Biberon çürüğü nedir? Hangi problemlere neden olur?

Güncelleme Tarihi:

Biberon çürüğü nedir Hangi problemlere neden olur
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2018 10:27

Bebeklik ve çocukluk döneminde sıklıkla görülen ve halk arasında 'biberon çürüğü' olarak biline bu durum, yanlış beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkar. Peki biberon çürüğü neden olur? Biberon çürüğünü önlemek için neler yapılmalı? Biberon çürüğü nasıl tedavi edilir? Bebek ve çocukların süt dişlerinin, kalıcı dişler için çok önemli olduğunu vurgulayan Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, ebeveynleri biberon çürüğüne karşı uyarıyor.

Haberin Devamı

BİBERON ÇÜRÜĞÜ NEDİR?

Biberonla beslenme alışkanlığı fazla olan bebeklerde, gün içinde sıklıkla içilen süt, biberon çürüğünün ortaya çıkmasına yol açıyor. Bebeklerin en önemli besin maddesi olan süt, doğal içeriğinde şeker barındırıyor. Gün içinde sıklıkla içtikleri sütün bir miktarı genellikle bebeklerin ağzında kalarak bakteri oluşumuna neden olabiliyor. Bu bakteriler, zamanla dişleri çürütüyor. Bunun yanı sıra bebeklerde ağız bakımı ihmali biberon çürüğünün en önemli nedenleri arasında yer alıyor.

Biberon çürüğü nedir Hangi problemlere neden olur

BİBERON ÇÜRÜĞÜ NASIL OLUŞUR?

Özellikle de yatmadan önce biberon yardımıyla verilen süt, bebeğin uykuya geçmesiyle birlikte dişler üzerinde birikir. Tükürük salgısının azalmasıyla birlikte dişler daha az temizlenir. Buna ek olarak mevcut bakteriler, ağızda asidik bir ortam yaratarak diş çürümesini hızlandırır. Asidik yapı, dişlerin yüzeyini kaplayan mine yapısını bozarak, dişlerde beyaz lekelerin ortaya çıkmasına yol açar. Beyaz lekeler, sonradan oluşacak kahverengi lekelerin ve biberon çürüğünün temelini oluşturur.

Biberon çürüğünün belirtileri;

  • Ağız ve diş enfeksiyonları,
  • Diş iltihaplanması,
  • Diş kırılmaları,
  • Konuşma bozuklukları,
  • Yemek yerken zorlanma,
  • Gece uykularında bölünmeler,
  • Ağrı ve acı,
  • Ağızda lekeler.

DİŞ FIRÇALAMAK İÇİN GEÇ KALMAYIN

Biberon çürüğü nedir Hangi problemlere neden olur

Biberon çürüğünün temelini bebeğin yediği besinler oluşturuyor. Biberonla bebeğe verilen şekerli, bisküvili, ballı veya pekmezli süt, bebeğin dişlerinde hızla çürümeye neden oluyor. Özellikle gün içinde ve gece boyunca sürekli biberon alışkanlığı olan bebeklerin dişlerinde biberon çürüğü gelişiyor. Bu noktada her gıda alımından sonra bebeğin ağız temizliğine özen göstermek gerekiyor. Anneler, her ne kadar diş fırçalamaya başlamak için ‘erken’ olduğu düşüncesinde olsa da bu yanılgı biberon çürüğü oluşumunu da hızlandırıyor.

BİBERON ÇÜRÜĞÜ NEDEN ÖNEMLİ?

Biberon çürüğü nedir Hangi problemlere neden olur

Bebeklerde çürük tedavisinin neredeyse imkansız olduğunu dile getiren Kışlaoğlu, erken yaşta çekilen süt dişlerinin, ardından çıkacak daimi dişlerde yapısal bozukluklara ve hatta ileride konuşma problemlerine yol açtığını, bu nedenle önlem alarak çürük oluşumunu minimuma indirmek gerektiğini vurguluyor. Biberon çürüğü görülen dişlerin tedavi edilmediği takdirde ağrı ve iltihaplanmaya neden olduğunu belirten Kışlaoğlu, diş ağrısının bebekte beslenme ve uyku düzensizliğine yol açtığının altını çiziyor.

BİBERON ÇÜRÜĞÜNÜ ÖNLEMEK İÇİN;

Biberon çürüğü nedir Hangi problemlere neden olur

  • Bebeğin ağzında şekerli sıvılar bulunan biberonla uykuya dalmasını engelleyin,
  • Her beslenmeden sonra dişlerini temiz bir bez ya da yumuşak kıllı bir diş fırçası ile temizleyin. Eğer temizleyemiyorsanız biberon içerisine su koyarak ağzını çalkalamasını sağlayın,
  • Biberondaki süte mümkün olduğunca şeker, bal pekmez gibi tatlandırıcılar ilave etmeyin,
  • Bebeğinizi 2 yaşına gelmeden biberondan uzaklaştırmaya çalışın,
  • İlk dişleri çıkar çıkmaz düzenli olarak kontrole götürün. 

BAKMADAN GEÇME!