermek gerekiyor. Tabii ki yüksek yağlı ve işlenmiş gıdalar herkese kötü geliyor. Ancak kas yapar ya da yapmaz mantığıyla beslenmek bazı şeylerin eksik kalmasına neden olabiliyor. Bu nedenle spor yaparken aşağıdaki besinleri tüketmeye dikkat etmelisiniz.
#EgzersizKadın erkek, genç yaşlı pek çok kişinin kilo problemi yaşadığını görüyoruz. Kilo vermek adına bir diyet yapma çılgınlığı almış başını gidiyor. Peki, yapılan diyetler ne kadar bilinçli ya da en çok neler yanlış yapılıyor? Uzman Diyetisyen Yeşim İşgüzar ile hem diyet hem de sağlıklı beslenme konusunu masaya yatırdık. İşte, kilo vermek isteyenlere, kibrit kutusu peyniri ölçmekten yorulanlara, doğru beslenmeyi hayatlarının bir parçası haline getirmek isteyenlere altın değerinde öneriler…
#Diyet