Ramazan süresince değişen beslenme biçiminin bayramla birlikte günlük hayata uyum sağlayabilmesi biraz zaman alabiliyor. Bu süreçte mide ve bağırsak şikayetleri yaşamak istemiyorsanız Uzman Diyetisyen Dilan Dalgıç'ın uyarılarına kulak verin.
#BAYRAMEt verme... Tavuk, zinhar! Balıkta kurşun var... Sebzeler hormonlu... Peki biz anne-babalar bu bebelere ne yedireceğiz? Çocuk gelişimi için büyük önem taşıyan protein, vitamin ve mineralleri başka hangi besinlerden sağlamak mümkün? Biz iyisi mi işin uzmanlarına akıl danışalım...
#ÇocuklarSirke yüzyıllardır sağlık için kullanılıyor. Pek çok hastalığın tedavisinde etkili olmasının yanı sıra yiyeceklerde de lezzet artırıcı olarak tercih ediliyor. Elma sirkesi de onlardan biri. Peki vücut için inanılmaz etkilere sahip olan elma sirkesi nelere iyi geliyor? Faydaları neler? Nasıl tüketilmeli?
#Elma SirkesiVitamin ve mineral yönünden zengin bir içeriğe sahip olan hurmanın öğünlerde mutlaka tüketilmesi tavsiye ediliyor. Ayrıca farklı çeşitleri de bulunan hurma, çocukların beslenmesi için de oldukça önemli bir yere sahip. Peki, besin açısından değerli olan hurmanın faydaları neler? Kimler tüketirken dikkat etmeli?
#HurmaPandemi nedeniyle evde kaldığımız bu dönemde pek çok kişi tatlı yeme isteğini kontrol edememeye başladı. Bunun sonucu olarak ise artan karın bölgesi yağlanması, fazla vücut ağırlığı, hızlı acıkma ve kan değerlerinde bozulma gibi bazı sorunlar ortaya çıkarabiliyor. Peki tatlı yeme isteğimizi nasıl gideririz? Tatlı yerine neler tüketebiliriz? Tüm bu soruların cevaplarını Diyetisyen Dilan Dalgıç Görücü açıkladı.
#Kuru MeyvePandemi nedeniyle evde kaldığımız bu dönemde pek çok kişi tatlı yeme isteğini kontrol edememeye başladı. Bunun sonucu olarak ise artan karın bölgesi yağlanması, fazla vücut ağırlığı, hızlı acıkma ve kan değerlerinde bozulma gibi bazı sorunlar ortaya çıkarabiliyor. Peki tatlı yeme isteğimizi nasıl gideririz? Tatlı yerine neler tüketebiliriz? Tüm bu soruların cevaplarını Diyetisyen Dilan Dalgıç Görücü açıkladı.
#HtvaileOkullarda yüz yüze eğitimin başlama tarihi 21 Eylül olarak belirlendi. Anne-Çocuk Diyetisyeni Dilan Dalgıç Görücü; pandemi döneminde doğru maske kullanımı, sosyal mesafe ve kişisel hijyen kurallarına ek olarak bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için beslenmenin de çok önemli olduğuna dikkat çekti ve çocukların bağışıklığını kuvvetlendiren tavsiyeler sundu.
#EmbedpodKoronavirüs salgını nedeniyle online eğitime geçen ve Haziran ayında kapatılan okullar, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yaptığı en son açıklamaya göre 31 Ağustos’ta uzaktan eğitimle yeniden açılacak. 21 Eylül’de ise Bilim Kurulu tarafından tavsiye edilen sınıflarda yüz yüze eğitim başlayacak. Gerekli tüm tedbirlerin alındığı yeni eğitim yılında pek çok düzenleme olsa da ailelerin aklında “Çocuklarımızı nasıl koruyacağız” sorusu yer alıyor. Durumun hem psikolojik hem de sağlık tarafını sizler için detaylıca ele aldık.
#ÇocukYaz tatilinin başlaması, çocukların kendilerini her alanda daha özgür hissedip normal rutinden uzaklaşmalarına neden olabiliyor. Uyku saatlerinden öğün saatlerine, yapılan atıştırmalıkların çeşidinden ekran karşısında geçen zamana kadar pek çok alışkanlık değişirken sağlıklı beslenme de kolayca ihmal edilebiliyor. Oysa çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek, sağlıklı büyüme ve gelişmelerini sağlamada beslenmenin rolü oldukça önemli.
#ÇocukYaz ayları çocukların değişen fiziksel aktiviteleri ve artan hava sıcaklıkları nedeniyle besin öğesi ihtiyaçlarında da değişiklik ortaya çıkarıyor. Bu dönemde en çok değişen ihtiyaç şüphesiz sıvı ihtiyacıdır. Diyetisyen Dilan Dalgıç, yaz aylarından çocukların sıvı ihtiyacı ile ilgili önemli bilgiler verdi.
#İçecekİngiltere'de 17 yaşındaki bir genç, yaklaşık son 10 yıldır 'abur cubur yemekten' kör ve sağır oldu. Gencin patates cipsi, patates kızartması, beyaz ekmek ve işlenmiş et ağırlıklı beslenmesi sonucu, 14 yaşında yorgunluk şikayetiyle doktora gittiğini, 15 yaşından itibaren görme ve işitme kaybı yaşamaya başladığı kaydedildi. Peki sürekli abur cubur tüketmek ve sağlıksız beslenmek vücutta nasıl bir etki yaratıyor? Çocuklarımıza sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda neler yapabiliriz? Bakın Uzman Diyetisyen M. Turgay Köse bu konuda aileleri nasıl uyarıyor.
#Sağlıksız BeslenmeBalık bebeklikten yaşlılığımıza kadar tüketmemiz gerek bir besindir. Çocuklarımıza yedirme konusunda zorlansak da balığın tadına ilk baktığı ek gıda döneminde yediği lezzetli balık yemekleri onun balığı sevmesine yardımcı olacaktır. İşte bebeğinize ek gıda döneminde yedireceğiniz ilk balık yemeği tarifi...
#Ek Gıda BalıkBebek beslenmesinde kurubaklagillerin yeri ayrıdır.Kuru baklagiller bebeklere 8. aydan itibaren pişirilip kabukları soyulmalı ve püre şeklinde verilmeye başlanmalıdır. Kuru baklagil yemeklerinin katılığı bebeğin tolere etmesine göre artırılıp 12. aydan itibaren ailenin tükettiği şekilde yemeye alıştırılmalıdır. Bebeğinizi ilk defa kurubaklagiller ile tanıştıracaksanız bu tarifi denemelisiniz.
#Bebek Ek GıdalarıBahar ayları özellikle kadınların yaz sezonuna hazırlandığı, fazla kilolarından kurtulmaya çalıştığı kısacası sıkı diyetlerin yapıldığı bir dönemdir. Kış boyunca yavaşlayan metabolizma nedeniyle alınan kiloları yaza kadar hızlı bir şekilde vermek isterken sağlığı tehdit eden pek çok hata yapılabiliyor. Peki yaza sayılı günler kala kilolarımızdan kurtulmak ama aynı zaman da sağlıklı kalmak için nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Diyetisyen Dilan Dalgıç ile çok keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
#Online DiyetAnne sütü, bebeğin büyüme ve gelişimi için gerekli olan tüm yararlı besin maddelerini içeriyor. Ancak 6. aydan sonra bebeğin diğer faydalı besinlerle tanışma dönemi yani ek gıdaya geçiş süreci de başlıyor. Bununla birlikte bebeklerin 1 yaşına gelene kadar bazı besinlerden uzak durması gerekiyor.
#Gıda Alerjisi