Elidor Türkiye, 6 Şubat’ta yaşanan ve 11 ili derinden etkileyen depremlerin hemen ardından Türkiye genelinde başlatılan geniş çaplı dayanışma kampanyalarına, deprem bölgesindeki genç kadınlar için Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) iş birliğiyle açtığı destek merkezleriyle devam ediyor.
#Sponsorlu İçerikSandığa günler kala siyasi partiler beyannamelerini açıklamaya başladı. 14 Mayıs’a kadar sizlere bu beyannamelerin ayrıntılarını, şifrelerini anlatmaya çalışacağım. Bugün AK Parti’yle başlıyoruz. Yaklaşık 500 sayfayı bulan beyannamede her başlık için “Birlikte Yaptık” bölümü ile 21 yılda hayata geçirilenler anlatılıyor. “Birlikte Yapacağız” başlığında ise 2023 sonrası için vaatler yer alıyor...
#AK PartiGünümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir ürünü olarak dijital nesnelerin yoğun bir şekilde kullanılması gençler, çocuklar ve yetişkinler üzerinde farklı farklı etkileri ortaya çıkarıyor. Buna göre yaşamsal sürecin bir parçası ve fırsatı olarak görebileceğimiz dijital nesneler ile yeni arkadaşlıklar edinme ve sürdürme, bilgiye kolay erişim, zaman geçirme ve oyalama aracı olarak karşımıza çıkıyor.
#Konuk YazarAB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, kadına şiddetin küresel bir sorun olduğunu belirterek, “Bu dünya çapında hakkında vaazlar verdiğimiz bir konu değil. Tedbirler almamız gerekiyor” dedi. İsveç Büyükelçisi Staffan Mikael Herrström de toplumsal cinsiyet eşitliğinin ‘akıllı ekonomi’ demek olduğunu belirtti.
#Avrupa BirliğiTürkiye’de geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Dijital Şiddet Araştırması, siber zorbalığa en çok gençlerin maruz kaldığını gösteriyor. Siber zorbalık, yürütülen çok sayıda farkındalık çalışmasına rağmen, gençleri en çok mağdur eden durumlar arasında yer almaya devam ediyor.
#Prof. Dr. Emel BaştürkSiber zorbalık, dijital ortamda kasıtlı olarak bir başkasını küçük düşürme, hakaret, tehdit ve taciz gibi her türlü zarar verici davranışı ifade ediyor. Birinin görüntülerini rızası olmadan sosyal ağlarda paylaşma ya da paylaşmakla tehdit etme, hakkında dedikodu çıkartma, alay etme ve ısrarlı takip gibi davranışlar siber zorbalık davranışlarından sadece bir kaçı.
#Konuk YazarOnlyfans akımı Türkiye’de de giderek popülerleşiyor. Özellikle de 18 yaş altı gençler arasında... Bilmeyenler için OnlyFans’in ne olduğunu anlatayım; Instagram gibi bir sosyal platform ama bir farkla! Siteye üye olan kullanıcılar ürettikleri erotik içerikleri; video-fotoğraf gibi, paylaşarak ‘abonelik sistemi’ ile para kazanıyor. Sorun tam da bu noktada çünkü reşit bile olmayan birçok kişi özellikle de genç kadınlar yüzlerini göstermeden paylaşımlar yaparak kazandıklarını iddia ettikleri paralar ile aldıkları son model telefonlar ve gittikleri lüks tatillerin fotoğraflarını paylaşarak, övünüyor. Bu da önemli bir tartışmayı beraberinde getiriyor, ‘Para için öz benliği yitirmeye, başkalarına kötü örnek olmaya değer mi?’ Herkesin kazandığı para ile övündüğü ama ödediği bedelden bahsetmediği bu sistem ne kadar güvenli? Sordum.
#OnlyfansKimi “23 yıllık yaşantımın her saniyesinde psikolojik, cinsel, ekonomik şiddete maruz kaldım. Bunu yapanlar yabancı insanlar değil; abilerim, komşularım, arkadaşlarımdı” diyor, kimiyse “Türkiye’de kadın-erkek eşitliği olmadığı bir gerçek. Fakat coğrafya kader değildir. Düşüncelerimiz kaderimizi belirler. Düşüncelerimizi eğitim yüceltir” diye anlatıyor. Türkiye’de gençlerin cinsiyet eşitliğine yaklaşımını ve kadına yönelik şiddet algısını ortaya koyan ‘Gençlikte Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Algısı Araştırması’nda çarpıcı sonuçlar var.
#ŞiddetMicrosoft, 2016’dan beri sürdürdüğü “Dijital Nezaket Araştırması” kapsamında, Türkiye’nin dijital dünyanın en nezaketli 5. ülkesi olduğunu açıkladı. Peki, değerlendirme hangi kriterlere göre yapıldı, bu sonuçtan ne çıkarmalıyız?
#Şinasi Furkan AvcıBirçok internet kullanıcısı farkında bile olmadan dijital şiddete maruz kalıyor. Peki dijital şiddet nedir, nasıl fark edilir, korunmak için neler yapılabilir? Hürriyet Teknoloji Yazarı Şinasi Furkan Avcı anlatıyor...
#Şinasi Furkan AvcıÇankaya Belediyesi ‘Eşitlik ve Farkındalık Ayı’ programında, kadına şiddet ve cinsiyet eşitliği gibi konularda farkındalık yaratılacak. Bugün başlayacak program kapsamında ‘kadın’ konulu film gösterimleri, atölye çalışmaları, tiyatrolar, söyleşiler ve konserler gerçekleştirilecek.
#ÇANKAYA25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü. 25 Kasım 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti'nde diktatörlüğe karşı savaş açan 3 kız kardeş tecavüz edilerek öldürülmüştür. 1999 yılında da Birleşik Milletler bu günü kadına Yönelik Şiddete karşı Ulusal Mücadele Günü olarak ilan etmiştir.
#Kadına ŞiddetSosyal yaşamın en önemli sorunlarından biri olan kadına şiddete karşı her geçen gün yeni bir kampanya başlatılıyor. Bunlardan birine de Açı Lisesi'nin öğrencisi olan gençler imza attı. Yaşları 15 ile 17 arasında değişen 20 genç, bu konuda bir fark yaratmak için yola çıktı.
#Kadına Şiddete Hayır25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü. 25 Kasım 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti'nde diktatörlüğe karşı savaş açan 3 kız kardeş tecavüz edilerek öldürülmüştür. 1999 yılında da Birleşik Milletler bu günü kadına Yönelik Şiddete karşı Ulusal Mücadele Günü olarak ilan etmiştir.
#Kadına Şiddetle Mücadele18 senedir beyazperdede, tiyatro sahnesinde ve ekranda aralıksız üretiyor. Birbirinden farklı karakterleri hakkını vererek canlandırıyor. Geçmişe baktığında “Hayallerimi daha çok sesli dile getirseydim” diyor. Yıllar içinde yaşadığı pek çok şey olmuş, bunları da “Ahmet Kaya şarkıları gibi, benim hikâyem hep sonradan geliyor aklıma” diye özetliyor. Şimdi yeni projelerle izleyiciyle buluşuyor. Şükran Ovalı’yla bir araya geliyoruz geçmişi ve bugünü, işlerini, anneliği, futbolcu Caner Erkin’le olan evliliğini konuşuyoruz: “Bir ömür boyu onu görmek istiyorum.”
#Şükran Ovalı