Güncelleme Tarihi:
Şekerli ve karbonhidratlı besinlerin tüketiminin arttığı bayram tatilinde yiyecek ve içecek alışkanlıklarımız diş sağlığımız adına büyük bir tehdit yaratabilir. Bayram günlerinde diş sağlığımızı korumaya yönelik bazı önemli noktalara dikkat etmeliyiz...
Tatlı sonrası diş bakımı
Tatlılar bayramların vazgeçilmezi. Lakin tüm bu lezzetlerin içinde yer alan şeker, uzun süreli tüketimde yeterli temizlik sağlanamadığında diş yüzeyine zarar vererek çürüğe ve mevcut çürüklerin ilerlemesine neden olabilir. Şekerli gıdaların tüketimi sonrası dişlerinizde ağrı oluşuyorsa, dişlerinizin dış yapısı bozulmuş ve bu düzensiz yapıdan dişlerinize bakteri sızıntısı başlamış olabilir. Yani şeker size başlangıç çürüklerinin ilerlediği sinyalini bu ağrılarla verir. Bu başlangıç çürüklerindeki bakteri sızıntıları ilerlediği takdirde diş çürükleriniz ilerler, dişin içinde bulunan sinir ve damar yapısı da enfekte olarak ağrı oluşumuna yol açar. Bu sebeple sadece yetişkinlerin değil, bayram günleri sıkça şeker tüketen çocukların da hem diş temizliği hem de diş kontrolü oldukça önemlidir.
Bayramda ne yapmalıyız?
Bakteriler dişlerin yüzeyine biriken yiyeceklere tutunur ve diş çürüklerine neden olur. Şeker tüketiminin yüksek olduğu bayram günlerindeki ev ziyaretlerinizde yanınıza diş fırçası ve diş macunu almayı unutmayın. Unuttuysanız, tatlılardan sonra su içerek ağzınızı çalkalayabilir veya şekersiz sakız çiğneyerek en azından dişlerinizi fırçalayana kadar diş yüzeyinin temizliğini artırabilirsiniz.
iyi bir seçenek
Şekeri sadece yiyeceklerden değil, meşrubatlardan da alıyoruz. Asitli içecekleri tüm zararlarına rağmen içmeyi tercih ediyorsanız, en azından kamış yardımıyla tüketin. Böylece diş yüzeyinize ve ağız içinize en az seviyede teması sağlayarak dişlerinizi bir nebze de olsa koruyabilirsiniz. Keza şekerli yiyeceklerde olduğu gibi içecekler sonrasında da sakız çiğnemek, ağız içi tükürük bezlerini salgılatacağından ve bu salgılar doğal bir temizlik ve koruma sağlayacağından faydalıdır.
Kürdan kullanımına dikkat!
Kurban Bayramı sofralarının baş tacı hepimizin bildiği üzere et yemekleridir. Neyse ki etin içindeki protein, şeker ve karbonhidrat gibi dişe zarar vermez. Lakin diş aralarında biriken et parçacıkları bakteri oluşumu yaratır. Bu sebeple et yemekleri sonrası dişinizi sadece fırçayla değil, diş ipi ve ince uçlu kısa arayüz fırçaları yardımıyla detaylı temizlemelisiniz. Kürdan ise dişin en büyük düşmanlarındandır. Sivri ucu diş yüzeyine ve diş etlerine zarar verir. Papil denilen diş ile diş eti arası üçgen bölgelere etki ederek diş etlerinde travma yaratır. Diş etini aşağı çekerek uzun süreçte diş kaybına neden olur.
Ağız çalkalama sularını da haftada birkaç kez kullanmanızı tavsiye ederim.
Tüm bunlar genel ağız ve diş sağlığımız için önemli adımlardır. Bayramın tatlı telaşında bunları aksatmamamız, genel sağlığımız açısından önemlidir. Diş hekimi kontrolünüzü ihmal etmeyin ve dişlerinize iyi bakın. İyi bayramlar, sağlıklı gülüşler dilerim...