Pandeminin de etkisiyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de teknolojik aletlerin kullanımı artarken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2020 yılında 16-74 yaş aralığında internet kullanımının yüzde 79 olduğunu açıklamıştı. Yine araştırmaya göre, 2019 yılında evden internet erişim yüzde 88 iken bu oran 2020 yılında yüzde 90’lara çıktı.
#Dijital YorgunlukGünde yaklaşık 100, yılda ise 35 bin genç insana bağırsak, meme ve mide gibi daha çok ileri yaşlarda görülen kanser teşhisi konuyor. Kolorektal kanser uzmanı ve cerrah Dr. Haney Youssef, hastalığın 50 yaş altında daha yaygın hale gelmesinin 5 önemli nedenini anlattı.
#Kolorektal Kanser32 senedir hayatımızda... Bazen güldürüyor bazen de filmleriyle hüzünlendiriyor. Çok seviliyor... ‘Tolgshow’ formatı da tam gaz 18 yıldır devam ediyor. Tolga Çevik’le buluştuk; bilinmeyenlerini, hayatını, ailesini, mizahı konuştuk: “Kendimi iş mükemmel olsun diye ne çok üzmüşüm, sıkmışım.”
#Tolga ÇevikGünde yaklaşık 100, yılda ise 35 bin genç insana bağırsak, meme ve mide gibi daha çok ileri yaşlarda görülen kanser teşhisi konuyor. Bilim insanları, tıbbi olarak 50 yaşın altındaki yetişkinleri vuran hastalık olarak tanımlanan gizemli erken başlangıçlı kanser 'salgınının' nedenini saptamak için çabalıyor. Kolorektal kanser uzmanı ve cerrah Dr. Haney Youssef, hastalığın 50 yaş altında daha yaygın hale gelmesinin 5 önemli nedenini anlattı.
#Kolorektal KanserMental yorgunluk, fiziksel yorgunluktan farklı olarak, daha çok zihinsel kapasitenin aşırı zorlanması ve duygusal tükenme ile karakterize edilir. Çalışmalar öğrencilerin günlük eğitim faaliyetlerinin gerektirdiği dikkat, anlama, ilişkilendirme, yorumlama, belleğe yerleştirme gibi mental faaliyetlerin mental yorgunluğa neden olduğunu göstermekte. Psikolojik yorgunluk, problem çözme ve karar verme becerilerini, dikkati ve günlük işlevselliği olumsuz etkileyebilir.
#Konuk YazarSosyalleşmenin zihin sağlığımız açısından faydaları oldukça fazla. Sevdiklerimizle içilen bir kahvenin, kısa bir yürüyüşün hayat motivasyonumuzu olumlu yönde etkilediğini biliyoruz. Ancak bazen de arka arkaya yapılan toplantılar veya arkadaş buluşmaları sosyal yorgunluğa yol açabiliyor. Uzmanlara bu tükenmişlik hissinin neden oluşabileceğini sorduk.
#SağlıkO, Türkiye’nin en iyi erkek oyuncularından. Canlandırdığı karakterleri hafızamıza kazıyor. Sesi, fiziği ve yeteneğiyle izleyiciyi hep 12’den vuruyor. Kendini ‘duygularıyla hareket eden biri’ olarak tanımlıyor, içgüdülerini asla es geçmiyor. Belki de başarısının ardında yatan sebeplerden biri bu. Engin Altan Düzyatan’la buluştuk; ailesini, hayatını, yeni işini, NFT dünyasında yaptığı girişimleri konuştuk: “Gittikçe olgunlaşıyorum ve zamanımı boşa harcayan, bana bir şey katmayan her şeyden uzaklaşıyorum.”
#Engin Altan DüzyatanBu haftanın gökyüzü gündeminde Venüsyen Güneş tutulması var. Akrepler hayatını baştan sona değiştirecek bir aşka çekilebilir. İkizler burcu olanların iş ortamında bir dizi değişiklik olabilir. Boğalarsa mevcut ilişkilerinde güven ve sadakat sınavı verebilir.
#Dinçer Güner40 yılı aşkın süredir ilişkiler üzerine çalışmalar yapan Dr. Julie ve Dr. John Gottman 13 Ekim’de İstanbul’a geliyor. Bu vesileyle konuştuğumuz dünyaca ünlü psikolog çiftten mutlu bir ilişki için gerekenleri öğrendik: “Birçok araştırma iyi bir ilişkiye sahip olmanın ömrü 15 yıl kadar uzattığını gösteriyor. Ve biliyoruz ki mutlu çiftlerin aralarında sanki ‘duygusal bir banka hesabı’ var ve sürekli birbirleri için oraya yatırım yapıyorlar.”
#Uzun YaşamBu sene Kanal D’de yayımlanan ‘Yargı’ dizisiyle ekranın en çok parlayan çifti oldular. Gerçekçi oyunculukları kadar ekrandaki uyumları ve enerjileriyle de çok konuşuldular. Pınar Deniz ve Kaan Urgancıoğlu yeni yıl planlarını anlattı: “Biz zaten partner olarak ayrılamıyoruz ya, bir de beraber yeni yıla girersek daimi partner oluruz yani...”
#Pınar DenizSalgın hastalıklarla başlayan 'sürekli alarm durumunda olma hali' sosyal endişeyle birleşince ortaya kronikleşen bir yorgunluk hali çıktı. Bu ruh halinden kurtulmak için uyusak olmuyor, dinlenmeye çalışsak yeterli gelmiyor. Peki, giderek yaygınlaşan bu yorgunlukla nasıl başa çıkacağız? Üzerine çeşitli araştırmalar yapılan bu konuyu uzmanlara sorduk...
#Kronik YorgunlukTelefon ekranına bakma süreniz günden güne artıyor mu? Ya da WhatsApp bildirim sesleri artık sizi çıldırtıyor mu? Gözleriniz bulanık mı görmeye başladı? Kendinizi tükenmiş ve yorgun hissediyorsanız uzmanların uyarılarına kulak verin: “Araştırmalar sosyal medyayı sık kullananların kaygı problemlerini daha sık yaşadığını gösteriyor. Belki cihazlara değil, uygulamalara sınır koymalısınız.”
#GazetehaberleriÇalışkan bir insan… Elini attığı her konuda başarılı iş çıkaran bir isim… Üç erkek evlat annesi, söylediği şarkılarla binlerce insanın beğenisini kazanmaya devam ediyor. Oyunculuk yapıyor. Zaman zaman gazetecilik de yapıyor. Kadın olmanın en belirgin özelliği “eğergayretli bir insansanız yorulmazsınız” diyor. Konuşmayı çok seviyor. Hiç susmuyor. O hiç yorulmuyor, çalışırken gözlerinin içi ışık ışık oluyor. Böylesine bir enerjiye ve ülkemizin bilinen en ünlü totemine sahip sanatçısı Gülben Ergen….
#Gülben ErgenTürkiye gündemi bu aralar öylesine yoğun ki bize neredeyse pandemiyi bile unutturdu. Reform paketleri, yeni sivil Anayasa hazırlıkları, WhatsApp’ın kişisel veri paylaşımı dayatması, Boğaziçi’ne rektör ataması ve sonrasında çıkan olaylar... Hareketli gündemi konuşmak, aklıma takılanları sormak için bu hafta Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun’u ziyaret ettim. Bu hareketlilik içinde iletişimin önemine vurgu yapan Altun, “Ülkemiz, bölgemiz ve bütün dünya açısından önemli olayların, sıcak gelişmelerin yaşandığı kritik bir zamandayız. Böyle bir dönemde iletişim, tali değil asli bir alan olarak öne çıkıyor” dedi.
#Prof. Dr. Fahrettin AltunYetişkinler gibi neredeyse bir yıldır kısıtlı bir sosyal hayatta yaşayan çocuklar, belki de virüsün ‘yan etkilerinden’ en çok hasar alan grup. Araştırmalar pandemi öncesi sağlıklı olan çocukların yüzde 58’inde en az bir psikolojik semptom görüldüğünü ortaya koyuyor. Sebeplerin başında evde ve akransız kalmak geliyor. Dört uzmana, çocukların süreçteki kayıplarını ve telafi yöntemlerini sorduk...
#GazetehaberleriDijital ekran kullananların yüzde 50 ila 90'ında göz şikayeti saptandığını belirterek, rahatsızlıkların gözde yorgunluk, göz çevresi ve baş ağrısı, boyun ve omuz ağrıları şeklinde ortaya çıktığını söyleyen Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülay Şimşek, son yıllarda artan bilgisayar ve cep telefonu kullanımının göz sağlığına zarar verdiğini bildirdi.
#Göz SağlığıLGS için artık adayların önünde sadece iki gün var. Uzmanların, LGS’ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencileriyle, anne babalarına; son günlerde, sınavdan bir gün önce ve sınav gününde yapmaları gerekenlerle ilgili bazı önerileri var:“Hata yapmaktan korkmayın, soru sayısına odaklanmayın, kolay sorulara dikkat edin. Kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, onu diğerleriyle kıyaslamayın, rahatlatıcı konuşmalar yapın.”
#LgsUzman Dr. Nuran Şık Küçük, karantina döneminde çocukların dijital göz yorgunluğu riskini azaltmak için alınabilecek önlemleri açıkladı. Uzm. Dr. Küçük, "Ekran süresinde net sınırlar belirleyin. Doğru bilgisayar ergonomisi sağlayın. Uygun aydınlatma kullanın. Mavi Işık filtreli gözlük camları kullandırın. Göz kırpmayı teşvik edin. Doğal gün ışığından faydalanın. Medyasız zamanlar oluşturun" dedi.
#ÇocukGöz Hastalıkları Uzmanı Dr. Nuran Şık Küçük, koronavirüs salgını nedeniyle evde kalan çocukların uzun süre bilgisayar ekranına maruz kaldığını belirterek, bunun da göz sağlığı açısından olumsuz sonuçları olduğunu dile getirdi. Dr. Küçük, "Uzun süreli ekran kullanımı, gözde rahatsızlık, kızarıklık, batma, sulanma, kaşınma, yorgunluk, bulanık görme, çift görme, kuru göz, baş, boyun ve omuz ağrısı gibi semptomlara yol açabilir. Bu durum ‘dijital görme zorluğu’ olarak da anılan 'Bilgisayar Görme Sendromu' riskini artırdı" dedi.
#KoronavirüsGöz Hastalıkları Uzmanı Dr. Nuran Şık Küçük, koronavirüs salgını nedeniyle evde kalan çocukların uzun süre bilgisayar ekranına maruz kaldığını belirterek, bunun da göz sağlığı açısından olumsuz sonuçları olduğunu dile getirdi. Dr. Küçük, Uzun süreli ekran kullanımı, gözde rahatsızlık, kızarıklık, batma, sulanma, kaşınma, yorgunluk, bulanık görme, çift görme, kuru göz, baş-boyun ve omuz ağrısı gibi semptomlara yol açabilir. Bu durum dijital görme zorluğu olarak da anılan ’Bilgisayar Görme Sendromu’ riskini artırdı" dedi.
#KoronavirüsSağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan son dakika açıklaması... Sağlık Bakanı Koca bugün yapılan 24 bin 900 testten, 4 bin 117'sinin pozitif çıktığını, 87 hastanın hayatını kaybettiğini, toplam can kaybının 812'ye yükseldiğini duyurdu.
#Fahrettin KocaGözde Mutluer tam da ekranda göründüğü gibi genç, çıtı pıtı ve neşeli bir kadın. Dünya ve Türkiye gündemine kafa yoran bir oyuncu. Onun hikâyesi bir deneme çekiminde attığı çığlıkla başlıyor. Hiç aklında yokken kendini setlerde buluyor. ‘4N1K’ isimli dizi kırılma noktası oluyor. Onunla bu hafta vizyona giren ‘Kardeşler’ filmi için buluştuk. Filmini, ödüle giden hayat hikâyesini ve hayata bakışını konuştuk.
#Hakan Genceİşyerinde stresin en önemli sebepleri, hedef-zaman baskısı, rollerdeki belirsizlik, rol çatışması, eşitsizlik olarak sıralanıyor. Aşırı stres, çalışanları psikolojik ve fiziksel olarak etkiliyor hatta kronik hastalıklara bile sebep oluyor. Stresten kurtulmak için işyerlerine, yöneticilere ve insan kaynakları departmanlarına da iş düşüyor.