diş çürükleri haberleri sayfasında diş çürükleri hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 494 diş çürükleri haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Covid-19 salgını nedeniyle hayatındaki pek çok şeyi erteleyenler arasında diş ve diş eti sorunları yaşayanlar da var. Ancak uzmanlar, geciktirilen diş tedavilerinin bağışıklık sistemi başta olmak üzere kalpten böbreğe tüm vücut için tehlikeye davetiye çıkardığı uyarılarında bulunuyorlar. Diş Hekimi Arzu Yalnız Zogun diş ve diş eti problemlerinin etkileri üzerinde önemli açıklamalarda ve önerilerde bulundu.
#Diş Hastalıklarının Vücuda EtkisiZatürrenin (pnömoni) toplum sağlığını tehdit eden ciddi bir enfeksiyon hastalığı olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, "Ağız sağlığı ve hijyeni vücut direnci açısından çok önemli, diş çürükleri zatürre riskini artırıyor" dedi.
#Prof. Dr. Banu Musaffa SalepçiMaden sularının, içerdikleri yüksek flor sayesinde dişleri çürükten koruduğunu ifade eden Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Begüm Alkan, “Aromasız maden suyu diş minesinde mineral birikimine yardımcı olarak dişi çürük ve bakterilere karşı korur. Erişkinlikte tüketilmesi uygundur. Günde 2 bardağa kadar maden suyu tüketilebilir” dedi.
#Maden SuyuÇürük dişin vücut direncini düşürdüğünü belirten Dr. Öğr. Üyesi Aslı Patır Münevveroğlu, “Dişler arasında bulunan çürük, vücut direncinin düşmesine neden olarak coronavirüs gibi hastalıklara karşı bağışıklık sistemini açık hale getirebilir. AVM’ler başta olmak üzere kamuya açık alanlarda diş fırçalamaktan kaçının. Çünkü ortak alanlarda diş fırçalarken başta coronavirüs, domuz gribi gibi virüslere açık hale gelirsiniz” dedi.
#CoronavirüsBebeklik ve çocukluk döneminde sıklıkla görülen ve halk arasında 'biberon çürüğü' olarak biline bu durum, yanlış beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkar. Peki biberon çürüğü neden olur? Biberon çürüğünü önlemek için neler yapılmalı? Biberon çürüğü nasıl tedavi edilir? Bebek ve çocukların süt dişlerinin, kalıcı dişler için çok önemli olduğunu vurgulayan Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, ebeveynleri biberon çürüğüne karşı uyarıyor.
#Biberon ÇürüğüDiş sağlığının yalnızca doğru ağız bakımı ve düzenli diş hekimi kontrolleri ile değil, aynı zamanda genetik faktörlerle de şekillenebileceğini dile getiren Diş Hekimi Yunus Özumar, aileden gelen genetik yatkınlıkların, diş yapısı, çürük oluşumu, diş eti hastalıkları, diş gelişimi ve çene yapısıyla ilgili sorunlara yol açabildiğini söyledi. “Genetik faktörlerin, bağışıklık sistemini ve diş etlerinin sağlığını etkileyerek periodontitis (diş çevresi dokuları iltihabı) gibi hastalıkların gelişme riskini artırabilir” diyen Özumar, bu risklerin etkisini azaltmak ya da ortadan kaldırmak için alınabilecek birtakım önlemler bulunduğunu kaydetti.
#1Bilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiUzun bir yaz tatilinin ardından yarın okullar açılıyor ve milyonlarca öğrenci ilk ders ziliyle birlikte yeni eğitim öğretim dönemine başlayacak. Ancak anne ve babaların çocuklarının okul başarısı kadar dikkat etmeleri gereken çok önemli bir konu daha var.
#Buğra BuyrukçuYeşil yapraklı sebzeler, ağızda diş eti hastalığına ve diş çürümesine neden olan bakterileri ve asit oluşumunu azaltabilen çok miktarda nitrat içerir. Araştırmacılar bu özelliklerinden dolayı marul suyunun ağız sağlığı için gargaradan daha iyi olabileceğini söylüyor. Ancak bu açıklama alkol bazlı gargaraları kanserle ilişkilendiren tartışmalı bir çalışmanın ardından geldi.
#GargaraYakın zamanda yapılan bir araştırma ile marul suyunun ağız sağlığınız için gargaradan daha iyi olabileceği, yeşil yapraklı sebzelerin diş çürümesine neden olan bakterileri ve asit oluşumunu azalttığı ortaya atıldı. Biz de Diş Hekimi Mustafa Tuğra Kaya ile bunun nasıl mümkün olduğunu konuştuk.
#Diş SağlığıÇocukların sağlıklı içeriklere sahip olan bir beslenme çantası ile okula gönderilmesi günlük enerji ve besin ögeleri alımlarının düzenlenmesi ve kontrolü için oldukça önemli bir uygulama. Okul sürecine denk gelen öğün saatlerinin yeterli ve dengeli beslenme çantaları ile karşılanması çocukların okulda daha aktif ve dikkatli olmalarına yardımcı olur. Sağlıklı beslenme çantaları özellikle kış aylarında çocukların bağışıklık sistemlerini destekleyerek yaygın enfeksiyon hastalıklarına karşı koruma da sağlar.
#Konuk YazarAğız ve diş sağlığının bozulması sonucunda meydana gelen diş kayıpları, konuşma ve kelimeleri telaffuz etmede zorluk yaşattığı gibi sindirim sisteminde sorunlara da neden oluyor. Ama hepsi bu değil. Uzmanlara göre dişte oluşan problemler başta kalp rahatsızlıkları olmak üzere akciğer hastalıkları, diyabet hatta son araştırmalara göre Alzheimer’ın oluşmasında etkili. Peki dişlerin bu hastalıklarla ilgisi ne? Ağız hijyeni bu sorunların önüne geçmede ne kadar etkili? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkEğer günlük hayatınızda “Tatlı yemeden duramıyorum ve tatlı bir şeyler tüketmek beni mutlu ediyor?” gibi cümleler kuruyorsanız, o zaman dikkat! Çünkü şeker bağımlısı olabilirsiniz. Şeker, günümüzün en tehlikeli uyuşturucusu ve maalesef ki her yerden kolayca elde edilebiliyor.
#Buğra Adil BuyrukcuOkul çağındaki çocuklar ortalama iki öğünü evden uzakta yemek zorunda kalıyor. Aileden uzakta şekillenen beslenme modeli sağlıklı olmazsa okul başarısını da kötü yönde etkiliyor. Çocuklara sağlıklı beslenmeyi öğretmenin ilk kuralıysa sofraya ailece oturmak ve iyi bir diyetle onlara rol model olmaktan geçiyor.
#ÇocukBURUN tıkanıklığının, horlama ve uyku apnesi dahil birçok uyku bozukluğuna sebep olabildiğini belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Sucubaşı, bu durumun hayatı kabusa çevirebildiğini söyledi. Sağlıklı bir yaşam ve düzenli bir uyku için burundan sağlıklı nefes almanın şart olduğunu kaydeden Sucubaşı, burunda doğuştan ya da sonradan gelişen ve burun tıkanıklığı yaratan birçok sorun olabildiğini vurguladı.
#1Dişleri gıcırdatma ve diş sıkma hemen hemen her yaş grubunda meydana gelebilen bir durumdur. Diş gıcırdatma bilinçsiz yapılan bir harekettir. Genel olarak kişiler bu durumun farkında değildir. Ama ebeveynler özellikle çocukları uyurken diş gıcırdatma hareketlerini rahatlıkla görebilirler. Peki, çocuklarda diş gıcırdatma nedenleri nelerdir? Çocuklarda diş gıcırdatması nasıl tedavi edilir sizin için derledik.
#ÇocukYaz aylarının yavaş yavaş etkisini gösterdiği son günlerde zayıflama yöntemleri ve besinler en çok arananlar arasında yer alıyor. Bu dönemlerde diyet yapan kişileri en çok zorlayanlardan biri de tatlı ihtiyacı ve buna bağlı olarak çikolatanın diyetteki yeri oluyor. Kakao oranı yüksek ve şeker oranı düşük olan bitter çikolata ile diyetinizi rahatlatabilmeniz aslında mümkün. Peki, bitter çikolata zayıflatır mı, her gün bitter çikolata yemek kilo aldırır mı? İşte bitter çikolata ile ilgili merak edilenler...
#Bitter ÇikolataAğrıyan diş çekilir mi sorusu, klinik anlamda olumsuz bir durum oluşup oluşmadığını merak eden vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Ağrıyan diş genellikle kanal tedavisi ile kurtarılabilir. Ancak çok uzun süre beklemiş diş çürükleri için bazen kanal tedavisi ile dişi kurtarmak mümkün olmayabilir. Peki, ağrıyan dişi çekmek doğru mudur? İşte, o detaylar
#Ağrıyan DişBATIGÖZ Sağlık Grubu KBB Uzmanı Op. Dr. Ahmet Sarı, geniz eti ve bademcik hakkında önemli bilgiler paylaştı. “Bademcikler dil kökünün her iki yanında bulunan lenf dokularıdır. 4-5 yaşlarda daha sık olmak üzere enfeksiyonlara bağlı olarak büyürler” diyen Op. Dr. Ahmet Sarı, “İleri yaşlarda küçülme eğilimi gösterirler. Her ne kadar vücudun savunma mekanizmalarının bir elemanı olsalar da bazen zararlı olup çocuğun gelişiminde aksamaya, uzun dönemde geçirilen sık enfeksiyonlar göz ardı edilirse önemli organ hasarlarına, eğitimin aksamasına neden olabilirler” dedi.
#İzmirNefesin ya da ağzın kokması, sosyal bir sorun olduğu için de, bazı sağlık problemlerine işaret ettiği için de önemlidir. Bu problemi yaşayan insanlar ne kadar uğraşsalar da üstesinden gelemeyebiliyor. Sarımsak, sucuk ve soğan gibi yiyecekler de ağız kokusune neden olabiliyor. Ayrıca sabahları oluşan ağız kokusunu yanı sıra geniz akıntısı ve ağız kuruluğu da görülebiliyor. Ağız kokusu geçiren bitkisel yiyecekle ve besinlerle evde doğal yollarla çözüm üretmek mümkün. Peki ağız kokusu nasıl geçer? Evde ağız kokusuna ne iyi gelir? İşte ağız kokusunun nedenleri ve ağız kokusunu hemen geçiren öneriler...
#Ağız KokusuGünümüzde giderek sıklığı artan ve birçoğumuzun yaşam kalitesini bozan reflü hastalığı veya tıbbi adı ile gastroözofageal reflü hastalığı mide asidi ve bunun yanında mide içindeki diğer safra, gıda artıkları gibi içeriğin yemek borusuna doğru geri gelmesidir.
#ReflüMide içeriğinin mideden yemek borusuna doğru geri kaçışı gastroözofageal reflü olarak tanımlanır ve halk arasında kısaca reflü hastalığı olarak bilinmektedir. Reflü nadiren ve kısa süreli oluyorsa bu durum fizyolojik olarak normal kabul edilir ve kişide bir şikayet yada rahatsızlığa yol açmaz . Ancak reflü hastalığı durumunda kişide sıklıkla yemeklerden sonra olan ciddi bir çok yakınma olabilmektedir.
#GastroözofagealRamazan ayında öğünlerde oluşturulacak düzen ve öğünlerde alınacak besinlere dikkat edilmesi sayesinde zinde ve sağlıklı bir ramazan geçirilebileceğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Cem Nevşioğulları, “Ramazan ayını sağlıklı ve zinde geçirmek için beslenme kalkanı oluşturun. Bu ayda uzun süre aç kalmak, beslenme şeklinin ve saatlerinin değişmesi, hareketin azalması, yemeklerden hemen sonra yatılması gibi nedenlerle beslenme problemleri ortaya çıkmaktadır” dedi.
#Uzm. Dyt. Cem NevşioğullarıGünümüzde giderek sıklığı artan ve birçoğumuzun yaşam kalitesini bozan reflü hastalığı veya tıbbi adı ile gastroözofageal reflü hastalığı mide asidi ve bunun yanında mide içindeki diğer safra, gıda artıkları gibi içeriğin yemek borusuna doğru geri gelmesidir.
#Sağlık YanınızdaKonuşmaya başladığınızda insanların sizden uzaklaştığını fark ettiniz mi? Ağız kokusuna neden olan problemler sadece sosyal hayatınızı etkilemekle kalmaz diş kayıpları ve beraberinde çeşitli sağlık sorunlarına da yol açabilir. Bu nedenle geç kalınmadan tedavi edilmesi gerekir.
#Ağız Kokusu