Güncelleme Tarihi:
Tıpkı diş sağlığı konusunda olduğu gibi… Üstelik ebeveynler olarak bu konuda önemli sorumluluklarınız ve maksimum seviyede özen göstermeniz gereken minicik dişleriyle sizin kontrolünüzde bir bebeğiniz var. Diş Hekimi Ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, diş çürüğünün, anne ve babadan çocuğa bulaşabilen bir hastalık olduğuna dikkat çekerken, ebeveynlerin yapmaları gereken davranışları anlattı.
Kültür ve toplumsal alışkanlıklarımız bebek ve çocukları severken yanlış davranışlar sergilememize yol açabiliyor. Konuyu şu şekilde açıklamak gerekirse; yeni doğan bebeklerin ağzı çürük yapıcı bakteri içermez. Bu bakteriler büyük olasılıkla dişler sürmeye başladığında, sıklıkla da anneden bebeğine bulaşır. Bu anlamda çok bileşenli bir enfeksiyon hastalığı olan diş çürüğünün bulaşıcı özellik taşıdığını söyleyebiliriz.
Bulaşma esnasında özellikle annenin dikkat etmesi gereken belli özellikler söz konusudur. Bulaşmanın olmaması için anne, bebeğini beslerken kaşık, emzik, biberon gibi araçları kendi ağzıyla temasta bulundurmadan kullanmalıdır. Aksi halde anne, çürüğe yol açacak organizmaları kendi ağzından bebeğine aktarır. Eğer anne bulaşmayı üç yaşına kadar kontrol ederse bu süreden sonra olabilecek aktarımı çocukta çok şiddetli çürük enfeksiyonlara yol açmaz. Bu noktadan hareketle kritik sürecin ilk 3 yıl olduğu kabul edilmektedir.
Ebeveynler unutmamalıdır ki, bebek ve çocukların diş sağlığının mimarları kendileridir ve bu noktada üzerine düşen görevi yapmaları gereklidir. Anne-babaların, bebeklerini bir sorun olsun ya da olmasın 6 ayda bir diş hekimine kontrole götürmeleri oldukça önemlidir. Anne ve baba, çocuklarını diş sağlığına önem veren bireyler olarak görmek istiyorsa, onun önünde düzenli olarak ağız bakımına dikkat eden doğru bir model oluşturmalıdırlar. Aynı zamanda dişlerini fırçaladıktan sonra küçük ödüllendirmelerle de bu alışkanlığın yerleşmesi kolaylaşabilir.