Paylaş
Ertesi gün daha özgüvenli bir şekilde niyetlenip oruç tutmanın keyfini yaşarız. İşte bu duygular kişiye kendini iyi hissettiren mutluluk veren duygulardır.Ruh ve beden sağlığı, birbiriyle sıkı sıkıya bağlantılıdır.
İnsan psikolojisi, insanın kas yapısına benzer. Nasıl ki insanın kasları çalıştıkça, daha sağlam ve güçlü olursa, insan psikolojisi de ne kadar zorlanırsa o kadar gelişir.
Bir başka açıdan insan doğası gereği ne kadar serbest kalırsa o kadar tembellik ve uyuşukluğa alışır.
İşte Ramazan ayında tutulan oruç, ruh ve beden arasında kurduğu otokontrol zinciriyle huzur ve mutluluğu bir arada yaşatır.
RUHSAL FAYDALARI
· Oruç zorluklara göğüs gererek irademizi çelik gibi yapar. Duyguları terbiye eder.· Oruç zorluklara göğüs gererek irademizi çelik gibi yapar. Duyguları terbiye eder.· Dürtü duygularını kontrol etmeyi kolaylaştırır.· Öfke kontrolüyle daha kolay başa çıkılır.· Benlik saygısını artırır.· Psikolojik dayanıklılığı artırır.· Psikolojik savunma gücünü geliştirir· Sevgi ve şefkat duygularını hatırlatır.· Zengin fakir kardeşliğini pekiştirir. · Aile ve sosyal bağları güçlendirir.· Nimetlere şükür duygusu uyandırır.· Sabır ve minnettarlık duygusu kazandırır.· Toplumsal huzuru sağlar.· Ramazan ayında kişilerin empati duygusu gelişir. Kişi bu dönemde öz bilinçle kendini daha iyi tanır. Kendi sınırları hakkında bilgi sahibi olur. Sosyal bilinç kazanır. İlişki yönetimini daha becerikli bir şekilde yapar. Kısacası tüm bunlar kişiyi mutlu eder.
FİZİKSEL FAYDALARI
· Fiziksel olarak oruç tutmak vücuda zindelik verirken, aynı zamanda dinlenen vücut diğer aylarda daha verimli çalışır.
· Çeviklik ve atiklik artar.
· Dikkat seviyesini artırır.
· Daha iyi bir hafızaya sahip olunur.
· Uyku kalitesini artırır.
· İş disiplini sağlar.
· Zaman kavramıyla tanışır.
· Kişi doğanın hız ve ritmine uyar.
· Kötü alışkanlıklar azalır.
Oruç tutarken bunlara dikkat edin
Sürekli saate bakmayın:
Oruç tutarken kendinizi zamanın akışına bırakın. Saate bakarak ‘orucumu açmaya şu kadar kaldı’ diyerek zamanla mideniz arasında yarışmayın.
Arkadaşlarınızla yemek muhabbeti yapmayın:
Ramazan ayında girip çıktığınız ortamlarda doğal olarak yeme içme muhabbeti yapılacaktır. Ama siz siz olun bu sohbetlere kendinize kaptırarak aklınıza sürekli yemek getirmeyin.
Hobilerinizden uzaklaşmayın:
Örneğin el işi yapıyor, yazıyor ya da resim yapıyorsanız bu aktivitelerinize mutlaka devam edin. Eğer bir hobiniz yoksa mutlaka uğraşacak bir şeyler bulun. Bu size hem kendinizi daha iyi hissettirir hem de zamanın daha kolay geçmesini sağlar.
Tüm günü uyuyarak geçirmeyin:
Oruç tutarken kan şekeriniz düştüğü için uykunuz gelmiş gibi hissedebilirsiniz. Böyle bir durum hissettiğinizde kendinizi yatağa değil biraz hava alıp enerji depolamak için dışarı atın.
Hareketsiz kalmayın:
Oruç tutuyor olmanız hareketsiz kalacağınız anlamına gelmez. Örneğin evde ya da bir spor salonunda egzersiz yapıyorsanız, bu aktivitenizi kesmek yerine aşırıya kaçmadan sizi çok fazla yormayacak şekilde yapmaya devam edin.
İftarda aşırıya kaçmayın:
Orucunuzu açarken çok hızlı ve fazla yemeyin, midenize aniden yüklenmeyin.
Kilo vermek için oruç tutmayın:
Ramazan ayı diyet yapma ayı değildir. Kilo vermek için oruç tutma zihniyetinden uzaklaşın. Ramazan ayının kendi iç yolculuğumuza çıktığınız zihinsel bir eğitim ayı olduğunu unutmayın. Yapmak istediklerinizi bir hayat tarzı haline getirip kendinizi daha iyi hissetmeyi hedefleyin.
Hayırlı ve mutlu ramazanlar...
Paylaş