İshale iyi gelen çorbalar nelerdir? İshale iyi gelen çorbalar ve tarifleri

Güncelleme Tarihi:

İshale iyi gelen çorbalar nelerdir İshale iyi gelen çorbalar ve tarifleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2022 22:093dk okuma

Ishal ya da diyare olarak isimlendirilen rahatsızlık; sulu dışkılama anlamına gelir. Bununla birlikte ishalin olumsuz etkilerinin geçmesi adına türlü metotlar söz konusudur. Bunlar içinde en yararlı ve en etkili metot ise ishali kesen çorbalar tüketmektir. Peki, ishale iyi gelen çorbalar nelerdir? Ishale iyi gelen çorbaların tarifleri nedir? İşte, detaylar.

Haberin Devamı

İshal; yaşam kalitesini önemli oranda düşüren ve günlük yaşamda önemli sorunlara neden olan bir hastalıktır. Bununla beraber ishal bazı zamanlarda ölüme dahi sebep olabilir. Vücuttan aşırı biçimde mineral ve su kaybına neden olan ishal, bedenin direncini düşürüp, hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. İshal tedavisi adına birincil şart; kaybedilen sıvının yerine konmasıdır. Bu konuda çorbalar ise en iyi alternatif olarak tercih edilmektedir. Hem vücudun kaybettiği sıvıyı yerine koymak hem de gerekli mineral ve vitaminleri alabilmek adına çorba tüketmek, ishalin olumsuz etkilerinden kurtaracaktır.

 İshale İyi Gelen Çorbalar Nelerdir?

 Çorba çeşitlerinden bazıları, ishalin olumsuz etkilerinden kurtulmak adına önemli tarifler içerisinde yer alır. Bunun yanı sıra vücudun kaybetmiş olduğu enerjiyi geri kazandırmaya destek olur. İshale iyi gelen çorbalar içerisinde ise; tavuklu sebzeli çorba, yayla çorbası, kıymalı yeşil mercimekli çorba gibi çorbalar yer almaktadır.

Haberin Devamı

 İshale İyi Gelen Çorbalar ve Tarifleri

 Bağırsaklarda yer alan bakterilerin artması durumunda ishal gibi problemlerin önüne geçilir. Bunun yanı sıra bağırsaklar, eskisi gibi ve sağlıklı biçimde çalışırlar. Yayla çorbası, bağırskalardaki bakterilerin artmasına destek olan önemli bir çorba tarifidir. Yayla çorbası için malzemeler;

 - 1 tane yumurta,

 - 1 tatlı kaşığı kadar tuz,

 - 1 çay bardağı kadar pirinç,

 - 7 su bardağı su,

 - 1 su bardağı yoğurt,

 - 1 çorba kaşığı un,

 - 1 çorba kaşığı kuru nane,

 - 1 tatlı kaşığı zeytinyağı.

Yapılışı;

Bir tencere içerisine 5 bardak su ve güzel bir şekilde yıkanan pirinçleri koyup, haşlanması gereklidir. Bunun yanı sıra pirinçlerin yumuşaması sonrasında ocağın altı kapatılarak, kalan diğer iki bardak su eklenmelidir. Soğuması beklenen pirinçlerin yanı sıra bir kase içinde un, yumurta sarısı ve yoğurt güzel bir şekilde çırpılmalıdır. Ardından üstüne çorba suyundan iki kepçe ilave edilerek karıştırılmalıdır. Hazırlanan terbiye, ılıman çorbaya az bir şekilde karıştırıp ilave edilmelidir. Birkaç dakika kadar kaynatılan çorba, servise hazır olacaktır. Son şekilde ufak bir tava içerisinde kuru nane ve zeytinyağı ısıtılmalı ve çorbanın içine eklenmelidir.

Haberin Devamı

 Tavuklu sebzeli çorba için malzemeler;

 - 4 su bardağı su,

 - 1 adet patates,

 - 1 adet havuç,

 - 1 adet pırasa,

 - 1 adet soğan,

 - 1 çay bardağı pirinç,

 - Yarım tavukgöğsü

 ​​​​​​İlk önce tavuklar bir tencere içine alınarak su ile başlanmalıdır. Pişen tavuk tel tel olacak biçimde parçalanmalıdır. Tavuğun haşlandığı su içerisine hazırlanan tavuk eti, rendelenmiş soğan, doğranmış patates, pırasa ve havuç eklenmelidir. Pirinçlerin yeteri kadar pişene dek kaynamaya bırakılmalıdır. Arzuya göre tuz ve karabiber eklemesi yapılabilir. Daha sonra blender yardımı ile ezerek tüketime hazır hale getirilebilir.

 Kıymalı yeşil mercimekli çorba için malzemeler;

 - 1 su bardağı kadar yeşil mercimek,

 - 200 gram dana kıyması,

 - 3 tane domates,

 - 1 tane orta boy soğan,

Haberin Devamı

 - 1 çorba kaşığı sıvıyağ,

 - 6 su bardağı su.

Yapılışı;

 Mercimekler yıkanarak, tencere içinde haşlanmalıdır. Suyu süzülen mercimekler bir kenarda bekletilerek, küp küp doğranan soğan sıvıyağla kavrulmalıdır. Soğanlar, pembeleştikten sonra kıyma eklenmeli ve kavurmaya devam edilmelidir. Daha sorma rendelenmiş domatesler eklenmelidir. Bütün malzemeler karıştırılarak suyu çekene kadar pişirilmelidir. Daha sonra mercimekler, su ve tuz ilave edilerek 25 dakika boyunca kısık ateşte pişirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde servise hazır olacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!