Diş Sıkma haberleri sayfasında Diş Sıkma hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 559 Diş Sıkma haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Pandemi döneminde her yaştan bireyi saran kaygı ve endişe halinin, farklı travmalara yol açabildiğini kaydeden Prof. Dr. Burçin Büyükünaldı, bu dönemde yaşanan psikolojik gerilimlere bağlı olarak kimi fiziksel sağlık sorunları da gözlenebildiğini söyledi. Büyükünaldı, “Yoğun stres altında olma durumunun en belirgin örneklerinden olan gece uykuda diş sıkma-diş gıcırdatma (bruksizm) vakalarının da arttığı pandemi döneminde kullanılan ilaçlar da bruksizmi tetikleyici etki yapabiliyor” diye konuştu.
#Prof. Dr. Burçin BüyükünaldıKoronavirüs salgını nedeniyle sevdiklerini kaybetme, işsiz kalma korkusu yaşayan, sosyal hayattan uzaklaşan pek çok kişi, gün içinde yaşadığı stresi geceleri dişinden çıkarıyor. Bu durum dişlerin yanı sıra baş, boyun ağrısına, geceleri kaliteli bir uyku alınamamasına dolayısıyla yorgunluğa ve bağışıklığın düşmesine neden oluyor.
#Diş Sıkma2020’nin sonuna yaklaşırken hala dünyanın en önemli gündemi Covid-19! Salgın birinci yılını doldururken, ekonomik ve psikolojik problemleri de beraberinde getirdi. Stres nedeniyle pek çok insanın sağlığı risk altında. Periodontoloji Uzmanı Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, pandemi döneminde koronavirüs stresinin ağız ve diş sağlığını nasıl etkilediğini anlattı.
#Diş SıkmaKoronavirüs süreci büyük küçük her bireyde farklı bir stres ve kaygı oluşturdu. Bu dönemde yaşanan kaygıların uyku halinde dış diş sıkma hastalığını yani bruksizm'i tetiklediğini ifaden Diş Hekimi Sonay Öztan Gökhan konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#DişKaranlık ve soğuk kış günlerinde daha az hareket ediyor, daha çok uyuyoruz. Strese ve depresyona da eğilimimiz artıyor. İşte tün bunlar da kışın daha çok diş sıkmamıza sebep olabiliyor. Birçoğumuz özellikle uyurken farkında olmadan dişlerimizi sıkar ve gıcırdatırız. Sürekli tekrarlanması durumunda çene ve dişler, sanıldığından daha fazla zarar görür. Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, diş gıcırdatma olarak bildiğimiz bruksizmin zararlarını ve botoks enjeksiyonu ile tedavisini anlattı.
#Diş TedavisiCerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Kaan Hamurcu, özellikle büyük şehirlerde ve metropollerde yaşanan günlük stres, birçok alanda olduğu gibi ağız ve diş sağlığını da olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Hamurcu, "Günlük rutinde muayene ve tedavi ettiğimiz birçok hastamızın, yaş ve cinsiyet farkı gözetmeksizin diş sıkma (bruksizm) probleminden muzdarip olduklarını gözlemliyoruz" dedi.
#StresSabah kalktığınızda çeneniz ağrıyorsa dikkat! Gece bilinç dışı dişlerinizi sıkmış ya da gıcırdatmış olabilirsiniz! Üstelik bu sorununuzun nedeni de stres olabilir! Özellikle daha çok stres hisseden agresif, aceleci ya da titiz kişilik yapınız varsa… Her yüz yetişkinden 8 ile 10 kişinin bu sorunu yaşadığını söyleyen Endodonti Uzmanı Dr. Tubahan Kaya, diş sıkma ve gıcırdatmanın çocuklarda da sık görüldüğünü belirtiyor.
#Diş SıkmaGün boyu şehir hayatı veya iş hayatına bağlı yaşanan stres, uyku sırasında diş sıkmaya neden olabilir. Hastalar genellikle dişlerini sıktığının farkında bile olmuyor. En sık görülen uyku bozukluklarından biri olan diş sıkma, uykuda konuşma ve horlamadan sonra üçüncü sırada karşımıza çıkıyor. Peki, Uykuda diş sıkma neden olur? Uykuda diş sıkma tedavisi nasıl yapılır?
#Uykuda Diş SıkmaSessizlik, bazı-larımız için uzak bir hayal. Gündelik yaşamda sabahın ilk saatlerinden gece yatağa girilene kadar herhangi bir dış ses kaynağı olmadan, kulağımızın içinde duyduğumuz çınlama, uğultu, vızıltı gibi farklı şekillerde ifade edilen ve sürekli ya da aralıklı olarak duyulabilen seslere, tıbbi adıyla ‘tinnitus’, bilinen ismiyle kulak çınlaması diyoruz.
#Fizyoterapist Zafer AksungurBotoksun çok güçlü bir zehir olduğunu çoğumuz biliyoruz. Ama yine de birçok kişi uzman doktor yerine merdiven altı uygulamaları tercih ettiği için nörolojik hasar görüyor. Botoksun yol açabildiği sağlık sorunlarını uzmanlara sorduk: “Uygulanan botoksun menşesi, bakanlık onayı, hangi kaslara, ne kadar yapıldığı uygulatan kişi tarafından not edilmeli.”
#BotulizmDiş Hekimi Gülenay Tutar, geleneksel yöntemlerde diş çekimi yapıldıktan ortalama 3-6 ay sonra diş implantı yapılabilindiğini belirterek, günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte artık eksik dişlerin yerine implant tedavisinin beklemeden yapılabilindiğini söyledi.
#1Yüz yogası, yüz kaslarını çalıştırıp cildin sarkmasını önleyerek ameliyatsız bir şekilde yıllara meydan okumak, daha genç görünmek isteyenlerin yeni gözdesi. Aslında yüzyıllardır uygulanan bu yöntem son dönemde sosyal medyanın da etkisi ile oldukça popüler bir güzellik trendi haline geldi.
#Yüz YogasıYüz yogası aslında yüzyıllardır uygulanıyor ama son yıllarda çok daha popüler bir güzellik trendi haline geldi. Gıdısından, kaz ayaklarından, kırışıklıklarından kurtulmak isteyen çareyi yüz yogasında arıyor. Peki ameliyatsız yüz gençleştirme yöntemlerine alternatif olarak uygulanan yüz yogası gerçekten işe yarıyor mu? Uzmanlarla konuştuk...
#Yüz YogasıKulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Berber, yüz bölgesinin gençleşmesine yönelik uygulanan burun, göz kapağı, yanak, kulak, kaş estetiği cerrahileri haricinde medikal estetik uygulamaları ile de güzel sonuçlar alınabildiğini belirterek, yüz bölgesinde gerçekleştirilen yöntemler hakkında şu bilgileri verdi:
#1MODERN tıp alanında gelişen tanı yöntemleri biyomedikal laboratuvar ile görüntüleme yöntemleri acil durumlarda ve klinik seviyede bulgu veren hastalıkların teşhisinde başarılı olurken, preklinik dönemdeki sağlık bozulmaları ve sağlıklı dönemin devamlılığı konusunda bireye özel destekleyici ve önleyici tıbbi yaklaşımların oluşturulmasında geleneksel, tamamlayıcı, fonksiyonel tıp uygulamaları modern tıbba oranla daha etkin oluyor. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulayıcısı Dr. Doğu Yıldırım, bugün vega test yöntemini anlattı.
#1Zayıflama amacıyla yaptırdıkları mide botoksu sonrası yoğun bakımlık olan hatta hayatını kaybeden hastaları sayısında artış yaşandı."Botulismus" yani botoks zehirlenmesiyle ilgili konuşan Doç. Dr. Serkan Demir, "20 yıllık meslek hayatımda son 1.5 yılda gördüğüm kadar botoks zehirlenmesi vakası görmedim. Asla ehil olmayan ellerde yapılmaması gerekiyor." dedi.
#İSTANBULGeleneksel yöntemlerde diş çekildikten ortalama 3-6 ay sonra diş implantı yapılabildiğini belirten Diş Hekimi Gülenay Tutar, gelişen teknolojiyle birlikte artık eksik dişlerin yerine beklemeden implant tedavisinin yapabildiğini söyledi. Eskiden diş kaybından sonra implantın yerleştirilmesi için belirli bir süre beklendiğini ifade eden Dt. Gülenay Tutar, “Aynı şekilde implant sonrasında da dişlerin görünür kısımlarının yerleştirilmesi için 4-6 ay kadar daha yine bekliyorduk. Ama son 10 yıl içindeki hızlı gelişmeler sayesinde artık diş kaybı ile aynı gün de implantların uygulanması mümkün hale geldi. Aynı şekilde uygulamaya dişsiz başvuran bir birey, uygulamadan hemen sonra istediği gülüşe sahip olabiliyor” diye konuştu.
#1Son zamanlarda en sık tanı koyduğum rahatsızlıkların başında diş sıkma yani bruksizm geliyor. Kişi bazen uykuda bazen de gün içerisinde farkında olarak veya olmayarak dişlerini sıkar. Peki belirtileri nedir, nasıl tedavi edilir ve görülme oranı neden çok arttı? Sizler için derledim.
#Neslihan DOLARİstanbul ve İzmir’de mide botoksu ile zayıflamak isteyen 250’ye yakın hasta zehirlendi. Aynı gün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sosyal medya hesabından, mide botoksunun endikasyon (kullanım dışı) olduğunu duyurdu. Yani estetik amaçlı ya da migren ve boyun ağrısı ile genel cerrahide makat çatlağı gibi tedavilerde kullanılması yasal ama mide için izin yok! Ancak, Bakanlığın önermediği ve hatta ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA’nın kalp krizi, nöbet, solunum durmasına karşı uyardığı mide botoksu bugün hala birçok devlet hastanesi ve özel hastanelerin de neredeyse tamamında yapılıyor. Uzmanların, ‘Kanıtlanmış kilo kaybettirici etkisi yok’ dediği mide botoksu bunca zararına rağmen neden hâlâ yapılmakta, nedir bu mide botoksu, tehlikeleri neler, kim, neden yaptırıyor ve yasaklanmalı mı? Sordum.
#Mide BotoksuDişleri gıcırdatma ve diş sıkma hemen hemen her yaş grubunda meydana gelebilen bir durumdur. Diş gıcırdatma bilinçsiz yapılan bir harekettir. Genel olarak kişiler bu durumun farkında değildir. Ama ebeveynler özellikle çocukları uyurken diş gıcırdatma hareketlerini rahatlıkla görebilirler. Peki, çocuklarda diş gıcırdatma nedenleri nelerdir? Çocuklarda diş gıcırdatması nasıl tedavi edilir sizin için derledik.
#ÇocukHer gün milyonlarca insan baş ağrısı çekiyor. Kimi stresten, kimi migrenden kimi de nedenini hiç bilmediği bir sebepten dolayı… Araştırmalar dünya genelinde her 6 kişiden 1’inin dünya genelinde baş ağrısı çektiğini söylüyor. Bu ağrılarının bazısı birkaç saatte geçecek kadar sıradan olabilirken bazıları hayatı tehdit edebilecek kadar ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Tıpkı 20 yaşındaki Xavier Ortiz'in başına gelen olayda olduğu gibi...
#SağlıkDişler, bir insanda en dikkat çeken detaylardan biri. İnsanların diş yapısı, yaşına ve cinsiyetine göre şeklide ve boyutlarında değişiklik gösteriyor. Bilim insanları bu faktörlere ek olarak kişiliğin de dişlerin nasıl göründüğünde rol oynadığını söylüyor. Endişeli misiniz, agresif mi yoksa sakin mi? Dişleriniz kişiliğiniz hakkında neler söylüyor neler…
#Diş SağlığıSizlerle daha önce altın oran hakkında bilgiler paylaşmıştım. Altın oranı en kısa tanımıyla bir bütünün parçalarının birbiriyle ve bütünle olan oranı şeklinde ifade edebiliriz. Bugüne kadar birçok konuda sizlere yazı yazdım, ancak altın oranda önemli bir unsur olan çene özelinde yapılan uygulamaları yazmadım. Bu hafta biraz konuyu derinleştirip özellikle çene bölgesine altın oranı kazandırmak için yapılan uygulamaları ele almak istedim.
#Dilek AvşarBotulinum toksini belirli tipteki sinirlerin hareketini büyük ölçüde bloke ederek bir nörotoksin görevi görür. Botoks enjekte edilen kastaki sinir sinyallerini bloke ederek uygulama bölgesinde istenilen sonuç elde edilir. Botoks enjeksiyonundan sonra sinir sinyallerinin kesilmesi nedeniyle etkilenen kaslar geçici olarak felç olur veya donar. Bu sayede yüz bölgesindeki bazı kırışıklıklar yumuşatılabilir, azaltılabilir veya yok edilebilir. Botoks işleminin etkisi kişiden kişiye değişmekle birlikte 3 ila 6 ay arasında kullanılabilir.
#BotoksPandemi süreci, hayatımızda birçok şeyin değişmesine neden oldu. Hastalıkla ilgili kaygılarımız artarken içinde bulunduğumuz sosyal ve ekonomik durum nedeni ile stres kat sayımızda ciddi oranda arttı. Buna bağlı olarak pandemi döneminde diş sıkma ve geceleri diş gıcırdatma şikâyeti ile kliniklere başvuran hasta sayısında artış oldu.
#Şenol KALYONCU