Tilburg İş İnsanları Derneği (TOTİL) ve BM Sigortam tarafından ortaklaşa düzenlenen Bilgilendirme ve Network akşamı toplantısına, işverenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. BM Sigortam’ın Tilburg’daki merkez ofislerinde gerçekleşen toplantının açılışını ve sunumunu Nedwerk Personeelsdiensten CEO’su Adem Uzunca yaptı.
#Tilburg İş İnsanları DerneğiBilim insanları sebebinin ne olduğunu bilmiyor. Kalıcı bir tedavisi de bulunmuyor. Dünyanın dört bir yanında milyonlarca kişiye hayatı zehir eden huzursuz bağırsak sendromuyla ilgili son araştırma çok çarpıcı veriler içeriyor.
#Huzursuz Bağırsak SendromuKalp hastalıklarının ortaya çıkışında pek çok etken bulunuyor. İlk başta akla fiziksel hareketlilik, sigara-alkol tüketimi ve stres gibi faktörler gelse de en önemli unsur beslenme şekli! Bitkisel beslenmenin önleyici etkilerini araştıran bilim insanları, kalp sağlığını tehdit eden yüksek kolesterole karşı artık Portfolio (portföy) diyetini öneriyor. Yeni yapılan çalışmayla bir kez daha etkisi kanıtlanan diyet, sağlık için sihirli bir çözüm olarak yorumlanıyor. Peki Portfolio diyeti nasıl oluyor da kalp hastalıklarını önlüyor? Diyette hangi besinleri tüketmek gerekiyor? Popüler diyetlerin tahtını sallamaya aday olan Portfolio diyetini Uzman Diyetisyen Aslıhan Altuntaş ile mercek altına aldık.
#SağlıkSağlıklı beslenmenin önemini herkes biliyor ama bunu hayata geçirebilenlerin sayısı çok daha az. Üstelik beslenme ve diyet alanında kitapları olan Epidemiyolog Tim Spector'a göre, çok küçük değişikliklerle büyük farklar yaratmak mümkün. Peki bu küçük değişiklikler neler? Ne gibi yararlar sağlıyorlar? İşte Spector'ın tavsiyeleri ve uzman görüşleri...
#SağlıkBazı vitamin ve gıda takviyeleri özellikle yaz aylarında bizi birçok sorundan koruyabilir. ‘Akılcı ve Bilimsel Takviye Rehberi Kitabı’ yazarı Dr. Mustafa Kalkan tatil öncesi ve tatil esnasında kullanabileceğimiz vitamin takviyelerini anlattı.
#Dr. Ecz. Metin UyarLaktoz sütte yer alan bir karbonhidrat çeşidi olarak ifade edilir. Doğada hem anne sütünde hem de inek sütünde bulunan laktoz bağırsakların salgılamış olduğu bir enzim tarafından parçalanmaktadır. Süt ürünleri laktoz içeren besin maddelerindendir. Laktozun bağırsaklar tarafından parçalanamadığı durumlarda sindirim sistemi ile ilgili problemler ortaya çıkar. İşte, laktoz hakkında bilinmesi gerekenler.
#LaktozIshal ya da diyare olarak isimlendirilen rahatsızlık; sulu dışkılama anlamına gelir. Bununla birlikte ishalin olumsuz etkilerinin geçmesi adına türlü metotlar söz konusudur. Bunlar içinde en yararlı ve en etkili metot ise ishali kesen çorbalar tüketmektir. Peki, ishale iyi gelen çorbalar nelerdir? Ishale iyi gelen çorbaların tarifleri nedir? İşte, detaylar.
#İshalAnormal bir durum olması ile beraber sağlık sorunları içerisinde asidoz geliyor. Bunu ne olduğu ve aynı zamanda belirtileri merak edilen konular içerisinde bulunmaktadır. Peki, Asidoz nedir? Belirtileri ve nedenleri nelerdir detayları ile derledik.
İshal, bulaşıcı etkisi bulunan mide ve bağırsak iltihabına verilen isimdir. Bu hastalıkta ishal ana bulgu olup, ishale bulantı, kusma, ateş ve karın ağrısı eşlik edebilir. Ancak ishalin birden fazla çeşidi bulunduğu için hastalığın nedenlerine bakılarak teşhis koymak daha doğru olacaktır. İshal türleri, genellikle bir virus veya bakteri, daha nadir olarak da bir parazitin vücuda alınmasıyla meydana gelir. Peki, ishal bulaşıcı mı? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#İshal Bulaşıcı MıL-arjinin bir aminoasittir, yani vücudumuzdaki proteinlerin önemli bir parçası. Proteinleri bina duvarına benzetirseniz, aminoasitler duvarı yapan tuğlalardır. Arada eksik tuğla olursa, bina çöker. İşte, aminoasitler bu bakımdan vücudumuzun çok önemli yapı taşları olarak kabul edilir. L-arjinin de bunlardan biri. 2 önemli görevi vardır; birincisi spermin enerjisini sağlamak, ikincisi ise spermi oksidatif stresin zararlı etkilerinden korumak.
#L-ArjinİBN-İ SİNA'nın sihirli ilacı olarak bilinen ve yabani çiğdemden elde edilen ‘kolşisin’in, Kovid-19’un organlara saldırısını durdurduğu belirlendi. Prof. Dr. Nazmi Gültekin, kolşisinin yeni koronavirüste enfeksiyon önleyici, iltihap çözücü olarak kullanılabileceğini belirtti. Peki, İbn-i Sina'nın "sihirli ilacı" olarak bilinen kolşisin nedir, ne işe yarar? İşte kolşisin kullanım alanları...
#KolşisinMIS-C sendromu ve Kovid-19 çocuklarda görülüyor mu sorusu koronavirüs salgının en başından beri merak edilen konulardan biri olurken, MIS-C tablosundaki son durum dünya gündeminde de sık sık konu oluyor. Bilim Kurulu toplantısının düzenlenen basın toplantısında, basın mensuplarından gelen soru üzerine Prof. Dr. Ateş Kara ülkemizde çocuklarda MIS-C sendromu hakkında son durumu açıkladı. İşte, ayrıntılar.
#Mıs-CDünyada beslenme ve yeme içme trendleri her yıl değişiyor. 2020 yılı da bazı önemli trendleri beraberinde getirdi. 2020 yılının en önemli iki teması sürdürülebilirlik ve farkındalık olacak gibi görünüyor. Özellikle kaliteli bir yaşamın ön planda olduğu günümüzde sağlıklı beslenme konusunda kafa karışıklığı yaşayanlar için rehber niteliğinde bilgiler veren Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan, 2020’nin beslenme trendlerini açıkladı.
#Yeme İçme TrendleriKasları onarmak, yaraları iyileştirmek metabolizmayı hızlandırmak ve enerji vermek gibi özellikleri barındıran kolajen gezegendeki en iyi doğal cilt bakım maddesidir. Uzman Diyetisyen Ayşenur Fişek, vücudu bir arada tutan tutkal olarak adlandırılan ve 25 yaşından sonra vücudumuzda üretilmeyen kolajenin yararları hakkında önemli bilgiler verdi.
#KolajenKasları onarmak, yaraları iyileştirmek metabolizmayı hızlandırmak ve enerji vermek gibi özellikleri barındıran kolajen gezegendeki en iyi doğal cilt bakım maddesidir.Uzman Diyetisyen Ayşenur Fişek, vücudu bir arada tutan tutkal olarak adlandırılan ve 25 yaşından sonra vücudumuzda üretilmeyen kolajenin yararları hakkında şu bilgileri verdi.
#Kolajen İle GençleşmeDiyare ya da vatandaşlar tarafından bilinen ismiyle ishal, günde üç seferden fazla, sulu ve gevşek dışkılama halidir. Oldukça yaygın karşılaşılan bir sorun olan diyare, genellikle özel bir bakım veya tedavi gerektirmeden bir veya birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. İşte, diyare hakkında bilinmesi gerekenler...
#DiyareArtık herkes bakterilerin vücudumuz içinde yaşadığını ve bazılarının iyi bazılarının kötü bakteriler olduğunu bildiğinden eminiz. Örneğin probiyotikler sağlığınız ve sindirim sisteminiz için iyi olan canlı bakterilerdir. Probiyotik yiyecekler tüketmek bağırsak sağlığınız için eşsizdir. Peki günlük beslenmemize eklememiz gereken probiyotik yiyecekler neler? İşte yanıtı...
#ProbiyotikÖzellikle ishal atakları, ateş basmaları, yüzde kızarıklık, tansiyon yükselmeleri, şeker yükselmesi veya düşmesi, inatçı mide ülserleri gibi durumlarla kendini gösteren ve uzmanlar tarafından çok değişik şekillerde ortaya çıkan sinsi bir hastalık olarak nitelendirilen nöroendokrin tümörler, genellikle çok uzun dönemde görülen yavaş seyirli tümörlerdir. Peki, Nöroendokrin tümör nedir? Nöroendokrin tümör belirtileri neler?
#Nöroendokrin Tümör Nedir?Son yıllarda gluten, gluten hassasiyeti, çölyak hastalığı gibi kavramların adını sıkça duymaya başladık. Glutenin, buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda doğal olarak bulunan bir protein olduğunu söyleyen Diyetisyen Gülşen Kadri, gluten içerikli besinlerin bağırsakta bulunan iyi bakterileri besleyen prebiyotik içeriğine sahip olabileceğinin de altını çiziyor. Peki gluten vücudumuz için yararlı mı yoksa zararlı mı? Sağlıklı bir diyette glutenli gıdalar olmalı mı, kimler glutenli beslenmeli ya da gluteni hayatından çıkarmalı?
#Glutensiz BeslenmeBunaltı sıcaklar ile birlikte su tüketimimiz de arttı. Temiz olmayan suları tüketme ishale neden olduğu gibi sıcaklarda çabuk bozulan yemekleri tüketmek de ishalin en büyük sebebi. Peki, ishal neden olur ve nasıl geçer? Yaz aylarında ishalin görülme sıklığının arttığını belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Neşat Bozkurtgil dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#İshal