Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2019 09:52
Bebeğinizin ek gıda döneminde ilk tanıştığı besinler çok önemlidir. İlk deneyeceği besinlerin en başında peynir gelir. Evde katkısız ve doğal peynir yapmanın sırlarını Diyetisyen Dilan Dalgıç bizlerle paylaşıyor.
Tüketmek için en doğru öğün: Kahvaltı
Ev yapımı peynir için malzemeler
1 kg süt
1 çay bardağı yoğurt
1 adet temiz bez torba / tülbent
Yapılışı
- Süt bir tencereye koyularak orta ateşte ara ara karıştırarak kaynamaya bırakılır.
- Kaynamaya başlayınca soğuk yoğurt eklenip iyice karıştırılır.
- Topaklanma oluştuğunu görür görmez ocaktan alınarak ılıması için bekletilir.
- Ardından bez torbaya koyularak iyice süzülecek şekilde bekletilir.
- Burada süzülen suyu dökmeyip çorbalarınızda kullanmanızı tavsiye ederim.
- Peynir altı suyu protein değeri yüksek olduğu için bezin içinde oluşan sert peynir bir kaba alınarak buzdolabında 6-7 saat bekletilerek tüketilebilir.
- Peynirin tamamı en fazla 3 günde bitirilmeli.
- Peyniriniz çok kuru olursa tuzsuz suda bekletebilirsiniz.
- Elde ettiğiniz peynirin bir kısmını tuzlayarak kendi kahvaltınızda ya da peynirli tariflerinizde kullanabilirsiniz.
*Özellikle sert peynirler ya da kaşar peyniri gibi suda bekletilemeyecek peynirler, yüksek tuz içeriği nedeniyle 1 yaşa kadar bebeklere verilmemeli. Evde peynir yapılamayan durumlarda yağı- tuzu azaltılmış peynirler akşamdan suda bekletilerek 8. ay itibariyle verilebilir ya da tuzsuz lor- labne peyniri tercih edilebilir.
Not: Bu tarif Diyetisyen Dilan Dalgıç'a aittir.