Paylaş
Diş sıkma yaygınlaştı
Diş sıkma toplumun neredeyse yarısında, yaşamlarının belli dönemlerinde görülen yaygın bir problemdir. Kişi istemsiz olarak dişini sıkar, gıcırdatır. Diş sıkma, stres belirtisi olabilir. Strese eğilimli kişiler endişelendiğinde, bir işe konsantre olurken, uyurken ya da sinirlendiklerinde diş sıkabilirler. Toplumda sıklıkla karşılaşılan diş sıkma sorunu istem dışı gelişir ve insanlar genellikle bunun farkına varmazlar. Çoğunlukla uyku sırasında olduğu için ebeveynler ya da partnerleri bu sorunu fark eder. Diş sıkmanın en sık görülen belirtileri şunlardır: Geçmeyen baş ağrısı, kulak ağrısı, şakak bölgesinde sertlik ve çiğneme sırasında çene ağrısı.
Tedavi edilmezse ne olur?
Halk arasında diş sıkma ya da gıcırdatma olarak bilinen bruksizmin en önemli ve en yaygın belirtisi; sabah kalkıldığında yüz kaslarında, çene ekleminin yan kısımlarında, baş ve boyun bölgelerinde oluşan ağrılardır. Tedavi edilmeyen kronik diş sıkma, dişlerin dış tabakasını eritir. Başvuran hastalarda yapılan muayenede kuvvetli sıkmaya bağlı aşınmayla ortaya çıkan diş boyu kısalığı ve dişlerin yüzeylerinde ince hatlı çatlaklar görülebilmektedir. Herhangi bir travma olmadığı halde diş mine kırıkları görülebilir. Yemek yerken aşırı hassasiyete sebep olur.
Özellikle gece uyurken diş sıkmak, kronik çene eklem rahatsızlıklarını beraberinde getirir. Ayrıca dişlerin devamlı birbirlerine sürtmesi sonucu dişler zarar görebilir. Yine sürekli ve farkında olmadan diş sıkma, çene ve baş ağrısına neden olabilir.
Estetik açıdan da sürekli dişlerini sıkan kişilerde yüz şekli ovalden kareye doğru döner. Çiğneme kasının aşırı kasılması ve sertleşmesiyle yüzün alt yarısı genişler ve yüz ovali bozulabilir, alt yüzde sarkma görülebilir.
Masseter botoksu nedir?
Dişlerdeki aşınmayı ve yıpranmayı önlemek, bruksizm ile ilişkili çene ağrılarını hafifletmek için botoks uygulaması bir tedavi seçeneği olarak tercih edilebilir. Bruksizm tedavisi için botoks uygulaması yapılan hastalarda etki yaklaşık 6 ay süresince devam eder. Bununla beraber semptomlar, tipik olarak enjeksiyonu takiben 2 hafta içinde iyileşme gösterir.
Masseter en kuvvetli çiğneme kasımızdır. Masseter kasının bir kısmını botoks ile gevşetmek ve zayıflatmak, diş sıkma ve gıcırdatma şikâyeti olan hastalarda oldukça etkili rahatlama sağlayan bir tedavi yöntemidir. Kuvvetli olan masseter kası istenilen ölçüde zayıflatılır, rahatlatılır, bu da gıcırdatma ve sıkma nedeni ile ortaya çıkan diş problemlerini azaltır.
Masseter botoks ile hem sağlık hem de estetik sorunlar kolaylıkla çözülmektedir. Masseter kasının fazla büyük olması sadece fiziksel açıdan değil, estetik olarak da kişiye rahatsızlık verebilir. Masseter botoksu, masseter kasının yer aldığı yüzün alt kısmının inceltildiği estetik prosedürüdür. Bu uygulama sayesinde; diş gıcırdatma, çene ağrısı, diş sıkma sorunları ortadan kaldırılabileceği gibi yüzde erkeksi ve sert bir görünüme neden olan kare yüz şekli küçültülerek sert maskülen ifade ortadan kalkmakta, daha orantılı bir yüz şekli elde edilmektedir.
Paylaş